Ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, προτίθεται να φέρει η Άγκυρα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Milliyet.
Η εφημερίδα, που μιλά για «μοντέλο Ιερουσαλήμ» στην Κύπρο, αναφέρει ότι μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται για τα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη στη βόρεια Κύπρο, είναι το «ψήφισμα του 2017 για την Ιερουσαλήμ».
Θυμίζει ότι το ψήφισμα αυτό υιοθετήθηκε σαν απάντηση στην αναγνώριση από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, έπειτα από πρόταση της Τουρκίας, της Αιγύπτου και της Υεμένης. Το ψήφισμα αναφέρεται στη λύση των δύο κρατών στην Παλαιστίνη.
Να σημειωθεί ότι το ψήφισμα αυτό εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 128 ψήφους υπέρ και 9 κατά, αλλά δεν πέρασε από το Συμβούλιο Ασφαλείας λόγω αμερικανικού βέτο.
Τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις τόσο εναντίον της Αθήνας όσο και εναντίον της Κύπρου, ενώ σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία «είναι υποχρεωμένη να προστατεύει τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και των Τουρκοκυπρίων ως εγγυήτρια χώρα».
Αναφερόμενος δε στην απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων από την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, είπε ότι ήταν «ανταμοιβή» για τη στήριξη που προσφέρει στην Ουκρανία και να απομακρυνθεί από τη Ρωσία, αλλά με τον τρόπο αυτό έχει «διαταραχθεί η ισορροπημένη πολιτική των ΗΠΑ στο νησί, καθιστώντας μόνο ελληνοκυπριακό».
Και πρόσθεσε: «Μπορεί (η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση) να συνεργάστηκε με τις ΗΠΑ ενάντια στο ξέπλυμα χρήματος, αλλά η ανταμοιβή έπρεπε να είναι τα όπλα; Θα μπορούσε να ήταν κάτι άλλο, όπως η νομισματική στήριξη».
Και επιτέθηκε ξανά εναντίον της Αθήνας, λέγοντας ότι θα πρέπει «να τηρήσει το διεθνές δίκαιο» και πως «το να κρύβεται πίσω από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα την ωφελήσει».
Υποστήριξε μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ότι η απάντηση της Ελλάδας σε τουρκική επιστολή για τις διαφορές στο Αιγαίο που έστειλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, τις Βρυξέλλες και τους ηγέτες κρατών μελών της Ε.Ε. νωρίτερα αυτόν τον μήνα ήταν «αδύναμη» και δεν διέθετε «νομικά επιχειρήματα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας