Η απόφαση της Μόσχας να δηλώσει πως «σέβεται τη βούληση του λαού της νοτιοανατολικής» Ουκρανίας, όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές της Κυριακής στις αποσχισθείσες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, έριξε κι άλλο λάδι στην άσβεστη φωτιά του ουκρανικού εμφυλίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των ρωσόφωνων εξουσιοδοτούνται de facto να αναλάβουν την «αποκατάσταση της φυσιολογικής ζωής στις περιφέρειες» αλλά και «την καθιέρωση διαρκούς διαλόγου μεταξύ των κεντρικών ουκρανικών αρχών και των εκπροσώπων του Ντονμπάς, στη γραμμή των συμφωνιών του Μινσκ».
Η Μόσχα κάλεσε επίσης το Κίεβο να «αναστείλει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις» του στην ανατολική Ουκρανία, εκτιμώντας παράλληλα πως οι εκλεγμένοι ηγέτες των αυτονομιστών «έχουν πλέον την αναγκαία νομιμοποίηση για να διαπραγματευτούν απευθείας» με το Κίεβο.
Ακολούθησε ομοβροντία ανακοινώσεων από τις δυτικές πρωτεύουσες - «προστάτιδες» της ουκρανικής κυβέρνησης - που κατακεραύνωσαν με βαριές εκφράσεις τόσο τις «παράνομες» και «αντιπαραγωγικές» εκλογές, όσο και την «εχθρική προς την ειρήνη» στάση του Κρεμλίνου, και φυσικά από το ίδιο το Κίεβο, αξιωματούχοι του οποίου τόνισαν πως οι εκλογές στα ανατολικά παραβιάζουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ, στις οποίες στηρίζεται η εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
Μάλιστα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε –σε συνέντευξή του στη φιλοπόλεμη γερμανική εφημερίδα Bild- πως το Κίεβο σκοπεύει πλέον να «ανακτήσει» στρατιωτικά τις ανατολικές περιοχές, που «βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορώσων τρομοκρατών και ρωσικών στρατευμάτων», ενώ ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέταξε να αναπτυχθούν κι άλλες μονάδες στο κεντρικό και το ανατολικό τμήμα της χώρας, δήθεν για να «αποτραπεί ενδεχόμενη έφοδος» των αυτονομιστών.
«Πολλές νέες (στρατιωτικές) μονάδες και ταξιαρχίες έχουν πλέον σχηματιστεί, γεγονός που θα επιτρέψει την άμεση αποτροπή μιας ενδεχόμενης εφόδου στη Μαριούπολη, το Μπερντγιάνσκ, το Χάρκοβο και το βόρειο Λουγκάνσκ», ανέφερε ο Ποροσένκο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας της ουκρανικής προεδρίας. Κατά τα άλλα, ο Ποροσένκο επέμεινε πως η κυβέρνηση της Ουκρανίας παραμένει «προσηλωμένη» στο ειρηνευτικό της σχέδιο.
Παράλληλα με το μπαράζ των αντιρωσικών δηλώσεων, άρχισε και ένα νέο φονικό μπαράζ βολών πυροβολικού στο μαρτυρικό Ντονέτσκ, κοντά στο κατεχόμενο από Ουκρανούς στρατιώτες αεροδρόμιο της πόλης-προπύργιο των αυτονομιστών. Μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του Ποροσένκο, οι ηγέτες των αυτονομιστών αλλά και οι απλοί κάτοικοι του Ντονέτσκ θεωρούν βέβαιο ότι η εύθραυστη εκεχειρία είναι ήδη νεκρή και ότι το Κίεβο θα επιχειρήσει ξανά να λύσει το πρόβλημα με πολεμικά μέσα.
Στη νέα αναζωπύρωση έσπευσε να παίξει ρόλο και ο γενικός γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι ρωσικά στρατεύματα μετακινούνται στα σύνορα με την Ουκρανία και κατήγγειλε ότι η Μόσχα συνεχίζει να εκπαιδεύει αντάρτες και να δίνει εξοπλισμό στους αυτονομιστές. «Βλέπουμε ρωσικά στρατεύματα να κινούνται πλησιέστερα στα σύνορα με την Ουκρανία», είπε ο «ιέραξ» Στόλτενμπεργκ, σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Από την πλευρά της, η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας είπε ότι η Ε.Ε. δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει την «παράνομη» εκλογική διαδικασία που διεξήχθη στην ανατολική Ουκρανία, που «δημιουργεί τον κίνδυνο να χαθεί μια τελευταία ευκαιρία» ειρηνικής διαπραγμάτευσης μεταξύ Μόσχας, αυτονομιστών και Κιέβου...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας