Ωμή παρέμβαση στα ελληνικά πολιτικά πράγματα επιχείρησε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, απηχώντας προφανώς τις επιθυμίες των δανειστών όχι μόνο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, αλλά και για την επόμενη μέρα.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Σουλτς υποδεικνύει στους Ελληνες να ψηφίσουν «ναι» σε ένα νέο μνημόνιο, την επομένη να παραιτηθεί η κυβέρνηση Τσίπρα, να σχηματιστεί κυβέρνηση τεχνοκρατών, η οποία να διαπραγματευτεί και να ψηφίσει πάραυτα τα νέα μνημόνια, και αμέσως μετά η χώρα να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές.
Ολα αυτά με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Αργότερα το βράδυ, με προσωπικό του tweet, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιχείρησε να διαψεύσει εαυτόν γράφοντας: «Τεράστια παρεξήγηση ότι εύχομαι τη δημιουργία κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα». Η παρεξήγηση ωστόσο δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι δεν εύχεται η Ελλάδα να απαλλαγεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Διότι στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Σουλτς είχε πει πως «η εμπιστοσύνη του σε ό,τι αφορά τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί έχει φτάσει στο απόλυτο μηδέν».
Είχε χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα «απρόβλεπτο, που χειραγωγεί τον κόσμο στην Ελλάδα». Και προχωρώντας ακόμη περισσότερο συνέδεσε την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη με το «ναι» και απεφάνθη πως «αν ο λαός ψηφίσει υπέρ του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και κατά συνέπεια υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη, η λογική συνέπεια θα είναι η παραίτηση του Τσίπρα.
Προκειμένου να γεφυρωθεί ο χρόνος ώς τις εκλογές, πρέπει να διοριστεί μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση. Εάν αυτή η μεταβατική κυβέρνηση καταλήξει σε μια λογική συμφωνία με τους πιστωτές, τότε θα πρόκειται για το τέλος της εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Επειτα από αυτό η Ελλάδα θα έχει ξανά μια πιθανότητα».
Είναι προφανές ότι ο κ. Σουλτς εκφράζει τις μύχιες επιθυμίες και προθέσεις των δανειστών, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν εκφραστεί αναλόγως, αλλά όχι τόσο απροκάλυπτα. Δεν πάει πολύς καιρός που ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει πως θα προτιμούσε μια πιο «φιλική κυβέρνηση» στην Ελλάδα.
Χθες εξάλλου το ΔΝΤ με την έκθεσή του ομολόγησε αυτό που και στο πρόσφατο παρελθόν είχε αποκαλυφθεί : ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας