Υπέρ των πρόωρων εκλογών τάχθηκε σήμερα ο επικεφαλής των Εργατικών στη Βρετανία, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μια προσπάθεια να ανακόψει τα σχέδια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για Brexit ακόμη και χωρίς συμφωνία.
Μιλώντας σήμερα το μεσημέρι στο Σάλφορντ της Αγγλίας, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης κάλεσε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενώσουν τις δυνάμεις τους ώστε να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
«Πρέπει να ενωθούμε για να αποτρέψουμε ένα Brexit χωρίς συμφωνία - αυτή η εβδομάδα μπορεί να είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Έπειτα, θα χρειασθούμε εκλογές», είπε ο Κόρμπιν.
«Στις εκλογές αυτές, το Εργατικό Κόμμα θα δώσει στους ανθρώπους την ευκαιρία να ανακτήσουν τον έλεγχο και να έχουν τον τελικό λόγο σε δημοψήφισμα με αξιόπιστες επιλογές και για τις δύο πλευρές, περιλαμβανομένης της επιλογής της παραμονής» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόσθεσε.
Όταν ερωτήθηκε εάν το Εργατικό Κόμμα θέλει πραγματικά εκλογές, απάντησε: «Θέλουμε εκλογές». «Αν δεν σταματήσουμε τώρα την κυβέρνηση Τζόνσον θα πέσουμε με ορμή στην αγκαλιά του Ντόναλντ Τραμπ», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα μάλιστα με το Sky News ο Κόρμπιν υποστηρίζει τις πρόωρες εκλογές σε κάθε περίπτωση, κάτι που προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις από πηγές του κόμματος.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε ο Guardian, πηγή των Εργατικών απ’ τη μια πλευρά σημείωνε πως «είμαστε η αξιωματική αντιπολίτευση και πάντα θα θέλουμε γενικές εκλογές». Ταυτόχρονα, άλλες πηγές του κόμματος που επικαλείται η ίδια εφημερίδα, υποβάθμιζαν τις πιθανότητες ο Κόρμπιν να υποστηρίξει πρόωρες εκλογές αν πρώτα δεν έχει περάσει το νομοσχέδιο που θα αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία.
Στο μεταξύ, ο Κόρμπιν απέρριψε την έκκληση που του απηύθυνε νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, καλώντας τους Εργατικούς να αποφύγουν να υποστηρίξουν το σενάριο πρόωρων εκλογών και αντ’ αυτού να υποστηρίξουν ένα δημοψήφισμα.
Σε ομιλία του σήμερα το πρωί, ο Μπλερ υποστήριξε πως οι πρόωρες εκλογές θα ωφελούσαν τον Μπόρις Τζόνσον λόγω της μη δημοτικότητας του Κόρμπιν.
«Ισχυρές φήμες» για προκήρυξη εκλογών αυτήν την εβδομάδα
Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συγκαλεί εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο και παράλληλα την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις.
Σύμφωνα με την πολιτική ρεπόρτερ του BBC Laura Kuenssberg, «υπάρχει πραγματική πιθανότητα τώρα ο Τζόνσον να υποβάλει ψήφισμα ζητώντας από τους βουλευτές να ψηφίσουν για εκλογές αυτήν την εβδομάδα». «Αυτό θα συμβεί εάν οι αντικυβερνητικοί ψηφίσουν τον νόμο-όχι φυσικά αν χάσουν την ψηφοφορία!», σχολίασε στο Twitter.
Παράλληλα, η επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ του Guardian, Jessica Elgot, έκανε λόγο για «πολύ ισχυρές φήμες» ότι εκλογές θα προκηρυχθούν αυτήν την εβδομάδα για να διεξαχθούν πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Οκτωβρίου.
«Πολύ ισχυρές φήμες στο Ουέστμινστερ σήμερα ότι εκλογές θα προκηρυχθούν αυτήν την εβδομάδα- με προφορική δέσμευση διεξαγωγής τους πριν από την 31η Οκτωβρίου», έγραψε στο Twitter.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας