Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Επέρχεται οικονομική λαίλαπα μετά την κρίση του κορονοϊού κι ο Τούρκος πρόεδρος ξέρει ότι δεν μπορεί να υπολογίζει σε θαύματα | Presidential Press Service via AP, Pool

Κερδίζει χρόνο και ανακατεύει την τράπουλα

Σενάριο ουσίας ή προπέτασμα καπνού στην επερχόμενη οικονομική λαίλαπα μετά την πανδημία; Κατά τον τουρκικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Τ24, ο Ταγίπ Ερντογάν εξετάζει ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό στη γείτονα Τουρκία. Επικαλούμενο τον διευθυντή της εταιρείας Ευρασιατικών Ερευνών, Κεμάλ Οζκιράζ, αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα αρχίσει σύντομα περιοδεία σε όλη τη χώρα και με το πέρας της θα προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό του επιτελείο, με ηχηρότερη τη μετακίνηση του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από το προβληματικό υπουργείο Οικονομικών στο «καυτό» ΥΠΕΞ σε αντικατάσταση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Προς το παρόν για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ο Ερντογάν αναμένεται να παρουσιάσει τα επόμενα βήματα προς τη «νέα κανονικότητα» μετά την τρίμηνη υγειονομική κρίση. «Οι καραντίνες του Σαββατοκύριακου κατά πάσα πιθανότητα θα λήξουν» γράφει ο αρθρογράφος της Hürriyet, Σερκάν Ντεμιρτάς, «και οι μετακινήσεις μεταξύ των πόλεων θα ξαναρχίσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου προς τόνωση του τουρισμού». Ματαίως...

Μέγα ζητούμενο

Ειδικοί τονίζουν στον ιστότοπο Balkaninsight ότι σε αυτήν την κρίσιμη για την εθνική οικονομία της χρονιά η Τουρκία δεν μπορεί να υπολογίζει σε θαύματα στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία. Μοιραία μέγα ζητούμενο για τη χώρα και για τον Ερντογάν προσωπικά, γράφουν οι Financial Times, ήταν και παραμένει η αποφυγή πάση θυσία ενός νέου -αναγκαίου κατά πολλούς αναλυτές- δανεισμού από το ΔΝΤ.

Η πρόσφατη συμφωνία της Αγκυρας με την Κεντρική Τράπεζα του στενού συμμάχου της Κατάρ για τριπλασιασμό του ύψους ανταλλαγής νομισμάτων (currency swap line) στα 15 δισ. δολάρια αποτέλεσε για την Τουρκία κρίσιμο συναλλαγματικό «σωσίβιο». «Εάν η χώρα μπορέσει να ξεπεράσει τον Μάιο και τον Ιούνιο, τότε εκτιμώ ότι κάποια ξένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια θα μπορούσαν να επιστρέψουν» λέει στους FT ο Οζγκιούρ Γκουγιουλντάρ, στέλεχος της αυστριακής Raiffeisen Centrobank. Παρ’ όλα αυτά προβλέπει κίνδυνο εκτίναξης του πληθωρισμού το φθινόπωρο, πιθανές περαιτέρω εκροές και αύξηση των πιέσεων στην τουρκική λίρα, που θα μπορούσαν να αναγκάσουν την τουρκική Κεντρική Τράπεζα σε αύξηση των επιτοκίων.

Στην παρούσα φάση ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει να εξαγοράζει χρόνο, ενόσω προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί εντός κι εκτός συνόρων. Ενόσω εξάγει την κρίση στο εξωτερικό για να ενισχύσει το ηγετικό προφίλ του, στο εσωτερικό διαψεύδει τα σενάρια πρόωρων εκλογών και επενδύει και πάλι στην πόλωση κατηγορώντας συστηματικά από τις αρχές Μαΐου την κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση ότι «ακόμα ορέγεται πραξικοπήματα και χούντα».

Χθες, ανήμερα της 60ής επετείου από το πρώτο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Ερντογάν επιχείρησε να πετύχει... με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια, με τα «εγκαίνια» του Νησιού της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας στη θάλασσα του Μαρμαρά. Οπως μετονόμασε, δηλαδή, το νησί Πλάτη στα Πριγκηπόννησα, που το 1960 έγινε ο τόπος φυλάκισης και δίκης του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου πρωθυπουργού της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές, και τώρα μετατρέπεται σε τουριστικό θέρετρο με ξενοδοχείο, συνεδριακό κέντρο, τέμενος, μουσείο, καφέ και εστιατόρια.

Τροπολογίες

Στα «εγκαίνια» το «παρών» έδωσε και ο ακροδεξιός κοινοβουλευτικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που στο μεσοδιάστημα «στρώνει το χαλί» για ενίσχυση του προεδρικού συστήματος στη χώρα. Ηδη, αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, προετοιμάζει σειρά τροπολογιών που θα αφορούν τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων.

Κύριος στόχος είναι να μπει φρένο στην εκλογική κάθοδο των δύο νεόκοπων παρατάξεων που ξεπήδησαν μέσα από τα σπλάχνα του κυβερνώντος AKP και ψαλιδίζουν τα ποσοστά του, έχοντας επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Αλί Μπαμπατζάν, πρώην «τσάρο» της τουρκικής οικονομίας.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Κερδίζει χρόνο και ανακατεύει την τράπουλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας