Με 137 ψήφους υπέρ έναντι 33 κατά η αυστριακή Βουλή ενέκρινε την επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους ενήλικες κατοίκους και γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που προβαίνει σε αυτό το σκληρό μέτρο.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα έχουν διορία μέχρι τα μέσα Μαρτίου για να συμμορφωθούν.
Από το μέτρο εξαιρούνται οι έγκυες, άτομα που έχουν συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους ή που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες.
Ο υπουργός Υγείας, Βόλφγκανγκ Μούκσταϊν έκανε λόγο για ένα μεγάλο, αλλά και για το τελευταίο βήμα της Αυστρίας στη μάχη κατά της πανδημίας.
«Έτσι μπορούμε να διαχειριστούμε τον κύκλο των lockdown και του ανοίγματος και κλεισίματος. Για τον λόγο αυτό ο νόμος είναι τόσο απαραίτητος» συμπλήρωσε.
Από τα μέσα Μαρτίου η αστυνομία θα ξεκινήσει να ελέγχει την κατάσταση εμβολιασμού των πολιτών και όσοι δεν μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν λάβει το εμβόλιο θα πρέπει να πληρώσουν πρόστιμο 600 ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, εφόσον οι αρχές κρίνουν ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν προχωρά, τότε θα αρχίσουν να στέλνουν ειδοποιήσεις σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και εάν δεν συμμορφωθούν τότε τα πρόστιμα θα φτάσουν έως και τα 3.600 ευρώ.
Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τα παραμείνει σε ισχύ έως τον Ιανουάριο του 2024, ενώ το μέτρο θα αξιολογείται κάθε τρεις μήνες.
Η Αυστρία είναι η πρώτη χώρα που εφαρμόζει το πρωτοφανές αυτό μέτρο, ενώ υπάρχουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη να το σκέφτονται, όπως η Γερμανία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας