Λευκωσία - Ανταπόκριση
Τρόπους για αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί από την παραβίαση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αναζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.
Μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίας του υπουργικού συμβουλίου και αναφερόμενος στη σημερινή του συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ υπεύθυνο για την ενεργειακή διπλωματία Amos Hochstein, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι με τον Αμερικανό αξιωματούχο συζήτησαν τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο όσον αφορά στο ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά και τους σχεδιασμούς για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού.
Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ακόμα ότι συζήτησαν και τις τουρκικές προκλήσεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι στη διάρκεια της συνάντησης διεφάνη ξεκάθαρα η στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους υδρογονανθρακικούς της πόρους με βάση το εθνικό και διεθνές δίκαιο.
Ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης είναι πως η αποκλιμάκωση θα πρέπει να προέλθει από εκείνους που την έχουν προκαλέσει. Ερωτηθείς αναφορικά με τα όσα λέχθηκαν από την εταιρεία Noble Energy και τις αμφιβολίες για τη δημιουργία χερσαίου τερματικού λόγω μη επαρκών αποθεμάτων φυσικού αερίου, ο κύριος Λακκοτρύπης είπε ότι εξετάζονται όλες οι επιλογές που έχει ενώπιόν της η κυβέρνηση για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ούτως ώστε να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, βρίσκεται σε εξέλιξη το ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΝΙ. Σε μερικές εβδομάδες θα δοθούν τα πρώτα αποτελέσματα και βέβαια στη συνέχεια θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τους πόρους που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία.
Με σαφή τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβικτορ Λίμπερμαν, ύστερα από συνάντηση και συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, τόνισε ότι υπάρχει σεβασμός στην ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο δικαίωμά της να διεξάγει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Αναφερόμενος στην ένταση που έχει δημιουργηθεί τη χαρακτήρισε αχρείαστη, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχει αρκετή στη Μέση Ανατολή. Ο Αβικτορ Λίμπερμαν είπε, ακόμα, ότι όλες οι χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, πρέπει να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι τον επόμενο χρόνο θα επιτευχθεί ο καταρτισμός στρατηγικής σ' ότι αφορά την εκμετάλλευση αποθεμάτων φυσικού αερίου.
Στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου
Οι εξελίξεις στην Κύπρο, στο Σουδάν και η ψηφοφορία για την εμπορική συμφωνία με τη Μολδαβία, είναι τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 12 και 13 Νοεμβρίου.
Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να συζητηθούν οι τουρκικές ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). η εμμονή της Τουρκίας να διατηρεί την παρουσία της στη θαλάσσια περιοχή νότια του νησιού οδήγησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου να ζητήσει από την Τουρκία να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Κύπρου. Η νέα Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναμένεται ότι θα θέσει το θέμα ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στις 12 Νοεμβρίου.
Προσβολή του διεθνούς δικαίου
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γεν. Γραμματέα ΟΗΕ για την Κύπρο Espen Barth Eide, υπογράμμισε πως η παρουσία του Barbaros και οι δραστηριότητές του συνιστούν μία «προσβολή του διεθνούς δικαίου» για να συμπληρώσει πως «εδώ μιλάμε για μία διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος είναι ο θεσμός που κατ’εξοχήν υπηρετεί το διεθνές δίκαιο».
Εξάλλου, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως η Τουρκία «αμφισβητεί ευθέως τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ αναφερόμενος στο Eide, ανέφερε πως έχει μια αποστολή, «την οποία υποστηρίζουμε», η οποία είναι επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί το Φεβρουάριο του 2014.
Όσο για τον ρόλο της Ελλάδας, δήλωσε πως είναι πάντα «υποστηρικτικός των αποφάσεων και των πρωτοβουλιών του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ηγέτη της Ελληνο-κυπριακής κοινότητας».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας