Σε νέα «ολονυχτία» οδηγήθηκαν χτες οι διαπραγματεύσεις για τα πυρηνικά του Ιράν, που κανονικά έπρεπε να είχαν τερματιστεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης αλλά πήραν παράταση προκειμένου να γίνει μια τελευταία προσπάθεια υπέρβασης των εμποδίων και ανοίγματος μιας νέας σελίδας στις σχέσεις της Τεχεράνης με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Μιας υπέρβασης που, παρά τις απειλές και τις ενστάσεις του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας αλλά και της αμερικανικής Δεξιάς που επιδιώκουν με κάθε μέσον τη συνέχιση της απομόνωσης του Ιράν, μοιάζει προδιαγεγραμμένη, αφού οι δυτικοί έχουν ανάγκη τη βοήθεια των Ιρανών και των ομοδόξων τους σιιτών Ιρακινών για να πολεμήσουν με επιτυχία τους φανατικούς σουνίτες του «Χαλιφάτου».
Πέντε συν ένας κι ο Ιρανός επτά
Πάντως μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης δεν είχε ανακοινωθεί στη Λοζάνη καμιά συμφωνία μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Εξι μεγάλων δυνάμεων (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συν τη Γερμανία) και του Ιράν, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικράτησε το πρωί μετά τη δήλωση του Ρώσου υπουργού Σεργκέι Λαβρόφ για κατ’ αρχήν συμφωνία «σε όλα τα κεντρικά ζητήματα» - αισιοδοξία που καταρρίφθηκε όμως στη συνέχεια από Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι επιμένουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα, κάνοντας λόγο απλώς «για κοινό έδαφος συνεννόησης».
Σύμφωνα πάντως με τον Ρώσο ΥΠΕΞ, ο οποίος επέστρεψε στη Μόσχα το μεσημέρι, στο σχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνονται προβλέψεις για έλεγχο του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και μέτρα για άρση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, ενώ οι «τεχνικές λεπτομέρειες» μένει να ξεκαθαριστούν ώς τον Ιούνιο.
Και ο Αμερικανός υπουργός Τζον Κέρι, που είχε τουλάχιστον δύο διμερή «τετ α τετ» με τους Ιρανούς, δήλωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης πως θα παραμείνει στην Ελβετία και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώς και το μεσημέρι της Πέμπτης.
Η ιρανική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη: ο υπουργός Τζαβάντ Ζαρίφ ανέφερε πως «υπήρξαν πολύ καλές συνομιλίες με την άλλη πλευρά», ενώ ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας Αμπάς Αρακτσί δήλωσε πως «επιμένουμε στην άρση των οικονομικών, πετρελαϊκών και τραπεζικών κυρώσεων αμέσως... αλλά για τις άλλες κυρώσεις χρειάζεται να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο. Επιμένουμε στη διατήρηση του τομέα Ερευνας και Ανάπτυξης με προηγμένες συσκευές φυγοκέντρησης» δήλωσε ο Αρακτσί περιγράφοντας τις «κόκκινες γραμμές».
Παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη Λοζάνη, στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συγκάλεσε συνεδρίαση της ομάδας Εθνικής Ασφαλείας για να εξεταστεί η πρόοδος των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά και οι εξελίξεις στα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας.
Στην έκτακτη σύσκεψη πήραν μέρος ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις, που ενημερώθηκαν από τον Τζον Κερι μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας