Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην ΠΓΔΜ μετά τις συγκρούσεις του Σαββάτου στο Κουμάνοβο, όπου σκοτώθηκαν 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 37. Οι 14 νεκροί συμμετείχαν στην ομάδα ενόπλων που εξαπέλυσαν επίθεση στην αλβανόφωνη συνοικία του Κουμάνοβο, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ είναι αστυνομικοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, τουλάχιστον 40 αλβανόφωνοι μαχητές μπήκαν πάνοπλοι στις αρχές του μηνός στη FYROM και το Σάββατο εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων και δυνάμεων στη γειτονιά Ντίβα Νεσέλμπα του Κουμάνοβο με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σφοδρές οδομαχίες. Οι περισσότεροι φορούσαν στολές παραλλαγής με διακριτικά του UCK και έφεραν εξαιρετικά βαρύ οπλισμό, ενώ στην κρυψώνα τους εντοπίστηκε πραγματικό οπλοστάσιο.
Χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε τηλεοπτικό μήνυμά του, αναφέρθηκε εκτενώς στις συγκρούσεις που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο. Πρόσθεσε δε ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε στην ΠΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, με σκοπό να πραγματοποιήσει επιθέσεις «σε αστυνομικά τμήματα, κυβερνητικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα». Ο Γκρούεφσκι υποστήριξε ακόμη ότι ορισμένοι από τους «τρομοκράτες» που συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Κουμάνοβο συνδέονται με την ομάδα 40 ενόπλων, η οποία πριν από δύο εβδομάδες εισέβαλε σε αστυνομικό φυλάκιο χωριού της ΠΓΔΜ, κοντά στα σύνορα με το Κόσοβο.
Μάλιστα χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα επικίνδυνους και έμπειρους τους «τρομοκράτες», υποστηρίζοντας ότι ορισμένοι συμμετείχαν σε πολέμους στη Μέση Ανατολή και πρόσθεσε ότι η αστυνομία της ΠΓΔΜ κατάφερε να εξουδετερώσει την «πιο επικίνδυνη ένοπλη ομάδα στα Βαλκάνια». Ο εκπρόσωπος Τύπου της αστυνομίας Ιβο Κότεβσκι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις να αυξηθεί, σημείωσε ωστόσο ότι μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν υπάρχουν νεκροί μεταξύ αμάχων. Πρόσθεσε επίσης ότι περίπου 30 μέλη της ομάδας αυτής, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι αλβανόφωνοι πολίτες της ΠΓΔΜ, παραδόθηκαν στην αστυνομία.
Οι συγκρούσεις έρχονται εν μέσω μεγάλης πολιτικής αναταραχής, καθώς από την αρχή της χρονιάς η κεντροαριστερή αντιπολίτευση κατηγορεί τη συντηρητική κυβέρνηση για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις 20.000 προσώπων, μεταξύ των οποίων πολιτικοί, δημοσιογράφοι και θρησκευτικοί ηγέτες, αλλά και για σκάνδαλα δωροδοκίας ύψους εκατομμυρίων δολαρίων. Ταυτοχρόνως η δεινή οικονομική κατάσταση, η οποία έχει φέρει τον πληθυσμό αντιμέτωπο με μια σειρά οικονομικών προβλημάτων με κυριότερο την ανεργία, η οποία έχει σκαρφαλώσει στο 28%, εντείνει τη λαϊκή οργή.
Βορειότερα, στο Βελιγράδι, το κυβερνητικό γραφείο για τον συντονισμό των υπηρεσιών ασφαλείας της Σερβίας, σε έκτακτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλεξάντερ Βούτσιτς, συμπέρανε ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για πιθανή μεταφορά των ένοπλων συγκρούσεων από το Κουμάνοβο στη νότια Σερβία, ενώ ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς σχολιάζοντας το ενδεχόμενο επέκτασής τους στο σερβικό έδαφος προειδοποίησε «να μη διανοηθεί κανείς να παίξει με τη χώρα του».
Στις Βρυξέλλες τέλος η Ε.Ε. εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για τις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση επίτροπο Γιοχάνες Χαν να επισημαίνει ότι «πρέπει να αποφευχθεί κάθε περαιτέρω κλιμάκωση της βίας, για το συμφέρον της γενικής σταθερότητας στη χώρα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας