«Ολοι πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τον εγωισμό τους και να εργαστούν για τη συγκρότηση το συντομότερο δυνατό κυβέρνησης εντός του συνταγματικού πλαισίου. Οσοι αφήσουν την Τουρκία ακυβέρνητη δεν θα μπορούν να σταθούν απέναντι στον λαό και στην Ιστορία», είπε και ελάλησε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σπάζοντας τη μετεκλογική... εκκωφαντική σιωπή του.
Κι έτσι, έχοντας συμπληρώσει 3 ημέρες 22 ώρες 1 λεπτό και 45 δευτερόλεπτα μετεκλογικής «εξαφάνισης» από τα ΜΜΕ, δύο 24ωρα μετά την τυπική υποβολή παραίτησης της απερχόμενης (νυν υπηρεσιακής) κυβέρνησης του ισλαμοσυντηρητικού AKP και μόλις την επομένη της αιφνιδιαστικής συνάντησής του με τον πρώην ηγέτη του κεμαλικού CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο Τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε την περίσταση μιας τελετής απονομής διπλωμάτων σε ξένους υποτρόφους στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Αγκυρας, για να καλέσει «όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς να ενεργήσουν με ψυχραιμία και να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να τονίσει -υπογραμμίζοντας τον ρόλο του- πως «η ευθύνη μου ως πρώτου εκλεγμένου από τον λαό προέδρου της Τουρκίας είναι ακόμη πιο μεγάλη»...
Καθώς οι μετεκλογικές πολιτικές «ζυμώσεις» βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη στην Αγκυρα -εν μέσω οργίου φημών ότι «ψήνεται» μεγάλος συνασπισμός μεταξύ AKP και CHP- ο Ερντογάν δείχνει να παίζει τώρα ένα διαφορετικό επικοινωνιακό «παιχνίδι».
Ενώ λοιπόν με την κεκλεισμένων των θυρών προχθεσινή συνάντησή του με τον Μπαϊκάλ «έκλεψε» πρακτικά την πρωτοβουλία των μετεκλογικών κινήσεων από τον Νταβούτογλου, στη χθεσινή δημόσια επανεμφάνισή του επιχείρησε να δείξει ότι (προς το παρόν τουλάχιστον) τηρεί τα συνταγματικά όρια του ουδέτερου θεσμικού του ρόλου.
Την ίδια ώρα, ο Νταβούτογλου έκανε «μασάζ» σε αξιωματούχους του AKP, σε κομματική συνεδρίαση στην Αγκυρα, στέλνοντας μηνύματα ένθεν κι ένθεν.
«Χρησιμοποιήσαμε ως παράδειγμα τις περιόδους συνασπισμών της δεκαετίας του 1970 και του 1990 για να δείξουμε ότι οι συνασπισμοί δεν είναι κατάλληλοι για την Τουρκία και εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτήν τη θέση», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Ωστόσο με την τρέχουσα πολιτική εικόνα, το μόνο κόμμα που θα μπορούσε να δώσει ρεαλιστικές λύσεις είναι το AKP» και ως εκ τούτου «είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σενάρια, βάσει των τελευταίων εξελίξεων».
Αν και έντεχνα... ασαφές, το μήνυμα φαίνεται να ελήφθη από τον ηγέτη του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος -μετά τις τοποθετήσεις Ερντογάν και Νταβούτογλου- διεμήνυσε μέσω Twitter πως «στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα μας από την προβληματική κατάσταση», την οποία «θα εκτιμήσουμε εντός του κόμματος, με βάση την κοινή λογική, προκειμένου να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις μας και διατηρώντας τις αρχές μας».
Κατά το AKP, πάντως, γράφει η φιλοκυβερνητική Sabah, η βάση για μια κυβερνητική συνεργασία είναι η αποδοχή των τριών βασικών του όρων: «συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίλυση του κουρδικού ζητήματος» (θέση στην οποία συγκλίνει με το CHP), «συνέχιση του αγώνα κατά των “παράλληλων δομών» στους κρατικούς θεσμούς” (ήτοι του καταγγελλόμενου από το AKP ως «παρακράτους» του ιεροκήρυκα Γκιουλέν») και «απόλυτη αναγνώριση της θέσης και της νομιμότητας του Ερντογάν ως προέδρου».
Καρφιά από το εσωτερικό
«Είναι εφικτός ένας συμβιβασμός προτού ξεκαθαριστούν οι ανοιχτοί λογαριασμοί;», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο έτερος πιθανός εταίρος του AKP, ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί (κι αυτός παρεμπιπτόντως μέσω Twitter).
Η αναφορά του δεν ήταν φυσικά για το Κουρδικό -για το οποίο ζητά επίμονα το «πάγωμα» κάθε ειρηνευτικής διαδικασίας- αλλά για το «ξεκαθάρισμα» που θα πρέπει να γίνει στους κόλπους του AKP, υπό το βάρος κυρίως των σκανδάλων διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν το 2013.
Τη δική του κάθετη αντίθεση σε κυβερνητική σύμπραξη με το AKP επανέλαβε χθες και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού HDP -και ουσιαστικά ο μεγάλος νικητής των εκλογών- Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Αυτήν τη φορά, ωστόσο, χρησιμοποίησε και συμφιλιωτικούς τόνους, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το PKK.
«Θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος την προεκλογική αντιπαράθεση και να αναλάβουμε ευθύνη για την ειρήνη και τη γαλήνη στην κοινωνία» τόνισε ο Ντεμιρτάς, υπενθυμίζοντας ότι «αυτός που θα απευθύνει αίτημα για αφοπλισμό είναι ο {ηγέτης του PKK} Αμπντουλάχ Οτσαλάν και περιμένει {φυλακισμένος} στο Ιμραλί». «Είμαστε επίσης έτοιμοι», προσέθεσε, «να κάνουμε ένα βήμα για [να καταρτιστεί ένα νέο] σύνταγμα» στη χώρα...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας