«Κήρυξη πολέμου». «Σκοτεινή μέρα για τη δημοκρατία». «Συνταγματικό αίσχος». Η έκφραση «πολιτική θύελλα» δεν επαρκεί για να αποδώσει τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε ο... Μπόρις ο Τρομερός με τη μακιαβελική μεθόδευσή του να αναστείλει για πέντε βδομάδες τη λειτουργία του βρετανικού Κοινοβουλίου, ούτως ώστε να το παρακάμψει και να εκμηδενίσει τα -ήδη ασφυκτικά στενά- χρονικά περιθώρια να μπλοκάρουν νομοθετικά οι βουλευτές ένα Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 του Οκτώβρη.
Χθες το απόγευμα η βασίλισσα Ελισάβετ, στο πλαίσιο των συνταγματικών καθηκόντων της ως (πολιτικά ουδέτερη θεωρητικά) αρχηγός του κράτους, ενέκρινε το εξωφρενικό -πλην τυπικά θεμιτό- αίτημα της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, με αποτέλεσμα το Ηνωμένο Βασίλειο να βουλιάζει πλέον σε ακόμα πιο βαθιά αχαρτογράφητα νερά.
Επαληθεύοντας τις οργιώδεις φήμες που άρχισαν να κυκλοφορούν από τις πρώτες μέρες της πρωθυπουργοποίησής του τον Ιούλιο, ο -εκλεγμένος εσωκομματικά και όχι από τον λαό- Τζόνσον έβαλε τελικά σε εφαρμογή το άκρως αμφιλεγόμενο, όσο και ριψοκίνδυνο σχέδιό του να αποπειραθεί να φέρει ουσιαστικά προ τετελεσμένου την (ομολογουμένως αδιανόητα αναποφάσιστη για το Brexit) Βουλή των Κοινοτήτων, με μια νομότυπη κίνηση: να παυθούν οι εργασίες της λίγες μέρες μετά την επανέναρξή τους στις 3 Σεπτέμβρη (δηλαδή μεταξύ 9-12 του μηνός) και να κηρυχθεί νέα κοινοβουλευτική περίοδος στις 14 Οκτώβρη με την καθιερωμένη ομιλία της βασίλισσας, που θα παρουσιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και δη την «τολμηρή και φιλόδοξη εσωτερική νομοθετική ατζέντα για την ανανέωση της χώρας μας μετά το Brexit».
Το συνολικό πρόγραμμα
Οπως υποστήριξε ο φανατικός μπρεξιστής με επιστολή του στους βουλευτές, «το Κοινοβούλιο θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει το συνολικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και τον τρόπο προσέγγισης έναντι του Brexit την επαύριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής [στις 17-18 Οκτωβρίου] και κατόπιν να ψηφίσει επ’ αυτού στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όταν θα ξέρουμε την έκβαση της συνόδου.
Αν πετύχω να κλείσω συμφωνία με την Ε.Ε., το Κοινοβούλιο θα έχει τότε την ευκαιρία να εγκρίνει το νομοσχέδιο που απαιτείται για την επικύρωση της συμφωνίας πριν από την 31η Οκτωβρίου». Αν βέβαια κάτι τέτοιο αποδειχτεί αδύνατο, όπως είναι πολύ πιθανό, δεν θα απομένει πια επαρκής χρόνος να αποσοβηθεί κοινοβουλευτικά ένα χαοτικό Brexit χωρίς συμφωνία.
Η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2017 επί πρωθυπουργίας Τερέζα Μέι, είναι όντως η πιο μακροχρόνια εδώ και σχεδόν 400 χρόνια. Στις δε πέντε βδομάδες, που θα διαρκέσει η παύση, συμπεριλαμβάνεται η παραδοσιακή διακοπή των εργασιών της Βουλής για τρεις βδομάδες λόγω της διεξαγωγής των ετήσιων συνεδρίων των κομμάτων, που ήταν προγραμματισμένη από τις 12 Σεπτέμβρη μέχρι τις 7 Οκτώβρη.
Αυτή τη φορά όμως η αναστολή λειτουργίας του Κοινοβουλίου δεν έρχεται μόνο στο αποκορύφωμα της πιο σοβαρής και παρατεταμένης εθνικής κρίσης που έχει γνωρίσει το Ηνωμένο Βασίλειο μεταπολεμικά, αλλά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να διαρκέσει συνολικά πάνω από έναν μήνα.
Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι τέτοιο ήταν το 1945 και ήδη ετοιμάζονται πυρετωδώς δικαστικές προσφυγές για να μπλοκαριστεί η «πραξικοπηματική» μεθόδευσή της.
«Η απόφαση για αναστολή των εργασιών του Κοινοβουλίου δεν είναι αντισυνταγματική, αλλά η διάρκειά της είναι πρωτοφανής στη σύγχρονη Ιστορία. […] Υπό το πρίσμα του Brexit, οτιδήποτε πιο μακροχρόνιο είναι ξεκάθαρα σχεδιασμένο να βοηθήσει την κυβέρνηση να αποφύγει την κοινοβουλευτική λογοδοσία», εκτιμά, μιλώντας στην Guardian, ο νομικός Ρος Κέλαγουεϊ.
Αναμενόμενα, υπήρξε έκρηξη οργής από τα υπόλοιπα κόμματα, με μοναδική εξαίρεση το βορειοϊρλανδικό ενωτικό DUP που τάσσεται μεν υπέρ των κινήσεων του φανατικού μπρεξιστή Τζόνσον, θα επανεξετάσει δε τη συμφωνία κοινοβουλευτικής στήριξης στους κυβερνώντες Συντηρητικούς μετά την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου.
Ο ηγέτης των Εργατικών και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε «συγκλονισμένος από την απερισκεψία της κυβέρνησης Τζόνσον» και έστειλε επιστολή ζητώντας να δει την Ελισάβετ, επικαλούμενος τον «κίνδυνο» η «βασιλική προνομία» της να βρεθεί σε ευθεία αντίθεση με τις βουλές της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, «στερώντας» μεταξύ άλλων από το εκλογικό σώμα τη δυνατότητα οι εκπρόσωποί του στη Βουλή να καταστήσουν υπόλογη την κυβέρνηση για τις πράξεις της.
Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στρέτζον κατηγόρησε σαρκαστικά τον Τζόνσον πως «ενεργεί σαν δικτάτορας της πεντάρας»!
Εν μέσω διαδηλώσεων κατά της αναστολής των εργασιών της Βουλής στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις, αλλά και διαδικτυακής συλλογής τουλάχιστον 800.000 υπογραφών μέσα σε λίγες ώρες με το ίδιο αίτημα, οξύτατες ήταν οι αντιδράσεις και στις τάξεις των Συντηρητικών, με την επικεφαλής του κόμματος στη Σκοτία Ρουθ Ντέιβιντσον να βρίσκεται στα πρόθυρα της παραίτησης λόγω των αγεφύρωτων διαφορών της με τον πρωθυπουργό, την ώρα που φιλοευρωπαίοι αντάρτες βουλευτές δεν αποκλείουν εκ νέου να καταψηφίσουν την κυβέρνηση μειοψηφίας του Τζόνσον, η οποία δεν έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Δεν θα παραιτηθεί
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καλούνται τώρα να συντονίσουν υπερεπειγόντως τα επόμενα βήματά τους, αφού απομένουν ελάχιστες μέρες για να αποφασίσουν αν τελικά θα επιχειρήσουν να ψηφίσουν νόμο για να αποτρέψουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή αν θα προσπαθήσουν να ρίξουν την κυβέρνηση μέσω υποβολής πρότασης μομφής, πιθανότατα από τους Εργατικούς, οι οποίοι μέχρι χθες τουλάχιστον δεν είχαν ανοίξει τα χαρτιά τους, καθώς δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων.
Ακόμα κι αν ανατραπεί η κυβέρνηση όμως, ο εκλογικός νόμος δίνει περιθώριο 14 ημερών για σχηματισμό νέας κυβέρνησης, είτε από τον Τζόνσον είτε από άλλον αιρετό πολιτικό που θα καταφέρει να συγκεντρώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αν οι προσπάθειες αποτύχουν, προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, με τον Τζόνσον να έχει τον τελικό λόγο για το πότε θα προγραμματιστούν, έχοντας ήδη προαναγγείλει πως θα γίνουν μετά το Brexit!
«Εχουμε ξεκαθαρίσει πως αν υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής, [ο πρωθυπουργός] δεν θα παραιτηθεί», υπογράμμισε κυβερνητικός αξιωματούχος. «Εμείς λαμβάνουμε την απόφαση καθορισμού της ημερομηνίας των εκλογών. Δεν θέλουμε εκλογές, αλλά αν πρέπει να ορίσουμε μια ημερομηνία, θα είναι μετά την 31η Οκτωβρίου».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας