Επειτα από έναν μήνα νοσηλείας και 25 ημέρες στην απομόνωση η Ισπανίδα νοσοκόμα, η οποία ήταν ο πρώτος ασθενής του Εμπολα που προσβλήθηκε από τον ιό εκτός Δυτικής Αφρικής, πήρε χθες εξιτήριο.
Ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο του Νοσοκομείου Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης, μίλησε συγκινημένη για την τραυματική της εμπειρία και υποσχέθηκε να προσφέρει το αίμα της «έως την τελευταία σταγόνα» για να σωθούν άρρωστοι συνάνθρωποί της.
«Ευχαριστώ τον Θεό. Και αν είναι εκείνος που έκανε το θαύμα, σίγουρα στηρίχθηκε στους συναδέλφους μου» ξεκίνησε η Τερέσα Ρομέρο εμφανώς καταβεβλημένη αλλά έχοντας πλήρως αναρρώσει από τη νόσο όπως ανακοίνωσαν οι θεράποντες ιατροί της, που τόνισαν ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μεταδώσει τον ιό.
«Εχουμε αποδείξει ότι έχουμε τις καλύτερες υγειονομικές υπηρεσίες και, παρά την καταστροφική πολιτική διαχείριση, το προσωπικό τους είναι ικανό να κάνει θαύματα: Εγώ είμαι ένα από αυτά» συνέχισε στρέφοντας τα βέλη της προς τις αρχές τόσο για την «αναίτια εκτέλεση» του σκύλου της, όσο και για τον τρόπο χειρισμού της περίπτωσής της όσον αφορά τους πιθανούς τρόπους μόλυνσής της και τα όσα υποτιμητικά ακούστηκαν από επίσημα κυβερνητικά χείλη: «Δεν ξέρω τι απέτυχε, αν απέτυχε κάτι, αλλά δεν κρατώ κακία».
Η 44χρονη νοσοκόμα είχε περιθάλψει δύο Ισπανούς ιεραπόστολους που επέστρεψαν από τη Δυτική Αφρική έχοντας μολυνθεί από Έμπολα και οι οποίοι σε μικρο διάστημα κατέληξαν από τη νόσο. Αλλά έως τώρα δεν έχει προσδιοριστεί πώς ακριβώς προβλήθηκε εκείνη από τον ιό.
Η Τερέσα Ρομέρο δέχτηκε έναν συνδυασμό θεραπειών με κοκτέιλ αντιιικών φαρμάκων και μετάγγιση πλάσματος από την Πασιένσια Μελγκάρ, την ιεραπόστολο από τη Λιβερία που τον περασμένο Αύγουστο διέψευσε όλες τις προβλέψεις κι έπειτα από 16 μέρες σε «θάλαμο θανάτου» της πατρίδας της κατάφερε να επιβιώσει.
Αδύναμη ακόμη, όπως δήλωσε, και ομολογώντας ότι θα χρειαστεί χρόνο για να συνέλθει ψυχολογικά από αυτήν τη δραματική δοκιμασία, δεν παρέλειψε να εκφράσει την «τεράστια ευγνωμοσύνη της» προς τη Μελγκάρ και την επιθυμία της «να τη συναντήσω και να τη σφίξω στην αγκαλιά μου».
Και πρόσθεσε πως αν το αίμα της βοηθήσει για την έρευνα της νόσου, την παρασκευή εμβολίου ή για να σωθούν ανθρώπινες ζωές «θα το προσφέρω έως την τελευταία του σταγόνα, έως ότου στεγνώσω».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας