Την αποτυχία της διεθνούς κοινότητας στον αγώνα για την αντιμετώπιση των εξτρεμιστών του «Ισλαμικού κράτους» στο Ιράκ επισήμανε χθες στο Παρίσι ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι.
«Σε ό,τι αφορά την υποστήριξη προς το Ιράκ, υπάρχουν πολλά λόγια, αλλά λίγα έργα» τόνισε ο Αμπάντι κατά τη διάρκεια της συνόδου των 25 χωρών-μελών του διεθνούς συνασπισμού που μάχονται τους εξτρεμιστές στη Συρία και το Ιράκ.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση και τόνισε πως η χώρα του δεν έχει αρκετά όπλα και πυρομαχικά, ενώ η Δύση δεν επιτρέπει στη Βαγδάτη, λόγω των διεθνών κυρώσεων, να παραλάβει σύγχρονα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία και το Ιράν.
Εντυπωσιακά ήταν και τα στοιχεία που ανέφερε ο Αμπάντι για το «Ισλαμικό κράτος», καθώς εκτίμησε ότι οι ξένοι μαχητές είναι πλέον πλειοψηφία (60%) και η ροή των εθελοντών συνεχώς αυξάνει.
«Υπάρχει ένα διεθνές πρόβλημα και πρέπει να επιλυθεί. Πρέπει να εξηγήσουμε για ποιον λόγο τρομοκράτες έρχονται να πολεμήσουν στο Ιράκ από τη Σαουδική Αραβία, τις χώρες του Κόλπου, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Τουρκία και ευρωπαϊκές χώρες. Χρειάζεται πολιτική δουλειά των εταίρων μας στον συνασπισμό» υποστήριξε ο Ιρακινός ηγέτης. Από την πλευρά των εταίρων του ακούστηκαν ωραία λόγια και εκτιμήσεις που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.
Ο οικοδεσπότης της διεθνούς συνάντησης, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, υποστήριξε ότι ο διεθνής συνασπισμός είναι ενωμένος και αποφασισμένος να πολεμήσει το «Ισλαμικό κράτος», την ώρα που οι δύο μοναδικοί αξιόπιστοι παράγοντες που μάχονται στο πεδίο και εκ του σύνεγγυς το «Ισλαμικό κράτος», οι Κούρδοι -τόσο του Ιράκ όσο και της Συρίας, αλλά και το Ιράν, απουσίαζαν από το Παρίσι, καθώς δεν έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στην -κυρίως- αμερικανο-αραβική συμμαχία.
Η Τουρκία θέτει βέτο για τους Kούρδους της Συρίας, η Βαγδάτη απέκλεισε τους Kούρδους του Ιράκ και οι Αραβες δεν θέλουν τη συμμετοχή της Τεχεράνης.
Δεν είναι λοιπόν άξιον απορίας πως το «Ισλαμικό κράτος» επεκτείνει τα εδάφη που κατέχει σε Συρία και Ιράκ, με τη διεθνή συμμαχία να έχει πραγματοποιήσει 4.100 αεροπορικές επιδρομές, χωρίς να μπορεί να ανασχέσει τους εξτρεμιστές.
Μόνο με πλήγματα από αέρος δεν κερδίζεται κανένας πόλεμος. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αντικατέστησε τον ασθενή Τζον Κέρι, εμφανίστηκε «στον κόσμο του», καθώς δήλωσε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλή στρατηγική και υπάρχει ένα καλό σχέδιο από στρατιωτική και πολιτική άποψη για την ανακατάληψη της επαρχίας Ανμπαρ του Ιράκ», την οποία κατέχουν οι εξτρεμιστές σουνίτες.
Από την πλευρά του ο Λοράν Φαμπιούς αναγνώρισε ότι η μάχη κατά του «Ισλαμικού κράτους» θα είναι μακροχρόνια, ενώ έθεσε και θέμα αλλαγής καθεστώτος στη Συρία ως απαραίτητης προϋπόθεσης για την επίτευξη σταθερότητας στο Ιράκ.
Στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Τεχεράνη, που ετοιμάζει σχέδιο στήριξης του καθεστώτος Ασαντ, καθώς τους τελευταίους μήνες ο κυβερνητικός στρατός χάνει συνεχώς έδαφος προς όφελος τόσο του «Ισλαμικού κράτους» όσο και άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως η Αλ Νούσρα που υποστηρίζεται από το Κατάρ και την Τουρκία.
Σύμφωνα με συριακά ΜΜΕ, έφτασε χθες στη Λατάκια της Συρίας, επαρχία που ελέγχεται από τους αλαουίτες του Μπασάρ αλ Ασαντ, ο Κασέμ Σολεϊμάνι, επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Κουντς, των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης.
Ο Σολεϊμάνι επιθεώρησε το μέτωπο και έκανε συσκέψεις με τη στρατιωτική ηγεσία των Σύρων.
Αναλυτές εκτιμούν ότι θα αποσταλούν στη Συρία Ιρανοί αξιωματικοί αλλά και χερσαίες δυνάμεις, καθώς η Τεχεράνη θεωρεί πως αν ηττηθεί στρατιωτικά ο Ασαντ, θα επικρατήσει χάος και αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας