Η πολιτική εκμετάλλευση του μεταναστευτικού στην Ιταλία συνεχίζεται. Το περασμένο σαρανταοκτάωρο έφτασαν στην Καλαβρία και τη Σικελία πάνω από έξι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και τις ώρες αυτές η κυβέρνηση της Ρώμης προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συνεργασία όλων των περιφερειών της χώρας για την προσωρινή διαμονή τους.
Η Λέγκα του Βορρά, όμως, αποφάσισε να εκμεταλλευθεί και πάλι την ευκαιρία για να στείλει ένα ακόμη ξενοφοβικό μήνυμα: ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο), Ρομπέρτο Μαρόνι, κάλεσε τους νομάρχες να μη βρουν χώρους φιλοξενίας για τους «απελπισμένους της θάλασσας» και απέστειλε προειδοποιητικό μήνυμα και προς τους δημάρχους της περιοχής του. Τους ζήτησε, ανοιχτά, να μη βοηθήσουν στην προσωρινή εγκατάσταση των προσφύγων, διότι, διαφορετικά, η περιφέρεια της Λομβαρδίας θα περικόψει τις επιχορηγήσεις προς τους δήμους τους.
«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει χωρίς να αναπτύσσει διάλογο με τις περιφέρειες. Ο Ματέο Ρέντσι, στην Ευρώπη, πρέπει να χτυπήσει τη γροθιά του στο τραπέζι και να τραβήξει από το σακάκι τους υπευθύνους των διαφόρων χωρών-μελών», πρόσθεσε ο Μαρόνι.
Ο δε Ματέο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκας του Βορρά (κόμμα στο οποίο, φυσικά, ανήκει ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας), θέλησε να πάει ακόμη παραπέρα, τονίζοντας ότι το κόμμα του «είναι έτοιμο να μπλοκάρει τα γραφεία των νομαρχιών και να προστατέψει όλα τα κτίρια τα οποία κάποιοι θέλουν να διαθέσουν σε χιλιάδες παράνομους μετανάστες, με έξοδα των Ιταλών».
Η ιταλική κυβέρνηση αναζητά εδώ και μέρες νέες υποδομές για τη μεταφορά των μεταναστών και -σύμφωνα με πληροφορίες- στον ιταλικό Βορρά θα πρέπει να εξασφαλιστεί προσωρινή παραμονή σε περίπου πέντε χιλιάδες αλλοδαπούς, οι οποίοι αποβιβάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Κάτω Ιταλία.
Αντέδρασε ο Ρέντσι
Ο Ρέντσι, από τη σύνοδο των G7 στη Γερμανία, πέρασε άμεσα στην αντεπίθεση. «Είναι εύκολο να παροτρύνει κανείς σε μπλόκο των περιφερειών. Τώρα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, όχι υψώνοντας πιο δυνατά τη φωνή, αλλά διορθώνοντας τα λάθη που έκαναν εκείνοι ακριβώς που σήμερα φωνάζουν».
Ο Ρέντσι αντέκρουσε ευθέως τον Μαρόνι, λέγοντας ότι «θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους δήμους που θα δεχθούν να φιλοξενήσουν μετανάστες και πρόσφυγες και σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του περιοριστικού Συμφώνου Σταθερότητας της ιταλικής τοπικής αυτοδιοίκησης».
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης αναγνωρίζει ότι στην Ευρώπη, το θέμα αυτό «αν δεν αλλάξει, η όλη κατάσταση δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα» και ελπίζει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, με απτά αποτελέσματα, μέχρι τη σύνοδο κορυφής της Ενωσης, στο τέλος του μήνα.
Χθες, παράλληλα, συναντήθηκαν στην Ρώμη ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο. «Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη διαχείριση του αυξημένου αριθμού μεταναστών, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, προτείναμε τη μετεγκατάσταση σαράντα χιλιάδων ατόμων που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας», τόνισε ο κύριος Αβραμόπουλος.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι στο πλευρό της Ρώμης, ενώ χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη μετανάστευση «ένα κρίσιμο τεστ για την Ευρώπη», διαβεβαιώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο σημαντικό αυτό θέμα.
Η πάγια θέση της Ιταλίας (παρά τις εμφανείς εσωτερικές δυσκολίες της), όπως δήλωσε ο Αλφάνο, είναι ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες πρέπει να κατανεμηθούν σε όλες τις χώρες-μέλη της Ενωσης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας