Νέα παράταση, ίσως την τελευταία, πήρε το σκληρό «ματς» για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς είναι πιο ορατός από ποτέ ο κίνδυνος το θυελλώδες διαζύγιο να οδηγήσει πράγματι σε κακά ξεμπερδέματα. Οι μπλόφες και τα ψέματα (φαίνεται να) τελείωσαν και το εφιαλτικό ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit σε μόλις τρεις εβδομάδες επαπειλείται, με τις δύο πλευρές να παραμένουν οχυρωμένες πίσω από τις κόκκινες γραμμές τους, τις διαπραγματεύσεις για έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής να κρέμονται από μια κλωστή και τη μεταβατική περίοδο για το Λονδίνο να λήγει οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου.
Πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. (όπου το Brexit επρόκειτο να συζητηθεί στο περιθώριο χθες βράδυ, χωρίς να βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα), σε αποτυχία είχαν καταλήξει και οι προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος με πολιτική βούληση σε ανώτατο επίπεδο, κατά το τρίωρο δείπνο εργασίας που είχαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Αν και συμφώνησαν ότι διαφωνούν, αποφάσισαν να δώσουν μια ύστατη ευκαιρία στα εντατικά παζάρια, παρατείνοντας τη σχετική διορία μέχρι την Κυριακή. «Ξεκάθαρα υπάρχει ακόμα ένα πεδίο για να συνεχιστούν οι συνομιλίες, υπάρχουν όμως σημαντικά σημεία διαφοράς που παραμένουν» δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ. «Ποτέ δεν λες ποτέ σε τέτοιες συζητήσεις», σημείωσε, «νομίζω ωστόσο πως όντως χρειάζεται να φτάσουμε σε ένα κάποιο τέλος».
Οι σκόπελοι που πρέπει να ξεπεραστούν είναι, ως γνωστόν, τρεις: οι ισότιμοι όροι ανταγωνισμού, τα δικαιώματα αλιείας στα βρετανικά ύδατα και ο μηχανισμός διευθέτησης μελλοντικών διαφορών. «Ελπίζω ακόμα ότι θα βρούμε λύση, αλλά [τα ποσοστά] είναι 50-50» δήλωσε προσερχόμενος στη σύνοδο ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Προτιμώ καμία συμφωνία από μια κακή συμφωνία» συμπλήρωσε, απηχώντας τις απόψεις και άλλων Ευρωπαίων ηγετών. Αμετακίνητος εμφανίζεται και ο Τζόνσον, παρ’ ότι απέσυρε τις εμπρηστικές διατάξεις νομοσχεδίου που παραβίαζαν τη συνθήκη αποχώρησης, κάνοντας τελικά πίσω στον εκβιασμό μετά από ειδική συμβιβαστική συμφωνία με τις Βρυξέλλες για τους κανόνες που θα διέπουν το εμπόριο στη Βόρεια Ιρλανδία.
Επιδιώκοντας να πιέσει την κατάσταση αλλά και να καταδείξει ότι προετοιμάζεται ολοταχώς για ένα χαοτικό (όσο και οικονομικά ολέθριο) Brexit άνευ συνολικής εμπορικής συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε χθες σχέδια έκτακτης ανάγκης.
Σκοπός να διασφαλιστεί τουλάχιστον πως, από την Πρωτοχρονιά και για ένα εξάμηνο, οι αεροπορικές και χερσαίες μεταφορές θα μπορέσουν να συνεχιστούν κατά το δυνατόν απρόσκοπτα, υπό τον όρο να πράξει ανάλογα και το Λονδίνο. Με την ίδια προϋπόθεση προτάθηκε επίσης να υπάρχει εκατέρωθεν πρόσβαση ψαράδων στα βρετανικά και ευρωπαϊκά ύδατα επί έναν χρόνο. Υπάρχει «ισχυρή πιθανότητα» για no-deal, διαμήνυσε αργά χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας