Οι νεκροί ξεπερνούν συνολικά πια τους 180 -στη συντριπτική πλειονότητά τους στο γερμανικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο. Οι αγνοούμενοι παραμένουν εκατοντάδες. Οι επιζώντες συνεχίζουν να δίνουν μάχη επιβίωσης μέσα στο σκηνικό της πρωτοφανούς, πλην προαναγγελθείσας καταστροφής. Το δε βαρομετρικό χαμηλό -που με «πολλαπλασιαστή» την υπερθέρμανση του πλανήτη σάρωσε την περασμένη εβδομάδα τη δυτική Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο- στράφηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο νοτιοανατολικά, προκάλεσε πλημμύρες και καταστροφές στη Βαυαρία (με ήδη έναν νεκρό), την Αυστρία και την Τσεχία και τώρα κινείται νότια, σε Ιταλία, Βαλκάνια και Ελλάδα.
Αναμφίβολα, το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί η Γερμανία, φέροντας μοιραία το θέμα της κλιματικής αλλαγής στο πολιτικό προσκήνιο, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες, αμφίρροπες βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. «Αλλη μια φορά είδαμε τη βία με την οποία μπορεί να λειτουργήσει η φύση», διαπίστωσε η υπ’ ατμόν καγκελάριος Μέρκελ -απηχώντας την πολιτική επωδό των τελευταίων ημερών-, σε επιτόπια αυτοψία που έκανε χθες στη Ρηνανία-Παλατινάτο και το κατεστραμμένο χωριό Σουλντ: ονομασία, που κατά τραγική ειρωνεία σημαίνει στα γερμανικά «φταίξιμο» και «ενοχή».
Η σφοδρότητα του ακραίου καιρικού φαινομένου ίσως να είχε μετριαστεί, εάν κατά τη 16ετή παραμονή της στην εξουσία είχε εφαρμόσει μια θαρραλέα περιβαλλοντική πολιτική -δίνοντας το «στίγμα» στην Ευρώπη, με την ίδια ζέση που έκανε με τη δημοσιονομική πειθαρχία- και δεν υποχωρούσε στις πιέσεις του πανίσχυρου βιομηχανικού λόμπι. Οι δε ανθρώπινες απώλειες θα μπορούσε να είχαν περιοριστεί, εάν οι Αρχές στα πληγέντα γερμανικά κρατίδια είχαν λάβει σοβαρά υπόψη τις έγκαιρες προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων και είχαν εκκενώσει άναρχης δόμησης παραποτάμιες περιοχές, ώστε να μη χαθούν τόσες ζωές στα υπόγεια και ισόγεια σπιτιών και οίκων ευγηρίας.

| Marius Becker/dpa via AP
Η πολιτική ευθύνη δεν φάνηκε, πάντως, να προβληματίζει σοβαρά τον Χριστιανοδημοκράτη Αρμιν Λάσετ, πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας -ένα από τα δύο βαρύτερα πληγέντα γερμανικά κρατίδια από τη θεομηνία-, νυν υποψήφιο καγκελάριο και θεωρούμενο φαβορί για τη διαδοχή της Μέρκελ. Εχοντας προφανώς κατά νου το πώς ο Γκέρχαρντ Σρέντερ σώθηκε εκλογικά από τις πλημμύρες του 2002 -φορώντας τις γαλότσες του και σπεύδοντας στον τόπο της καταστροφής, σε αντίθεση με τον αντίπαλό του και τότε φαβορί, Εντμουντ Στόιμπερ, που συνέχισε απτόητος τις διακοπές του-, ο Λάσετ διέκοψε το πρόγραμμά του και έσπευσε στο κρατίδιό του.
Επιδεικνύοντας ωστόσο μια στρεβλή αντίληψη περί του τι σημαίνει να βρίσκεται ένας πολιτικός πράγματι στο πλευρό του πολίτη, έψεξε τους δημοσιογράφους -«είμαι πολιτικός, όχι ακτιβιστής», είπε εκνευρισμένος-, όταν τον ρώτησαν εάν τώρα σκοπεύει να βελτιώσει την ατζέντα του για το περιβάλλον (ο ίδιος είναι ένθερμος υποστηρικτής των ανθρακωρυχείων και των μεγάλων βιομηχανιών που έχουν έδρα στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία).
Το δε Σάββατο, πιάστηκε επ’ αυτοφώρω από την κάμερα να ξεκαρδίζεται σε «πηγαδάκι» αξιωματούχων, πίσω από τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, όταν αυτός -σοκαρισμένος ων από τη δική του αυτοψία- εξέφρασε την οδύνη του για την εθνική τραγωδία. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, ο Λάσετ ζήτησε συγγνώμη μέσω… Twitter! Αργά χθες, αναμενόταν να το επαναλάβει με τηλεοπτικό διάγγελμα, πρόδηλα φοβούμενος τον αρνητικό αντίκτυπο στην κάλπη.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή η τραγωδία πιθανόν να λειτουργήσει -σε άλλη μία τραγική ειρωνεία- ως πολιτικό «σωσίβιο» για τους Πράσινους και ειδικά για την 40χρονη υποψήφιά τους για την καγκελαρία, Αναλένα Μπέρμποκ, έπειτα από ένα ντόμινο προσωπικών σκανδάλων («παραφουσκωμένο» βιογραφικό, λογοκλοπή σε πρόσφατο βιβλίο της, καθυστέρηση στη δήλωση πρόσθετου εισοδήματος), συνεχούς δημοσκοπικής υποχώρησης και δημόσιων εκκλήσεων για την αντικατάστασή της.
Στο Βέλγιο
Η ίδια και οι Πράσινοι απέφυγαν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να γίνουν μέρος του περιοδεύοντος -συνοδεία καμερών- πολιτικού «θιάσου» στους τόπους της καταστροφής. Μέρος αυτού έγινε ο υπουργός Οικονομικών της νυν συγκυβέρνησης και υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, Ολαφ Σολτς, που επέλεξε να ανακοινώσει από τα λασπόνερα της Ρηνανίας-Παλατινάτου πρωτοβουλία για έκτακτο πακέτο βοήθειας, ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ, στους πληγέντες.
Στο πλευρό των πλημμυροπαθών στο Βέλγιο έσπευσε, αντίστοιχα -συνοδεία του Βέλγου πρωθυπουργού και καμερών- η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που λίγα 24ωρα νωρίτερα είχε παρουσιάσει το φιλόδοξο μεν, πλην όμως ασαφές ως προς την εφαρμογή του σχέδιο της Ε.Ε. για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Οι προτάσεις, που έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των «27», κυρίως υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους που θα έχει το αυξημένο κόστος για τον μέσο πολίτη, αποτελούν εφεξής αντικείμενο διαβούλευσης. Τουτέστιν, «παζαριών». Λες και η κλιματική αλλαγή μπορεί να περιμένει…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας