Με μεγάλη πλειοψηφία πέρασε από τη γαλλική εθνοσυνέλευση η πρόταση για την έναρξη διαπραγματεύσεων όσον αφορά το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.
Στο σύνολο 481 παρόντων βουλευτών οι 412 ψήφισαν υπέρ και 69 κατά.
Η συμφωνία «δεν είναι λευκή επιταγή» τόνισε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αντιθέτως απαιτεί να γίνουν «πολλά από μέρους της Ελλάδας, όχι για να τιμωρηθεί, αλλά για να υπάρξει η απολύτως αναγκαία οικονομική ανάκαμψη».
Οι επικεφαλής των έξι πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου που πήραν το λόγο πριν από τη ψηφοφορία, συμφώνησαν σε ένα τουλάχιστον στοιχείο, ότι η συμφωνία αυτή ήταν «ένα αναγκαίο κακό» καθ' ότι δεν υπήρξε «άλλη διέξοδος» και ότι παραμένει ιδιαίτερα «εύθραυστη».
Βουλευτές που τοποθετήθηκαν αμφισβήτησαν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα υποστηρίζοντας πως η ελληνική υπόθεση έφερε στην επιφάνεια τις πολλές ατέλειες και ανέδειξε τον αντιδημοκρατικό χαρακτήρα λειτουργίας της Ευρωζώνης.
Αποφασίζουν Ολλανδία, Φινλανδία, Γερμανία, Αυστρία
Την Πέμπτη θα αποφασίσουν για τη συμφωνία Ελλάδας-«θεσμών» τα Κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Φινλανδίας.
Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μάρκ Ρούτε και ο υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ θα υπερασπιστούν την συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής με την Ελλάδα, ενώπιον της Βουλής τους, ζητώντας την έγκριση της.
Την Παρασκευή θα κληθούν να αποφασίσουν τα Κοινοβούλια της Γερμανίας και της Αυστρίας.
Τους 50 ενδέχεται να φθάσουν οι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) οι οποίοι θα καταψηφίσουν το αίτημα της γερμανικής κυβέρνησης για εξουσιοδότηση στις διαπραγματεύσεις για τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η «Bild».
Αντιδράσεις για το δάνειο-γέφυρα
Βρετανία και Γερμανία φέρονται να αντιδρούν στο δάνειο-γέφυρα που αποφάσισαν οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» και αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας για τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της. Η Βρετανία επέμεινε ότι η οποιαδήποτε συμβολή της στη χρηματοδότηση-γέφυρα της Ελλάδας θα έχει πλήρεις εγγυήσεις, ανέφερε σήμερα μια πηγή του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters, σημειώνοντας ότι οι ανησυχίες του Λονδίνου έχουν εισακουστεί από τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους.
Ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται η Handelsblatt, λένε πως η Γερμανία διεκδικεί επίσης εγγυήσεις για τη χρηματοδότηση-γέφυρα προς την Ελλάδα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας