Κλιμακώνει τις επιθέσεις εναντίον της Γαλλίας η Άγκυρα, η οποία καταγγέλλει το Παρίσι ότι παραβιάζει τη Συμφωνία του 1960 για την Κύπρο, μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, με αφορμή την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών την Κύπρο τα οποία συμμετέχουν στην κοινή στρατιωτική άσκηση με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Κυπριακή Δημοκρατία.
«Η Γαλλία, η οποία δεν είναι μεταξύ των εγγυητριών χωρών της Συμφωνίας του 1960, ενθαρρύνει επικίνδυνα το ελληνοκυπριακό δίδυμο, το οποίο είναι υπεύθυνο για τις υπάρχουσες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντάς τες με επικίνδυνο τρόπο», αναφέρει ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Όλες οι πρωτοβουλίες τους να αποκλείσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκυπρίους θα αποδειχθούν μάταιες», προσθέτει.
Χθες, με ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο Twitter, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, είχε γράψει για τη συμμετοχή της Γαλλίας στην άσκηση «ΕΥΝΟΜΙΑ» ότι «η Ανατολική Μεσόγειος μετατρέπεται σε περιοχή έντασης. Ο σεβασμός για το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση», προσθέτοντας πως η περιοχή «δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο παιγνιδιών για τις φιλοδοξίες ορισμένων· είναι ένα κοινό αγαθό».
«Το μήνυμά μας είναι απλό: προτεραιότητα στον διάλογο, συνεργασία και διπλωματία ώστε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει μια περιοχή σταθερότητας και σεβασμού του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι η Γαλλία συμμετέχει στην άσκηση με τρία αεριωθούμενα Rafale και μια φρεγάτα εξοπλισμένη με ελικόπτερα.
Η κοινή άσκηση που είναι σε εξέλιξη στην Κύπρο με τη συμμετοχή των τεσσάρων χωρών έχει ενοχλήσει και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, η οποία μέσω του πρωθυπουργού του ψευδοκράτους υποστηρίζει ότι «είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και συνιστά σφάλμα. Πού βρίσκονται γεωγραφικά η Γαλλία και η Ιταλία; Πώς μπορεί να βρίσκονται εδώ και να συμμετέχουν σε μια άσκηση διεκδικώντας δικαιώματα;», είπε ο Ερσίν Τατάρ.
Η νέα αυτή επίθεση εναντίον της Γαλλίας είναι ένα ακόμη επεισόδιο στη μεταξύ τους σύγκρουση που έχει ξεκινήσει από τη Λιβύη και τις τουρκικές επεμβάσεις εκεί και έχει κλιμακωθεί μετά τις τουρκικές MAVTEX για έρευνες στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του είχε επιτεθεί και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγορώντας τον για «πολιτική επεκτατισμού», η οποία «αναμιγνύει τον εθνικισμό και τον ισλαμισμό» και η οποία όχι μόνο δεν είναι «συμβατή με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα», αλλά απεναντίας είναι «παράγοντας αποσταθεροποίησης» της Ευρώπης.
Τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, είχε επίσης πει ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να δει τα γεγονότα και να αναλάβει τις ευθύνες της. Δεν τάσσομαι υπέρ της κλιμάκωσης. Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν πιστεύω σε μια ανίσχυρη διπλωματία. Στείλαμε το μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει νόημα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, στο πλαίσιο των επεκτατικών κινήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, έχει παρομοιάσει τις εξελίξεις με αυτές που οδήγησαν το 1919 στη Συνθήκη των Σεβρών, όταν η οθωμανική αυτοκρατορία είχε μοιραστεί σε «σφαίρες επιρροής» ευρωπαϊκών δυνάμεων.
«Δεν θα υποκύψουμε σε νέα συνθήκη των Σεβρών που θέλουν να μας επιβάλουν» υποστήριξε προ ημερών, δεσμευόμενος ότι η χώρα του «έχει δικαίωμα ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο και θα επιμείνει μέχρι τέλους», ενώ μίλησε για «πειρατές» των «δίκαιων διεκδικήσεων» της Τουρκίας.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας