Στα χρόνια της «μεγάλης (ελληνικής) ύφεσης», η Αθήνα αντιμετώπιζε σταθερά την αρνητική και ιδιαίτερα κριτική στάση της κυβέρνησης του Ελσίνκι, που υιοθετούσε μια πολιτική «βασιλικότερη του βασιλέως» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με την αντιπολίτευση και ορισμένα κόμματα της συμπολίτευσης να αντιτίθενται στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Ολα τα κόμματα της Βουλής έχουν ταχθεί ομόφωνα εναντίον κάθε σκέψης για κούρεμα στο ελληνικό -μη διαχειρίσιμο- χρέος. Πρόσφατα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πιθανότερος νικητής των αυριανών εκλογών, κεντρώος Γιούχα Σιπίλα, τάχθηκε εναντίον ενός τρίτου πακέτου προς την Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα άφησε ανοιχτό να συγκυβερνήσει ακόμη και με το λαϊκίστικο, ξενοφοβικό και εθνικιστικό κόμμα των «Αληθινών Φινλανδών» σε έναν νέο συνασπισμό.
Ομως η εποχή που οι πλούσιοι βόρειοι Φινλανδοί αντιμετώπιζαν αφ’ υψηλού τις χώρες του τεμπέλικου Νότου και επέμεναν να τους τίθενται σκληρές προϋποθέσεις για να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση φαίνεται ότι παρήλθε.
Η άλλοτε κραταιά Φινλανδία έχασε τον Οκτώβριο του 2014 την ΑΑΑ αξιολόγηση από τους διεθνείς οίκους, η οικονομία της βρίσκεται για τρίτη χρονιά σε ύφεση, η ανεργία αυξάνει, οι εξαγωγές πέφτουν και τα έσοδα δεν επαρκούν -χωρίς την ένεση του δανεισμού- να καλύψουν τις γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές.
Οι δημόσιες δαπάνες έχουν φτάσει το 58%, από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, ενώ μας πιέζουν να μειώσουμε το -ανύπαρκτο- κοινωνικό μας κράτος, και το έλλειμμα της Φινλανδίας ξεπέρασε το 3,3% (βρίσκεται πάνω από το όριο του 3%), με την Ελλάδα να έχει έστω ένα ισχνό πρωτογενές πλεόνασμα.
Αν και η Φινλανδία έχει δημόσιο χρέος μόλις το 59% του ΑΕΠ, το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση χωρίς παρεμβάσεις, το χρέος θα εκτιναχθεί ακόμη και στο 160% του ΑΕΠ το 2040.
«Ο ασθενής της ευρωζώνης»
Τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα υπογράμμισαν τον περασμένο μήνα οι «Financial Times» χαρακτηρίζοντας τη Φινλανδία «μεγάλο ασθενή της ευρωζώνης». Ο και επιχειρηματίας εκατομμυριούχος ηγέτης του Κέντρου, Γιούχα Σιπίλα, αναγνώρισε σε προεκλογική συνέντευξή του πως η χώρα του «κινδυνεύει να γίνει Ελλάδα», με τον δεξιό πρωθυπουργό -και πιθανότατα τον μεγάλο ηττημένο από την αυριανή εκλογική αναμέτρηση- Αλεξάντερ Στουμπ να μιλάει για «μια χαμένη δεκαετία» για τη νέα γενιά της χώρας του.
Η οικονομία της Φινλανδίας έγινε θύμα της επιτυχίας της, καθώς στηρίχτηκε σε δύο «μονοκαλλιέργειες», στην εκρηκτική επιτυχία της Nokia και τις εξαγωγές χαρτιού. Ομως τα τελευταία χρόνια η εταιρεία- σύμβολο της Φινλανδίας, η Nokia, έχασε το ψηφιακό τρένο από την Apple και τα τάμπλετ αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό το χαρτί.
Το πρόβλημα των εξαγωγών της Φινλανδίας εντάθηκε, επίσης, από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, της μεγαλύτερης εμπορικής εταίρου της χώρας. Σχεδόν όλα τα κόμματα κάνουν λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όμως διαφωνούν όταν πρέπει να κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις.
Σχεδόν όλοι ζητούν να μην περιοριστεί το κοινωνικό κράτος και να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, αλλά σχεδόν κανείς δεν θέλει να προσδιορίσει από πού θα βρεθούν τα χρήματα και τελικά τι πρέπει να αλλάξει.
Ο Γιούχα Σιπίλα υποστηρίζει ότι πρέπει να παγώσουν στο σημερινό επίπεδο οι παροχές προς τους εργαζόμενους και να γίνουν μετριοπαθείς περικοπές κρατικών δαπανών, αλλά όλοι γνωρίζουν ότι αυτό δεν θα λύσει το πρόβλημα. Χωρίς ανάπτυξη, η Φινλανδία θα επιβραδύνει απλώς την πορεία προς τον πάτο του βαρελιού, αλλά δεν θα ανακάμψει.
Ωστόσο, οι πολίτες δείχνουν στις δημοσκοπήσεις να υποστηρίζουν τον λουθηρανό τεχνοκράτη με το φωτοστέφανο του επιτυχημένου επιχειρηματία, ελπίζοντας ότι ο άφθαρτος εκατομμυριούχος θα κάνει το θαύμα του.
Στο πλευρό του αναμένεται να βρεθεί, αν εκλεγεί στην Eduskunta, τη Βουλή της Φινλανδίας, και ο πρώην επίτροπος της Ε.Ε. Ολι Ρεν, παλιός μας γνώριμος για τη συνταγή λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα.
Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε αν ο κ. Ρεν θα προτείνει να εφαρμοστούν στη χώρα του παρόμοιες πολιτικές κι αν θα συνταγογραφήσει στους συμπατριώτες του το πικρό φάρμακο που μας πότισε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας