Πρόκριμα για τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου συνιστά, σύμφωνα με τον πολωνικό Τύπο, η νίκη στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής του συντηρητικού Αντρέι Ντούντα, στέλνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα στους κεντροδεξιούς κυβερνώντες.
Μάλιστα σε πολιτικό επίπεδο η νίκη τού μέχρι πρότινος άγνωστου 43χρονου νομικού, ο οποίος στον δεύτερο γύρο κατάφερε να αποσπάσει 53% έναντι 47% του απελθόντος προέδρου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι, ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή στην εξουσία του μέντορά του και πρώην πρωθυπουργού, Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, αρχηγού του συντηρητικού, λαϊκιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη.
Ο Ντούντα δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο» και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος της πενταετούς θητείας του θα μπορεί να πει πως ήταν ο «πρόεδρος όλων των Πολωνών». «Αυτοί που με ψήφισαν, ουσιαστικά ψήφισαν για την αλλαγή. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι είμαστε σε θέση να ανοικοδομήσουμε την εθνική κοινότητα στη χώρα, ότι μπορούμε να είμαστε μαζί και να ανοικοδομήσουμε μαζί αυτή τη χώρα».
Το στοιχείο που επισημαίνουν ως εντυπωσιακό οι περισσότεροι αναλυτές είναι ότι ενώ στην αρχή της προεκλογικής εκστρατείας ο Κομορόφσκι εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί και αναμενόταν ότι θα κέρδιζε, με τις δημοσκοπήσεις να του δίνουν έως και 60%, στον πρώτο γύρο οι εξελίξεις προσέλαβαν αναπάντεχη τροπή και ο Ντούντα κέρδισε οριακά, συγκεντρώνοντας ποσοστό 34,76%, με τον Κομορόφσκι να έπεται με 33,77%.
Φαίνεται, όπως υποστηρίζουν αναλυτές και δημοσιογράφοι, ότι ο «λαϊκιστής» Ντούντα κατάφερε να υπερκεράσει τη διαφορά και να ανεβάσει πολύ τα ποσοστά του καθώς προσφάτως είχε ταχθεί υπέρ της φορολόγησης των τραπεζών και των σούπερ μάρκετ (τα δεύτερα στην πλειονότητά τους ανήκουν σε ξένες εταιρείες). Οπως γράφει η συντηρητική εφημερίδα Rzeczpospolita «οι πολιτικοί του Κομορόφσκι ήταν συνηθισμένοι να κυβερνούν, αφού γι' αυτούς εξουσία δεν ήταν καθήκον αλλά προνόμιο. Μόλις πήραν ένα μάθημα».
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκαν τρία καυτά ζητήματα: Το πρώτο είναι η δημογραφική κρίση και η ανεργία, κυρίως των νέων, που ωθεί τους περισσότερους στην ξενιτιά. Δεύτερον, θέματα ασφάλειας της χώρας και η θέση της στη διεθνή σκηνή, με δεδομένο ότι οι πολίτες είναι ανήσυχοι λόγω του εμφυλίου που μαίνεται στη γειτονική Ουκρανία. Και, τέλος, σε μια χώρα όπου η Εκκλησία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, θέματα όπως η εξωσωματική και οι εκτρώσεις, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των εκλογέων.
Στην Πολωνία, ο ρόλος του προέδρου είναι περισσότερο πολιτικός και ηθικός παρά ουσιαστικός. Είναι τυπικά επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και διορίζει τον πρωθυπουργό, αν και στην πραγματικότητα είναι ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος (ή ο επικεφαλής του κυβερνώντος συνασπισμού που διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία), αυτός ο οποίος αναλαμβάνει τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας