Πάνω που το Λονδίνο τίθεται ξανά σε σκληρούς περιορισμούς μπαίνοντας από αύριο στην τρίτη και υψηλότερη βαθμίδα υγειονομικού συναγερμού λόγω ραγδαίου πολλαπλασιασμού μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό, το σασπένς κορυφώνεται πάλι για την έκβαση των διαπραγματεύσεων που θα κρίνουν αν θα υπάρξει τελικά ένα συντεταγμένο Brexit με συμφωνία για το εμπόριο και την ασφάλεια στις 31 Δεκεμβρίου, όταν λήξει η μεταβατική περίοδος για τη Βρετανία.
Οι ελπίδες αναπτερώθηκαν την Κυριακή, αφού οι δύο… διαζευγμένοι συναποφάσισαν να δώσουν πολλοστή παράταση στα ζόρικα παζάρια, αυτή τη φορά χωρίς διορία. Ο επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πρεσβευτών των κρατών-μελών της Ε.Ε. και ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες, εμφανίστηκε επιφυλακτικά αισιόδοξος για επίτευξη προόδου, διαμηνύοντας μάλιστα πως θα μπορούσε να προκύψει συμφωνία ακόμα και εντός της βδομάδας εξαιτίας μιας «παραχώρησης-κλειδί», κατά την «Guardian», που έκανε ο Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
«Για πρώτη φορά», ανέφερε ο Μπαρνιέ, η βρετανική κυβέρνηση «αποδέχτηκε έναν μηχανισμό μονομερών μέτρων» που θα διασφαλίζει τον δίκαιο ανταγωνισμό ανάμεσα στις δύο πλευρές, καθώς τα ρυθμιστικά τους πρότυπα θα αποκλίνουν με την πάροδο του χρόνου.
Η αποδοχή της λεγόμενης «ρήτρας εξέλιξης» (evolution clause) εκ μέρους του Λονδίνου ήταν αυτή που ξεμπλόκαρε τις διαπραγματεύσεις. «Αυτός ο μηχανισμός ωστόσο πρέπει να είναι αξιόπιστος, αποτελεσματικός και γρήγορος» τόνισε ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής. «Πάνω σε αυτό δουλεύουμε». Κι ενώ προειδοποίησε ότι υπήρξε πισωγύρισμα σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά ύδατα, αναγνώρισε παράλληλα ότι διαφαίνεται ένα «στενό μονοπάτι» για συνολική επίτευξη συμβιβασμού. Ο Μπαρνιέ παρουσίασε τρία πιθανά σενάρια:
α) σύναψη συμφωνίας αυτή την εβδομάδα που θα επέτρεπε την επικύρωσή της από το Ευρωκοινοβούλιο στις 28 Δεκεμβρίου,
β) κατάρρευση των διαπραγματεύσεων,
γ) σύναψη συμφωνίας στα τέλη του χρόνου και προσωρινή εφαρμογή της ώστε να αποτραπεί ένα άτακτο Brexit την Πρωτοχρονιά, με τα κοινοβούλια της Ε.Ε. και της Βρετανίας (ή κι άλλων χωρών, αν χρειαστεί βάσει του τελικού της περιεχομένου) να την επικυρώνουν εντός του 2021.
«Ο ασθενής είναι ακόμα ζωντανός, κρατάμε όμως το τηλέφωνο του γραφείου κηδειών στη λειτουργία ταχείας κλήσης» σχολίασε γλαφυρά την κατάσταση Ευρωπαίος διπλωμάτης μιλώντας στο Reuters. «Οι Βρετανοί πολίτες θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι από το Brexit» δήλωσε αιχμηρά από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λε Μερ.
Καθώς αιωρείται δε η επικείμενη απειλή επιβολής δασμών και ποσοστώσεων σε περίπτωση Brexit άνευ εμπορικής συμφωνίας, ο Βρετανός υπουργός Επιχειρήσεων Αλοκ Σάρμα προσπάθησε να διασκεδάσει τους εντεινόμενους φόβους για ελλείψεις σε αγαθά και αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και κάλεσε τους Βρετανούς καταναλωτές να μη σπεύσουν να συγκεντρώσουν αποθέματα σε τρόφιμα, δηλώνοντας πεπεισμένος για την επάρκεια των προμηθειών και τις αντοχές των εφοδιαστικών αλυσίδων.
Σαν να μην έφτανε όλη αυτή η αβεβαιότητα, η αποκαλούμενη και «ατμομηχανή» της βρετανικής οικονομίας, το Λονδίνο, όπως και αρκετές περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας σαν το Εσεξ, εισέρχονται πάλι από αύριο σε καθεστώς ύψιστου υγειονομικού συναγερμού που επιφέρει αυστηρότερα μέτρα και συγκεκριμένα αναστολή λειτουργίας εστιατορίων και μπαρ καθώς και επιπλέον περιορισμούς στις κοινωνικές επαφές.
Θορυβημένος ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Χαν ζήτησε να κλείσουν και τα σχολεία, με την κυβέρνηση να μην κάνει άμεσα αποδεκτό το αίτημα, παρότι καλείται πλέον να σκληρύνει και τους χαλαρότερους κανόνες για τις κοινωνικές συναναστροφές τα Χριστούγεννα.
Καθώς συνεχίζονται οι πρώτοι μαζικοί εμβολιασμοί στη χώρα, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επικαλέστηκε «εκθετική αύξηση» κρουσμάτων στο Λονδίνο και τα πέριξ, αλλά και την εμφάνιση νέου στελέχους του ιού σε περισσότερα από χίλια άτομα στη νότια Αγγλία τις τελευταίες μέρες, στο οποίο ενδέχεται να οφείλεται, όπως είπε, η έκρηξη μολύνσεων. Υποστήριξε πάντως πως «δεν υπάρχει τίποτα προσώρας» που να υποδηλώνει ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη ασθένεια ή δεν ανταποκρίνεται στο εμβόλιο.
Μετά δε το ξεσάλωμα από ψώνια και πολυκοσμία που επικράτησε στο Λονδίνο όταν ξανάνοιξαν τα εμπορικά μαγαζιά στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Χάνκοκ συνέστησε στους πολίτες να περιορίσουν τις καταναλωτικές εξορμήσεις στη βρετανική πρωτεύουσα (προφανώς για να μην πέσουν κι αυτοί στου… Χάροντς τα δόντια).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας