Δύο ειδήσεις ξεχώριζαν χθες από το νέο προσφυγικό δράμα που εκτυλίσσεται στην Ευρώπη. Από τη μία, το τροχαίο στην Ιταλία με το πούλμαν που μετέφερε 22 πρόσφυγες από την Ουκρανία. Σκοτώθηκε μια γυναίκα 32 χρόνων που έτρεξε να ξεφύγει από τον πόλεμο μαζί με τα δυο παιδιά της ηλικίας 5 και 10 ετών και βρήκε τραγικό θάνατο σε... συνθήκες ειρήνης.
Από την άλλη, ο πανταχού παρών πολιτικός και οικονομικός κυνισμός. Ο βρετανικός, εν προκειμένω. Η κυβέρνηση Τζόνσον, μετά το «ξύλο» που έφαγε εντός κι εκτός βρετανικών συνόρων για την άρνησή της να υποδεχτεί περισσότερους πρόσφυγες από την Ουκρανία, αλλά και για την απίστευτη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι πρόσφυγες στο Καλέ της Γαλλίας προκειμένου να τους δοθεί η βίζα για να περάσουν στην απέναντι όχθη της Μάγχης, έκανε χθες μια «φιλανθρωπική» στροφή με... το αζημίωτο.
- Η Βρετανία δέχτηκε 50 πρόσφυγες, ενώ η μικρή Ιρλανδία 5.500!
Ο υπουργός Στέγασης Μάικλ Γκόουβ σε συνέντευξή του στο BBC χθες το πρωί ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα με την ονομασία «Σπίτια για την Ουκρανία» βάσει του οποίου η βρετανική κυβέρνηση θα επιδοτεί με 350 λίρες (418 ευρώ) όσους ιδιώτες και επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν στέγη σε πρόσφυγες για ένα ελάχιστο διάστημα έξι μηνών. Με αυτό το πρόγραμμα, είπε, θα μπορούν να έρχονται και Ουκρανοί οι οποίοι δεν έχουν συγγενείς στη Βρετανία, ενώ υποσχέθηκε απλοποίηση της διαδικασίας για της βίζες. Σε ένδειξη «μεγαλοψυχίας» μάλιστα, ο Γκόουβ είπε ότι σκέφτεται και ο ίδιος να φιλοξενήσει πρόσφυγες στο σπίτι του (χωρίς να επιδοτηθεί, ελπίζουμε) όταν ρωτήθηκε σχετικά. Αφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ακίνητα Ρώσων ολιγαρχών, τα οποία κατάσχονται, να χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση Ουκρανών προσφύγων, αν και παραδέχτηκε ότι κάτι τέτοιο συναντά πολλά νομικά προσκόμματα.
Αυτή η μεταστροφή δεν θα λέγαμε ότι έγινε πανηγυρικά δεκτή από αρκετά βρετανικά ΜΜΕ, τα οποία σφυροκοπούν εδώ και μέρες την κυβέρνηση για την αντι-προσφυγική της στάση. «Σε μια περίοδο όπου η Πολωνία φέρεται να έχει υποδεχτεί κάπου 800.000 πρόσφυγες, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κάνει δεκτούς μόλις 50», έγραφε η αρθρογράφος της Guardian, Μαρίνα Χάιντ. «Το οποίο νούμερο, για να θέσουμε τα πράγματα σε ένα πλαίσιο», συνέχιζε δηκτικά, «αντιστοιχεί στα μισά άτομα από όσα θα προσκαλούσε σε ένα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω λοκντάουν. Εξοργισμένο από αυτή την ανακρίβεια, το υπουργείο Εσωτερικών διόρθωσε τα στοιχεία για να μας δείξει ότι έχουν χορηγηθεί συνολικά 300 βίζες σε Ουκρανούς πρόσφυγες. Οι οποίες αντιστοιχούν αριθμητικά σε τρεις λίστες προσκεκλημένων σε κορονοπάρτι ή μόλις στο 2,7% του αριθμού των προσφύγων που έφτασαν στο Βερολίνο μόνο την Παρασκευή».
Δεν ξέρει κανείς αν πρέπει να γελάσει ή να κλάψει με τη βρετανική «απλοχεριά», όταν η γειτονική Ιρλανδία, μια χώρα πολύ μικρότερη σε έκταση και σε πληθυσμό, θα υποδεχτεί 5.500 πρόσφυγες, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν. «Η Ιρλανδία δεν έχει ξαναβιώσει ποτέ κάτι ανάλογο σε τέτοια κλίμακα, όμως πιστεύουμε πως πρέπει να το κάνουμε», δήλωσε ο Μάρτιν χθες στο BBC. Επεσήμανε πως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ιρλανδίας και να επιτρέψουν την είσοδο σε πρόσφυγες από την Ουκρανία χωρίς να χρειάζονται βίζες ή άλλοι έλεγχοι. Νωρίτερα μάλιστα η κυβέρνησή του είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποδεχτεί η Ιρλανδία έως 100.000 πρόσφυγες. Κι αυτό όχι επειδή είναι περισσότερο γενναιόδωρη, αλλά γιατί ίσως το απαιτήσει η ανάγκη.
Οι Ουκρανοί που έχουν διαφύγει εκτός συνόρων ανέρχονται σε 2,69 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση στοιχείων που έκανε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι πρόκειται για την ταχύτερα αυξανόμενη έξοδο προσφύγων που παρατηρήθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, μεγαλύτερη κι από εκείνη που ακολούθησε τον εμφύλιο στη Γιουγκοσλαβία που οδήγησε περίπου 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι πρόσφυγες εκτός συνόρων ίσως ξεπεράσουν τα 4 εκατομμύρια. Επισημαίνει μάλιστα και τον κίνδυνο για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, οι οποίοι ήδη ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια και δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 6,7 αν παραταθεί ο πόλεμος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας