Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.7° 16.9°
2 BF
65%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
22.4° 19.9°
4 BF
58%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
21°C
22.7° 20.5°
3 BF
67%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.9°
3 BF
52%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
23°C
22.9° 22.9°
3 BF
49%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
23°C
23.2° 23.2°
0 BF
50%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.4° 17.4°
1 BF
45%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.5° 21.5°
2 BF
64%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
19°C
20.8° 18.8°
5 BF
77%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
18.9° 17.2°
2 BF
64%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.4° 21.4°
5 BF
46%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
2 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 19.9°
4 BF
77%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
2 BF
49%
Λαμία
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.0° 18.9°
3 BF
61%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
18.8° 18.8°
4 BF
84%
Χαλκίδα
Θύελλα
23°C
22.8° 22.8°
2 BF
37%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
3 BF
56%
Κατερίνη
Αυξημένες νεφώσεις
22°C
21.9° 21.9°
3 BF
62%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
19.1° 19.1°
0 BF
57%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Το βρέφος που γεννήθηκε από Νιγηριανή μητέρα στο ιταλικό πλοίο «Bettica» και έλαβε το όνομα Φραντσέσκα «Θαλασσινή» | AP Photo

Ο ανθρωπιστικός άθλος των Ιταλών διασωστών

Ενας αυτονόητος άθλος ανθρωπιάς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στα νερά της Μεσογείου, αλλά το βάρος του συνεχίζει ακόμα να σηκώνει σχεδόν μόνη της η Ιταλία, με ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι προ των πυλών.

Μέσα σε τρία μερόνυχτα, από την περασμένη Παρασκευή ώς την Κυριακή, 6.771 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν σε αλλεπάλληλες επιχειρήσεις από το Πολεμικό Ναυτικό και την Ακτοφυλακή της γείτονος, με τη συνδρομή ενός γαλλικού πολεμικού σκάφους και εμπορικών πλοίων.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η γέννηση εν πλω, μέσα στο ιταλικό πλοίο «Bettica», ενός βρέφους, η Νιγηριανή μητέρα του οποίου είχε ήδη ωδίνες όταν στοιβάχτηκε μαζί με δεκάδες άλλους ανθρώπους σε δουλεμπορικό και απέπλευσε από τη Λιβύη.

Η γυναίκα έδωσε στο κοριτσάκι της το όνομα Φραντσέσκα Μαρίνα -Φραντσέσκα «Θαλασσινή» δηλαδή από την ιταλική λέξη mare, προς τιμήν της ιταλικής Ακτοφυλακής που έσωσε τελικά και τις δύο.

Μητέρα και κόρη είναι καλά και μεταφέρθηκαν ήδη σε νοσοκομείο του λιμανιού Ποτσάλο στη νότια Σικελία.

AP Photo/Francesco Pecoraro

Αλλες 12 έγκυες και 45 παιδιά, ανάμεσά τους και μωρά, συγκαταλέγονται στους 470 διασωθέντες από το ειδικά διαμορφωμένο σκάφος «Phoenix», στο πλαίσιο της αποστολής του Σταθμού Υπεράκτιας Αρωγής Μεταναστών (MOAS).

Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία που χρηματοδοτείται σε μεγάλο μέρος από εύπορο ζεύγος με φιλανθρωπικό έργο στη Μάλτα, σε συνεργασία με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Οι προκλήσεις, όμως, της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη δεν σταματούν στις διασώσεις. Καθώς οι επιζώντες από τα δρομολόγια του τρόμου στη Μεσόγειο αποβιβάζονται κατά χιλιάδες πια στη νησιωτική και ηπειρωτική Ιταλία, η αγωνία αλλά και η δυσφορία των τοπικών αρχών για τη φιλοξενία τους μεγαλώνει.

Οι ξενόφοβες φωνές

AP Photo/Francesco Malavolta

Από τη μία περιφέρειες, δήμοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις πασχίζουν να βρουν καταλύματα και πόρους για να στεγάσουν και να φροντίσουν τόσους ανθρώπους, από την άλλη οι ξενόφοβες φωνές ξεσπαθώνουν.

Ενώ, για παράδειγμα, οι βόρειες περιφέρειες της Εμίλια Ρομάνα και της Τοσκάνης δέχτηκαν ήδη να φιλοξενήσουν 540 ανθρώπους από το τελευταίο μαζικό κύμα διασωθέντων, ο ακροδεξιός περιφερειάρχης της πλούσιας Λομβαρδίας και εξέχον στέλεχος της Λέγκας του Βορρά, Ρομπέρτο Μαρόνι, αρνείται κατηγορηματικά να αναλάβει μερίδιο της ευθύνης, τονίζοντας προβοκατόρικα πως «αν υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση, θα πρέπει να αξιοποιηθεί για τους πολίτες και όχι για τους λαθρομετανάστες».

Οσο για τα μεγαλόστομα σχέδια της Ε.Ε. σχετικά με την ενίσχυση της επιχείρησης «Triton»; Παρά τις επείγουσες αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής, η μνημειώδης γραφειοκρατία των Βρυξελλών έχει καθυστερήσει και την εκταμίευση χρημάτων και τη διάθεση επιπλέον σκαφών.

Το μόνο ενθαρρυντικό σημάδι -και πάλι στα λόγια όμως- ήταν η χθεσινή διευκρίνιση της εκπροσώπου της Κομισιόν πως η Ε.Ε. δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο υιοθέτησης του αυστραλιανού, άκρως αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού μοντέλου των επαναπροωθήσεων, που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ.

Τη σχετική συζήτηση πυροδότησε ο υπερσυντηρητικός πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τόνι Αμποτ, που δήλωσε πως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήρθαν σε επαφή με την κυβέρνησή του προκειμένου να ενημερωθούν για την εφαρμογή του δικού του προγράμματος.

Θυμίζουμε πως η «Επιχείρηση Κυρίαρχα Σύνορα» της Αυστραλίας έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή για τις βίαιες (και συχνά θανατηφόρες) επαναπροωθήσεις σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίες έφεραν με τραγικό τρόπο αποτελέσματα, έχοντας σχεδόν εξαλείψει την άφιξη των λεγόμενων «ανθρώπων στις βάρκες» (boat people) σε αυστραλιανό έδαφος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ο ανθρωπιστικός άθλος των Ιταλών διασωστών

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας