H πρώτη έκθεση της Frontex για το 2022 υποστηρίζει ότι αυξήθηκε βαθμιαία ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Κύπρο από την αρχή του έτους.
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συνοριακή υπηρεσία, τον πρώτο μήνα του 2022, έγιναν 850 ανιχνεύσεις, 48% περισσότερες από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Οι περισσότερες αφίξεις προέρχονται από το Κονγκό (Κινσάσα), τη Συρίας και της Νιγηρία.
Γενικότερα, ο αριθμός των ατόμων που πέρασαν τα ευρωπαϊκά σύνορα χωρίς χαρτιά τον Ιανουάριο του 2022 ανήλθε σε 13.160, 78% περισσότερα από τον Ιανουάριο του 2021 και 23% από το 2020, σύμφωνα με προκαταρκτικούς υπολογισμούς της Frontex.
Οι αφίξεις ξεπερνούν εκείνες προ πανδημίας, όπως φανερώνουν τα στοιχεία για το 2021. Την περασμένη χρονιά, περίπου 200.000 άτομα πέρασαν παράτυπα τα σύνορα της ΕΕ, καταγράφοντας ρεκόρ αφίξεων από το 2017.
Σε ό,τι αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε μικρή αύξηση, κατά 28%, στον αριθμό των αυξήσεων του Ιανουαρίου 2022 συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, με 1163 αντί των 911, εκ των οποίων 303 στα ελληνικά σύνορα.
Πύκνωση αφίξεων στα Δυτικά Βαλκάνια
Για τον Ιανουάριο, η σημαντικότερη αύξηση παρατηρήθηκε στο πέρασμα των Δυτικών Βαλκανίων με 5.826 αφίξεις, 148% περισσότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Η Συρία, το Αφγανιστάν και η Τουρκία ήταν οι τρεις πρώτες χώρες προέλευσης μεταναστών σε αυτή τη διαδρομή.
Ταυτόχρονα, η πίεση στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ μειώθηκε κατά σχεδόν 75%. Η διαδρομή αυτή παρουσίασε έντονη πίεση από τον Μάιο του 2021 με υπερδεκαπλασιασμό σε σύγκριση με το 2020. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην σκλήρυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της Ελλάδας και της «Ευρώπης-φρούριο».
Τα στοιχεία για την Κεντρική Μεσόγειο
Στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, ο αριθμός των αφίξεων ανήλθε σε 2.150, 107% περισσότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τα δύο τρίτα των μεταναστών προήλθαν από τη Λιβύη, ενώ οι υπόλοιποι από την Τυνησία. Οι υπήκοοι της Αιγύπτου, του Μπαγκλαντές και της Ακτή Ελεφαντοστού αντιπροσώπευαν την πλειονότητα των αφίξεων από τη Λιβύη, ενώ οι Τυνήσιοι αντιπροσώπευαν περίπου το 67% των μεταναστών που καταγράφηκαν από την Τυνησία.
Σύμφωνα με τις εποχικές τάσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες, ο αριθμός των εντοπισμών στη διαδρομή της Δυτικής Μεσογείου μειώθηκε κατά 55% σε 693. Σχεδόν το 60% των μεταναστών που καταγράφηκαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν υπήκοοι της Αλγερίας.
Η διαδρομή της Δυτικής Αφρικής παρουσίασε αύξηση 50% με 3.007 ανιχνεύσεις. Οι μισές αναχωρήσεις σε αυτή τη διαδρομή έγιναν από το Μαρόκο.
Στις αρχές του έτους, στο πέρασμα της Μάγχης εξακολούθησε να σημειώνεται σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών από την Ευρωπαϊκή Ένωση -και ειδικά τη Γαλλία- προς τη Βρετανία. Τον Ιανουάριο του 2022, ο αριθμός των θαλάσσιων διελεύσεων που εντοπίστηκαν κατά την έξοδο αυξήθηκε κατά 273% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021. Πάνω από 2.500 μετανάστες εντοπίστηκαν και στις δύο πλευρές της Μάγχης.
Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πέρασμα χαρακτηρίζεται για την σοβαρή επικινδυνότητα στη διέλευση του, με εκατοντάδες καταγεγραμμένους θανάτους προσφύγων ετησίως, οι οποίοι χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια να βρουν μία καλύτερη τύχη.
Επιπλέον, γιατί η Frontex δεν περιλαμβάνει στις εκθέσεις της και τους θανάτους προσφύγων και μεταναστών στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου, αριθμός ο οποίος αφενός δεν είναι ασήμαντος, σε καμία περίπτωση, και αφετέρου συνοδεύεται από το βάρος των ευθυνών των ιθυνόντων της τραγωδίας αυτών των ανθρώπων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας