Συνεχίζεται η διαπάλη της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία με φόντο το βέτο που ασκεί η Άγκυρα στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, καθώς η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να προβάλλει την επιχειρηματολογία περί συγκάλυψης και υπόθαλψης της «τρομοκρατίας» προκειμένου να μην υποχωρήσει.
Στην προκειμένη, η Τουρκία διεμήνυσε για μία ακόμη φορά στο ίδιο πνεύμα ότι η Σουηδία οφείλει να εκδώσει «τρομοκράτες», αν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος προχώρησε στη σχετική δήλωση χαρακτήρισε απογοητευτική την πρώτη έκδοση στην Τουρκία ενός Τούρκου που έχει καταδικαστεί για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου.
«Αν πιστεύουν πως θα μπορέσουν να κάνουν την Τουρκία να πιστέψει ότι τήρησαν τις υποσχέσεις τους εκδίδοντας εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου, απατώνται», δήλωσε ο υπουργός Μπεκίρ Μποζντάγ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την εφημερίδα «Milliyet».
Από τα μέσα Μαΐου η Τουρκία, εμποδίζει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας κατηγορώντας τις δύο χώρες για υπόθαλψη κουρδικών θυλάκων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), οργανώσεις οι οποίες μάχονται για χρόνια το καθεστώς Ερντογάν από το οποίο έχουν δεχθεί σκληρότατες διώξεις. Ο αγώνας των Κούρδων για την ανεξαρτησία τους και την κατοχύρωση του εθνικού δικαιώματος στην αυτοδιάθεση που τους στερείται προβάλλεται από την Άγκυρα ως τρομοκρατία.
Στα τέλη Ιουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Σουηδίας και της Φινλανδίας είχαν πάντως υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας αποτελούσε ένα σοβαρό πρώτο βήμα για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην στρατιωτική συμμαχία.
Την επομένη η Τουρκία είχε διατυπώσει προς τις δύο χώρες αιτήματα για την έκδοση 33 προσώπων, τα περισσότερα από τα οποία χαρακτηρίζονται ως «τρομοκράτες» από την Άγκυρα.
«Δεν λάβαμε καμιά απάντηση αναφορικά με την έκδοση των μελών του FETO (ακρωνύμιο που χρησιμοποιεί η Άγκυρα για την οργάνωση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από τις τουρκικές αρχές ότι υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016), του PKK και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.
«Επιστολές στις οποίες επαναλαμβάνονται τα αιτήματά μας εστάλησαν στο υπουργείο Εξωτερικών μας και από εκεί στις ενδιαφερόμενες χώρες», πρόσθεσε.
Το όνομα του Οκάν Καλέ -πρόκειται για τον πρώτο Τούρκο υπήκοο, το αίτημα για την έκδοση του οποίου έγινε δεκτό από τη Σουηδία- περιλαμβανόταν στον κατάλογο των 33 ονομάτων που δημοσιεύθηκε στο τέλος Ιουνίου από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ο Καλέ είχε καταδικαστεί για απάτη.
Μια ακόμη σύσκεψη Τουρκίας, Φινλανδίας και Σουηδίας με θέμα την ένταξη των δύο χωρών πρόκειται να γίνει στις 26 Αυγούστου. Η συνάντηση θα γίνει στη Σουηδία, σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης.
Γύρω στα 20 κράτη μέλη του ΝΑΤΟ -από τα 30 συνολικά- έχουν ήδη επικυρώσει το αίτημα ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών, η οποία αν και όποτε ολοκληρωθεί θα αναδιαμορφώσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας