Η αγωνία στη Γερμανία για τον δύσκολο χειμώνα που θα έρθει είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη. Η χώρα που μέχρι πριν από σχετικά λίγα χρόνια δαιμονοποιούσε τους «τεμπέληδες του Νότου», ειδικότερα τους Ελληνες, και κατέστρεφε τις χώρες τους επιβάλλοντας ένα σκληρό δημοσιονομικό ζουρλομανδύα, ανακαλύπτει σιγά σιγά πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες τα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων εθνικής εμβέλειας ήταν αφιερωμένα στο αυξημένο κόστος του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές.
Η κυβέρνηση Σολτς αποφάσισε να επιβάλει ειδικό τέλος στο φυσικό αέριο προκειμένου να βοηθήσει τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας να καλύψουν το κόστος της αντικατάστασης του ρωσικού αερίου, το οποίο φυσικά θα μετακυλιστεί σε μεγάλο βαθμό στους καταναλωτές. Το τέλος θα επιβληθεί την 1η Οκτωβρίου και θα έχει διάρκεια ώς τις 24 Απριλίου του 2023 και παρ’ όλο που η κυβέρνηση υπόσχεται μέτρα ενίσχυσης για τα νοικοκυριά, η επιβάρυνση θα είναι αρκετές εκατοντάδες ευρώ τον χρόνο. H oικονομική ιστοσελίδα Verivox υπολογίζει τη μέση ετήσια επιβάρυνση στα 480 ευρώ ετησίως για μια τετραμελή οικογένεια.
«Το τέλος είναι η συνέπεια του παράνομου επιθετικού πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία και της τεχνητής ενεργειακής ένδειας που προκαλεί η Ρωσία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση δίνει από τις αρχές του καλοκαιριού συμβουλές προς πολίτες, δήμους και επιχειρήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας. Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση, η οποία ήδη έχει ήδη εγκρίνει επιδόματα για τις φτωχότερες οικογένειες κι έχει δαπανήσει 15 δισ. για επιδοτήσεις στα καύσιμα, θα πρέπει τον χειμώνα να βάλει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, καθώς προς το παρόν δεν διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα.
Χθες η Ευρωπαϊκή Ενωση απέρριψε το γερμανικό αίτημα για απαλλαγή της εισφοράς φυσικού αερίου από τον γενικό ΦΠΑ. «Δεν υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης σε αυτό το είδος φόρου», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Η Ε.Ε. πάντως δήλωσε ότι θέλει να βρει μια λύση από κοινού με το Βερολίνο ώστε ο τελικός πελάτης να έχει αντίστοιχη ελάφρυνση, επαναλαμβάνοντας την τακτική της μετάθεσης του προβλήματος σε ένα αόριστο μέλλον. Την πρόταση για απαλλαγή από τον γενικό ΦΠΑ την είχε κάνει ο Φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος σε αντίθεση με ό,τι αναμενόταν, αποδεικνύεται μία από τις πιο λογικές φωνές στη σημερινή κυβέρνηση.
Για να ανέβει μάλιστα κι άλλο το θερμόμετρο, χθες η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 60% και να ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα τον χειμώνα, αιτιολογώντας αυτό το ενδεχόμενο με τη μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών της εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.
Αυτές τις μέρες μάλιστα η Γερμανία έφαγε κι άλλο χαστούκι, από τη Νορβηγία αυτή τη φορά, την τρίτη χώρα στον κόσμο μετά τη Ρωσία και το Κατάρ στις εξαγωγές φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς στις σκανδιναβικές χώρες, συναντήθηκε στο Οσλο με τον Νορβηγό Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος όμως επιφύλασσε μια ψυχρολουσία για τον Γερμανό ομοϊδεάτη του. «Η Νορβηγία προσφέρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων της», είπε ο Στέρε, διαλύοντας τις ελπίδες του Σολτς για αύξηση της παροχής αερίου στη Γερμανία και υπενθυμίζοντας πως η χώρα του έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή της κατά 10%».
Τα χειρότερα έρχονται
Τα πράγματα δεν αποκλείεται μάλιστα να γίνουν χειρότερα. Οπως ανέφερε η γερμανική Tageszeitung, ο Γκαρ Στέρε σε συνέντευξή του στη νορβηγική εφημερίδα Aftenposten άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειώσει τις εξαγωγές προς τη Γερμανία αν παραστεί ανάγκη. «Η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του ενεργειακού της συστήματος», τόνισε μεταξύ άλλων.
Ολα αυτά έχουν αναπόφευκτα και πολιτικό κόστος. Σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κυβέρνηση κάνει «πολύ λίγα» για να ανακουφίσει τους πολίτες από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Ωστόσο, παρά την αύξηση των τιμών, το 71% των πολιτών εξακολουθεί να συμφωνεί με τη στήριξη της Ουκρανίας. Το δε Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελάριου Σολτς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Το SPD πέφτει στο 19% στην πρόθεση ψήφου, ενώ την πρώτη θέση μοιράζονται η Χριστιανική Ενωση (CDU/CSU) και οι Πράσινοι με 26%. Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί είναι δύο Πράσινοι και ταυτόχρονα οι πιο φιλοπόλεμοι της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, ενώ ο Ολαφ Σολτς βρίσκεται στην τέταρτη θέση. Ενδιαφέρον θα έχουν τα αποτελέσματα ενός αντίστοιχου γκάλοπ την ερχόμενη άνοιξη...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας