Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Ανάμικτα τα αισθήματα στον βελγικό Τύπο από την επίσκεψη Βιλμές στη Λέσβο

Ανάμικτα είναι τα αισθήματα του βελγικού Τύπου από την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών του Βελγίου στην Ελλάδα, η οποία περιλάμβανε επίσκεψη στο κέντρο προσφύγων και μεταναστών στο Μαυροβούνι της Λέσβου και συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας. Η Σοφί Βιλμές επισκέφθηκε τη Λέσβο και έθεσε τα ζητήματα που είδε στην ελληνική πολιτική ηγεσία. Κάποια μέσα αναφέρουν ότι η κατάσταση των προσφύγων είναι καλύτερη σήμερα, άλλα ωστόσο ασκούν δριμεία κριτική για τις συνθήκες της νέας δομής στο νησί, μετά την πυρκαγιά στη Μόρια.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων σε συνεργασία με το κρατικό κανάλι, τονίζουν ότι «παρά τις ελλείψεις, η Sophie Wilmès χαιρετίζει τις βελτιώσεις που επέφερε η Ελλάδα στην υποδοχή των μεταναστών». Πέρα από τα συναισθήματα που κατακλύζουν όσους επισκέπτονται ένα κέντρο προφύγων, όπως είναι το Μαυροβούνι, υπάρχουν και αξιοσημείωτες βελτιώσεις που έγιναν από τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες είναι ευπρόσδεκτες, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου.

Στην Αθήνα, η Βιλμές συναντήθηκε με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι Αρχές διαβεβαίωσαν την επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας ότι οι προσωρινές δομές στο Μαυροβούνιο βελτιώνονται, αν και έχει καθυστερήσει ο διαγωνισμός για το νέο Κέντρο. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του χρόνου που απαιτείται για την επεξεργασία των αιτήσεων για χορήγης ασύλου, αλλά και οι επιπτώσεις σε παιδιά.

Σε ό,τι αφορά τον φόβο μήπως οι πρόσφυγες χρειαστεί να περάσουν τον επόμενο χειμώνα σε δύσκολες συνθήκες, όπως πέρσι, οι ελληνικές Αρχές ελπίζουν ότι το φθινόπωρο οι πρόσφυγες δε θα βρίσκονται πια εκεί. Ασφαλώς θα βοηθούσε την κατάσταση, εάν η Άγκυρα ξεκινούσε εκ νέου να δέχεται επιστροφές. Στο πλαίσιο αυτό, συμβάλλει και η επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Το θέμα των επαναπροωθήσεων εθίγη, επίσης, αλλά οι ελληνικές Αρχές, όπως κάνουν εδώ και μήνες, επέμειναν να αρνούνται ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο (με τη νομική έννοια του όρου) και υπενθύμισαν ότι η έρευνα της Frontex.

Ένα ακόμη ευαίσθητο θέμα είναι η χρήση των επονομαζόμενων κανονιών ήχου ή ηχητικών κανονιών στα σύνορα με την Τουρκία για την αποτροπή της εισόδου μεταναστών στη χώρα. Οι ελληνικές Αρχές επανέλαβαν ότι αυτά θα χρησιμοποιηθούν σε μία οξεία κρίση, σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες. Η Επιτροπή επίσης ζήτησε εξήγηση για τη χρήση αυτών των κανονιών ήχουν από την Ελλάδα. “Στόχος της αποστολής μας είναι να κατανοήσουμε, να δούμε πώς η Ελλάδα βλέπει τα πράγματα, ώστε να αντιμετωπιζτεί αυτή η μείζων πρόκληση. Είναι σημαντικό να διεξάγονται συζητήσεις για το προτεινόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, να εξετάσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τα αίτια των αναχωρήσεων, μέσω μίας αναπτυξιακής συνεργατικής προσέγγισης με τις χώρες προέλευσης”, παρατήρησε η Βελγίδα ΥΠΕΞ.

Την πρώην Πρωθυπουργό του Βελγίου υποδέχθηκε και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. “Με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου συζητήσαμε για τα αόρατα όρια που βιώνουν οι γυναίκες, για τις ίσες ευκαιρίες, συγκρίναμε τις προσωπικές μας εμπειρίες ως γυναίκες που καταλαμβάνουν ένα αξίωμα. Της είπα πόσο περήφανη που στο Υπουργικό Συμβούλιο του Βελγίου υπάρχει ισορροπημένη εκπροσώπηση και ότι γίνονται προσπάθειες και για άλλα υψηλόβαθμα όργανα”, εξήγησε.

Με την ιδιότητά της ως επικεφαλής του χαρτοφυλακίου εξωτερικού εμπορίου, η Wilmès αναφέρθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην εμπειρία του Βελγίου σε ό,τι αφορά τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, την ώρα που η Ελλάδα δε διαθέτει καμία παρά την τεράστια ακτογραμμή της.

Η άλλη άποψη

“Το κέντρο αυτό δεν είναι καλύτερο από τη Μόρια”, σχολιάζει στο δικό της ρεπορτάζ η ολλανδόφωνη εφημερίδα De Standaard. Όπως επισημαίνεται, ο καταυλισμός στο Μαυροβούνι επρόκειτο να είναι προσωρινός, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά σήμερα οι μετανάστες συνεχίζουν να επιβιώνουν σε σκηνές.

Η εφημερίδα φιλοξενεί μαρτυρίες Βέλγων γιατρών που συνεργάζονται με τους “Γιατρούς Χωρίς Σύνορα”. Κάποιες φορές δεν υπάρχει ρεύμα και χρησιμοποιούνται γεννήτριες, ενώ για το νερό υπάρχουν δεκαμενές και αντλίες. Οι διαμένοντες στο Μαυροβούνι παραπονούνται γιατί η ανασφάλεια που αισθάνονται δεν τους επιτρέπει να βγουν έξω από τις σκηνές τους μετά το σούρουπο. “Η αστυνομία είναι εδώ επισήμως για να προστατεύει τον κόσμο, αλλά παρατηρούμε πλήρη απουσία εκπαίδευσης”, λέει η Βελγίδα γιατρός Καρολίν Γιάνσενς. Αυτός ο καταυλισμός θα πρέπει να θεωρείται κλειστό κέντρο, συνεχίζει, αφού οι διαμένοντες σε αυτό επιτρέπεται να βγουν έξω μία φορά την εβδομάδα για τρεις ώρες. Έξω μπορεί να βγει, επίσης, όποις έχει ραντεβού με γιατρό ή δικηγόρο”.

Μεταξύ των εργαζομένων στον καταυλισμό υπάρχει μεγάλη δυσφορία γι ατο κλείσιμο του Καρά Τεπέ, ενός κέντρου υποδοχής για ευάλωτους μετανάστες, όπως μεταδίδει η εφημερίδα. “Αντί για πιο ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερα κλειστά κέντρα”, σημειώνει με λύπη η Βελγίδα γιατρός.

Η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου θεώρησε σημαντικό να εξετάσει την κατάσταση επί τόπου, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής της στην Ελλάδα. Ο Sammy Mahdi, Υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης, τη συνόδευε.”Μετά την επίσκεψή μας στον καταυλισμό, αισθάνομαι απογοήτευση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, τα οποία πραά τα 3,3 δισ. ευρωπαϊκής βοήθειας δε βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο. Αλλά αισθάνομαι και ελπίδα ότι γίνεται πολλή δουλειά για να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής”.

Οι δύο Βέλγοι αξιωματούχοι επισκέφτηκαν και το σχολείο ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ, ένα καλά εξοπλισμένο σχολείο για προσφυγόπουλα. “Τα φέρνει λεωφορείο εδώ τα παιδά. Η σημασία αυτού του σχολείου δεν μπορεί να υπερκετιμηθεί. Για λίγες ώρες την ημέρα τα παιδιά νοιώθουν ότι ο κατυαλισμός είναι κάτι πολύ μακρινό”, λέει ο Στρατής Μπαλομάς, από την τοπική ΜΚΟ.

Ο Βέλγος Υφυπουργός συζητάει με ένα αγόρι που βρίσκεται ήδη δύο χρόνια στην Ελλάδα, ενώ πριν βρισκόταν στην Τουρκία. “Το παιδί αυτό έχει χάσει τα μισά νιάτα του. Οι ιστορίες ανθρώπων που παραμένουν σε τέτοια κέντρα ακόμα και για χρόνια είναι ακόμα πιο απογοητευτική από το γεγονός ότι ο καταυλισμός είναι περιφραγμένος”, δηλώνει.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα κανόνια ήχου που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία στα σύνορα, για τα οποία λέει ότι είναι υπερβολικά.

Η μέση στάση

Μέση στάση κρατάει η γαλλόφωνη “Le Soir”. «Ο νέος καταυλισμός μεταναστών στη Λέσβο είναι σαν τη Μόρια, αλλά σε κάπως καλύτερη εκδοχή», αναφέρει.

Οι δύο Βέλγοι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Μαυροβούνι δεν ήθελαν να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούσαν μέσα σε σκηνή, ήθελαν να συνεχίσουν να περιδιαβαίνουν τον χώρο. “Ήταν σημαντικό να δούμε, όχι μόνο να μιλήσουμε. Είναι σημαντικό να βρεθούμε μέσα στον καταυλισμό τόσο για εμάς όσο και για τους δημοσιογράφους”, υπογράμμισε η Βελγίδα ΥΠΕΞ.

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν άλλη δυνατότητα επίσκεψης του καταυλισμού πέρα από τη συμμετοχή σε επίσημες αντιπροσωπείες.

ΗΣοφί Βιλμές τόνισε ότι “υπάρχει μία κοινή βούληση να μην αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της σε αυτή την κρίση”, συμπληρώνοντας ότι “η μετανάστευση αφορά το σύνολο της Ευρώπης τόσο σε επίπεδο διαχείρισης όσο και σε επίπεδο αξιών”.

Οι διαμένοντες στον καταυλισμό, βλέποντας τους αξιωματούχους, θέλουν να μοιραστούν μαζί τους τα όσα περνούν, να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, για την αίσθηση ότι είναι φυλακισμένοι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ανάμικτα τα αισθήματα στον βελγικό Τύπο από την επίσκεψη Βιλμές στη Λέσβο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας