Με συγκρατημένη αισιοδοξία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις Ελλάδας - δανειστών μετά τη συνάντηση των Μέρκελ - Ολάντ - Τσίπρα στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης. Κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την απορία τους για το ότι ενώ η διαπραγμάτευση διεξάγεται στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, η πλευρά των δανειστών επιχειρεί με «τρικλοποδιές» να δημιουργήσει εντυπώσεις και προσκόμματα.
Η βούληση Τσίπρα να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μέχρι το τέλος του μήνα, εκφράστηκε έμπρακτα με την απόφαση του πρωθυπουργού να στείλει σήμερα το πρωί εκπροσώπους του στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.
Το μέγαρο Μαξίμου επιμένει για μια «ενιαία συμφωνία», υποστηρίζοντας ότι βρισκόμαστε πιο κοντά παρά ποτέ αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο 0,25%.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση συζητά μόνο επί των δικών της προτάσεων και όχι επί αυτών των δανειστών, αφού η οποιαδήποτε οπισθοχώρηση θα ήταν casus belli για την Αθήνα. Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση συζητά μόνο το δημοσιονομικό και τη βιωσιμότητα του χρέους, παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τρικλοποδιές που επιχειρεί να βάλει κυρίως το ΔΝΤ, ώστε τεχνητά να διαταράξει το -μάλλον καλό- κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Αθήνας - Βρυξελλών.
Αναζητούνται ρωγμές στο μπλοκ των δανειστών
Ταυτόχρονα η ελληνική πλευρά επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει αν το μπλοκ των δανειστών είναι ενιαίο ή οι ρωγμές που έχουν δημιουργηθεί αφορούν το «εσωτερικό μέτωπό» του. Σε αυτό το σημείο στελέχη της κυβέρνησης επιμένουν ότι ο γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας οδήγησε τη Γερμανίδα καγκελάριο σε αλλαγή στάσης, ενώ δεν παραβλέπουν τη διακριτική παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα.
«Οφείλουμε να είμαστε καχύποπτοι» σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, κυρίως όσον αφορά τα παιχνίδια που παίζονται γύρω από το ελληνικό ζήτημα, με τελευταίο κρούσμα τη δήθεν επίσκεψη του Brussells Group.
Οσον αφορά τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στην πολιτική διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση εκτιμά ότι αυτή εντάσσεται στο σχέδιο «πίεσης προς όλους», αν και δεν διαφεύγει την προσοχή τους ότι «ίσως το ΔΝΤ να πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να εισέπραττε τα χρήματα που έχει δώσει έως σήμερα και και να έφευγε από το πρόγραμμα της Ελλάδας». Πιθανότατα αυτή η λογική ερμηνεύει τη σκληρή στάση του Ταμείου και προς το Βερολίνο, ώστε διά της επιβολής σκληρών μέτρων στην Ελλάδα να εξασφαλίσει τα χρήματά του.
Η κόντρα κυβέρνησης - ΔΝΤ οξύνθηκε και από την αναφορά του εκπροσώπου του Τζ. Ράις σχετικά με το ύψος των συντάξεων, με το Μαξίμου να απαντά ότι το 44,8% των συνταξιούχων παίρνουν σύνταξη κάτω από το όριο της φτώχειας, που είναι 665 ευρώ, επισημαίνοντας με νόημα ότι ο μέσος όρος των συντάξεων σε Ελλάδα και Γερμανία είναι περίπου ο ίδιος.
Καθόλου τυχαία η αναφορά του υπουργού Αμυνας Π. Καμμένου ότι «αν δεν βρεθεί λύση δεν θα πληρώσουμε το ΔΝΤ».
Η άποψη που επικρατεί στην κυβέρνηση θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στη φράση υψηλόβαθμου στελέχους ότι «δίνουμε μάχη, όσο πλησιάζουμε στο τέλος της θα ενταθούν οι πιέσεις προς την Ελλάδα» και σε αυτό το πλαίσιο η δήλωση του πρωθυπουργού στο προαύλιο της ΕΡΤ «όσο μας στηρίζει ο ελληνικός λαός θα αντέχουμε και θα μένουμε όρθιοι για να συνεχίζουμε» κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν.
Και ο γραμματέας του κόμματος Τ. Κορωνάκης υποστήριξε: «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα φέρει νέο Μνημόνιο, δεν θα υπογράψει νέο δάνειο, η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με τη θηλιά του χρέους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας