Το νέο στάδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια της σημερινής φιέστας στα Κατεχόμενα ο τουρκοκύπριος ηγέτης και ο Τούρκος πρόεδρος, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Επιβεβαιώνοντας τα όσα είχαν διαρρεύσει τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ερσίν Τατάρ, κατά την ομιλία του στην προκλητική παρέλαση ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής, ανέφερε ότι αίρεται το στρατιωτικό καθεστώς σε ένα ποσοστό της τάξης του 3,5% της πόλης.
Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την απόφαση αυτή και επανέλαβε την ρητορική της Άγκυρας περί δύο κυρίαρχων κρατών. Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την ομιλία του, επέρριψε ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά και άσκησε κριτική στην Ε.Ε. για το αδιέξοδο στο κυπριακό.
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά που έφυγε από το τραπέζι [των διαπραγματεύσεων] το 2004, συνεχίζει να μπλοκάρει την εξεύρεση λύσης. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει στην απομονωμένη, ανειλικρινή και κακοκομαθημένη προσέγγισή της. Οποιες και να ήταν οι προθέσεις τους στο παρελθόν, προσεγγίζουν το θέμα και σήμερα από την ίδια οπτική γωνία» σημείωσε για να προσθέσει «απευθύνομαι στην Ε.Ε. από εδώ: Τι έγινε; Κρατήσατε το λόγο σας;. Πάντα ήταν ένα ψέμα. Δεν πιστεύουν στη δημοκρατία. Η Ε.Ε. θα έδινε την υποστήριξη της στη Βόρεια Κύπρο σε οικονομικό και διοικητικό επίπεδο. Την έδωσε; Δεν την έδωσε. Μου είπαν τις προάλλες..."Μάθαμε ότι θα κάνεις μια ομιλία στη ΤΔΒΚ στις 20 του μήνα. Υποθέτουμε ότι δεν θα ειπωθούν ανησχυτικές κουβέντες εκεί"... Δεν πρόκειται να σας ζητήσουμε την άδεια».
Έκανε λόγο για «εχθρούς των Τούρκων» οι οποίοι παρασύρονται από τον Έλληνα πρωθυπουργό και υπογράμμισε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να σπαταλήσει άλλα 50 χρόνια στο Κυπριακό». «Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας είναι αναγκαιότητα» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε, παράλληλα, τους Ελληνοκύπριους να υποβάλουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος ώστε να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, αναγνωρίζοντας, όμως, την τουρκοκυπριακή διοίκηση.
«Έχουμε δίκιο και επειδή έχουμε δίκιο θα το υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος. Δεν πιστεύουν αυτοί στη δημοκρατία. Η νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων μπορεί να γίνει μόνο μεταξύ δυο κρατών. Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις χωρίς να γίνει αποδεκτό ότι υπάρχουν δυο κράτη και δυο λαοί στην Κύπρο» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Σε σημερινές του δηλώσεις μετά την πρωινή προσευχή σε τζαμί της κατεχόμενης Λευκωσίας με αφορμή την έναρξη του μπαϊραμιού (Γιορτή Θυσιών) ο Τούρκος πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά «πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής».
Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης στα Κατεχόμενα ήταν μάλλον... υποτονική, σε σχέση με τις προσδοκίες που είχε καλλιεργήσει η Άγκυρα στους Τουρκοκύπριους, με τον Τούρκο πρόεδρο να περιορίζεται, σε πρώτη φάση, να ανακοινώσει την ανέγερση νέου «προεδρικού» αλλά και «κοινοβουλίου» στο ψευδοκράτος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την την αποκαλούμενη Βουλή του ψευδοκράτους ανακοίνωσε πως θα χτίσει στην κατεχόμενη Λευκωσία (Άγιο Δομέτιο) νέο «προεδρικό μέγαρο» που θα φιλοξενεί και το «κοινοβούλιο» ενώ στο ίδιο οικόπεδο θα δημιουργηθεί ο «κήπος του λαού».
«Ενότητα, συνεχής προσπάθεια, διεθνές δίκαιο»
Η ενότητα και η συνεχής προσπάθεια μέσα από τα «όπλα» που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ και ευρύτερα οι αρχές του δικαίου είναι ο τρόπος για να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι σήμερα «είναι μέρα μνήμης για όσα συνέβησαν πριν και σε όσα ακολούθησαν μετά το προδοτικό πραξικόπημα. Είναι μέρα μνήμης για τις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας, μέρα μνήμης για τα όσα λάθη διαπράξαμε αλλά και για τις έκνομες ενέργειες που συνεχίζουν να υπάρχουν.
Είναι και μέρα τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας μας. Μέρα τιμής για όσους αγνοούνται ύστερα από μάχες στα πεδία των μαχών ή άλλως πως και για όσους, όμως, αγωνιζόμενοι έπεσαν. Την ίδια ώρα, μέρα προβληματισμού για το πώς αντιμετωπίζουμε την οξυνόμενη τουρκική αδιαλλαξία και πώς αποτρέπουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Για αυτό και η έκκληση, ο τρόπος, η οδός δεν είναι άλλη από την ενότητα και τη συνεχή προσπάθεια μέσα από τα "όπλα" που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ, ευρύτερα οι αρχές του δικαίου».
Κληθείς να σχολιάσει εξαγγελίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω, δεν έχω υπόψη μου τι ακριβώς είπε ή εξήγγειλε ο κ. Τατάρ είτε τι είπε ο κ. Ερντογάν. Θα απαντήσω όταν λάβω γνώση. Σίγουρα αν εξαγγέλθηκε κάτι ανάλογο είναι απαράδεκτο. Αλλοιώνει ή είναι προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας».
Αναφορικά με την τουρκική αξίωση περί δύο κρατών ώστε να επαναρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, ο Κύπριο Πρόεδρος τόνισε ότι «θα ήταν ευκολότερο και σε μένα να θέσω ως όρο προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Συνεπώς, δεν είναι ποιος θέτει προαπαιτούμενα. Δεν είναι μόνο τι θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι. Επιτέλους, είναι και τι είναι έτοιμοι να δεχθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας