Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
21°C
20.9° 20.3°
4 BF
68%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Τουσκ, Κόντε, Αμπε, Τραμπ, Μακρόν, Μέρκελ, Τριντό και Τζόνσον συνομιλούν στο στρογγυλό τραπέζι | Sean Kilpatrick / The Canadian Press via AP 

G7 Σύνοδος με ελάχιστα περιθώρια σύγκλισης

Με το φλέγον, κυριολεκτικά, ζήτημα των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο να κυριαρχεί στα διεθνή ΜΜΕ και τον Τραμπ να επιμένει στη γνωστή αδιάλλακτη πολιτική του για την κλιματική αλλαγή, την κρίση με το Ιράν αλλά και τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, τα περιθώρια για μια έστω και μικρή διπλωματική πρόοδο στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου ήταν εξαρχής πολύ περιορισμένα.

Ο οικοδεσπότης Εμανουέλ Μακρόν, βέβαια, τήρησε την υπόσχεσή του και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να πείσει τον Τραμπ σε μια συμβολική, έστω, υποχώρηση, ιδίως στο ζήτημα του Ιράν, που θα έδινε ένα μήνυμα ελπίδας στις αγορές αλλά και στην ανήσυχη παγκόσμια κοινή γνώμη.

Αλλά ο Τραμπ φρόντισε να διαλύσει δημόσια αυτές τις φρούδες ελπίδες, τείνοντας χείρα συνεργασίας μόνο στον Βρετανό σύμμαχό του Μπόρις Τζόνσον και στον Ιάπωνα Σίνζο Αμπε – αλλά κι αυτή, όπως θα δούμε, μισή...

Ακόμα κι έτσι, βέβαια, η σύνοδος του Μπιαρίτς, που λήγει σήμερα το βράδυ, είναι θρίαμβος σε σχέση με την περσινή στον Καναδά, από την οποία ως γνωστόν ο Τραμπ αποχώρησε βρίζοντας πριν από τη λήξη της και χωρίς να υπογράψει το τελικό ανακοινωθέν.

Φέτος ο Μακρόν απλώς αποφάσισε να καταργήσει το ανακοινωθέν, εκτιμώντας -σωστά- ότι στα περισσότερα ζητήματα δεν υπήρχε κανένα περιθώριο πραγματικής συνεννόησης...

Οντως, στη χθεσινή πρώτη συνάντηση εργασίας των «Επτά», λοιπόν, οι ηγέτες συζήτησαν υποτίθεται –πέραν του Αμαζονίου, για τον οποίο μπορείτε να διαβάσετε στη σελ. 18– το θέμα της παγκόσμιας οικονομίας, που έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας και την κρίση στο Ιράν, προκαλώντας φόβους για μια περίοδο νέας ύφεσης ή το λιγότερο αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Και με δηλώσεις τους πριν και μετά τη συνάντηση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες -περιλαμβανομένου του Τζόνσον- αλλά και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός επέρριψαν ανοιχτά στον Τραμπ την ευθύνη για τον εμπορικό πόλεμο.

Ο Μακρόν δήλωσε χαρακτηριστικά πως «οι εμπορικές εντάσεις είναι κακές για όλο τον κόσμο» και στη συνέχεια επιτέθηκε ανοιχτά στον Τραμπ για την απειλή του πως θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές γαλλικών κρασιών ως αντίποινα για την απόφαση του Παρισιού να φορολογήσει τους αμερικανικούς κολοσσούς του διαδικτύου.

Θρασύτατη άρνηση

Ο Τραμπ, από τη μεριά του, επέμεινε στη συνηθισμένη του άρνηση της πραγματικότητας, υποστηρίζοντας θρασύτατα ότι κανένας από τους ηγέτες του G7 δεν τον κατηγόρησε για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με την Κίνα. Και στη συνέχεια το... τερμάτισε, γράφοντας ότι «όλοι τα πάνε καλά μεταξύ τους» και για όλα φταίνε τα ΜΜΕ:

«Τα Ψευδή και Απεχθή Μέσα Ενημέρωσης έλεγαν ότι οι σχέσεις με τις άλλες 6 χώρες του G7 είναι πολύ τεταμένες και ότι οι δύο ημέρες συναντήσεων θα είναι καταστροφικές. ΨΕΜΑΤΑ. Εχουμε πολύ καλές συναντήσεις, οι Ηγέτες τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους και η Χώρα μας, οικονομικά, τα πάει πολύ καλά – μιλάνε για αυτήν σε όλο τον κόσμο!», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Και αμέσως μετά ανακοίνωσε, για το «ξεκάρφωμα», ότι βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη «μιας μεγάλης» εμπορικής συμφωνίας με την Ιαπωνία - συμφωνία που, όμως, σύμφωνα με τον... μουτρωμένο (και λόγω Κορέας) Αμπε, θα χρειαστεί ακόμη «αρκετό καιρό» και «αλλαγή διατυπώσεων» για να ολοκληρωθεί!

Εκτακτη άφιξη

Η έκπληξη της ημέρας ήρθε πάντως από αλλού: μετά τη νέα μεσολαβητική προσπάθεια του Μακρόν υπέρ ενός νέου διαλόγου με την Τεχεράνη, έγινε γνωστό το απόγευμα ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Ζαρίφ ταξίδεψε εκτάκτως στη Γαλλία για επαφές με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν, στο περιθώριο της συνόδου.

Σύμφωνα με την αισιόδοξη, όπως αποδείχτηκε, γαλλική οπτική, ο Ζαρίφ πήγε στη Γαλλία για να ενημερωθεί για τις συζητήσεις των «Επτά» ώστε «να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να δημιουργήσουμε χώρο για τις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε η πηγή.

Ομως ο Τραμπ φρόντισε να ρίξει... πάγο στις ελπίδες που προς στιγμήν δημιουργήθηκαν, λέγοντας ότι ο Μακρόν και ο Αμπε (που καίγεται για τις επιπτώσεις του πετρελαϊκού εμπάργκο στην εξαρτημένη ενεργειακά οικονομία του) «μπορούν να συζητούν όσο θέλουν» με τους Ιρανούς, αλλά ο ίδιος θα ακολουθήσει τη δική του τακτική «μέγιστης πίεσης». Για την ακρίβεια, ο Τραμπ «άδειασε» δημόσια τον Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι δεν συζήτησε καν το ιρανικό ζήτημα μαζί του!

Ακόμη και το πολυαναμενόμενο ραντεβού του με τον Τζόνσον δεν πήγε και τόσο καλά: ναι μεν ο Τραμπ είπε πως ο Τζόνσον είναι «ο κατάλληλος άνθρωπος» για να ηγηθεί ενός Brexit, και υποσχέθηκε ότι θα συνάψει «μια πολύ μεγάλη εμπορική συμφωνία, γρήγορα, πιο μεγάλη από όσες έχουν υπάρξει ποτέ», με τη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από την Ε.Ε., αλλά στη συνέχεια ο Τζόνσον χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» μια τέτοια συμφωνία μέσα σε έναν χρόνο μετά το Brexit - και... έκραξε σαφώς τον Τραμπ, δηλώνοντας ότι η χώρα του στηρίζει «την εμπορική ειρήνη» και εκφράζοντας τη λύπη του για «τα σημαντικά εμπόδια» που περιορίζουν τις βρετανικές εξαγωγές στις ΗΠΑ.

Ενώ νωρίτερα, σε ένα εξαιρετικά τεταμένο ραντεβού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο Τζόνσον επέμεινε πως η χώρα του θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με τον Τουσκ να απαντά καυστικά πως «εξακολουθώ να ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός Τζόνσον δεν θα θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο “κύριος Χωρίς Συμφωνία”»...

Μεγάλες διαδηλώσεις - συγκρούσεις με την αστυνομία

Με εκτοξευτήρες νερού και ρίψη δακρυγόνων προσπάθησε η αστυνομία να διαλύσει τους διαδηλωτές στην Μπαγιόν
| AP Photo / Emilio Morenatti

Επεισοδιακή, όπως αναμενόταν άλλωστε, ήταν η πρώτη μεγάλη διαδήλωση ενάντια στη σύνοδο του G7, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην πόλη Μπαγιόν, οχτώ χιλιόμετρα από το αποκλεισμένο Μπιαρίτς.

Χιλιάδες διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαροί ακτιβιστές που φώναζαν συνθήματα ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και στην αστυνομική βία, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας σε διάφορα σημεία της πόλης, προτού διαλυθούν αργά το βράδυ μετά την επέμβαση μεγάλης αστυνομικής δύναμης που έκανε εκτεταμένη χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση και δακρυγόνων.

Η πορεία στην Μπαγιόν, μια πόλη με 50.000 κατοίκους, ήταν από την αρχή «φορτωμένη», καθώς οι αστυνομικοί είχαν στήσει μπλόκα σε κεντρικούς δρόμους για να εμποδίσουν τους διαδηλωτές. Μετά τις πρώτες αψιμαχίες, οι νεαροί υποχώρησαν στους στενούς πεζόδρομους του κέντρου, όπου για περισσότερο από μία ώρα βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με τα γαλλικά ΜΑΤ, πετώντας πέτρες και μπουκάλια.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο τοπικός νομάρχης των Ατλαντικών Πυρηναίων αποφάσισε το βράδυ της Παρασκευής να επεκτείνει τη «ζώνη ενισχυμένης ασφαλείας», που έτσι κι αλλιώς περιελάμβανε το θέρετρο Μπιαρίτς, και στο κέντρο της Μπαγιόν, δίνοντας έτσι και επίσημα στους αστυνομικούς υπερεξουσίες που προβλέπονται μόνο σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης – όπως ας πούμε τη δυνατότητα για μαζικούς σωματικούς ελέγχους και έρευνες σε σακίδια και αυτοκίνητα, αλλά και για «προληπτικές» συλλήψεις.

Μια απόφαση που, σε συνδυασμό με τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα για μαζική κάθοδο μελών του «μπλακ μπλοκ» στη νότια Γαλλία, οδήγησε τους περισσότερους ιδιοκτήτες καταστημάτων της πόλης να καλύψουν τις βιτρίνες τους με ξύλινες σανίδες, με αποτέλεσμα η όμορφη Μπαγιόν να μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα.

Τα 128 κάδρα

Οσον αφορά το Μπιαρίτς, οι 13.000 αστυνομικοί που έχουν αναπτυχθεί εκεί έχουν αποκλείσει κάθε πρόσβαση για το τριήμερο, επιτρέποντας την είσοδο μόνο στους κατοίκους και σε όσους εργάζονται εκεί.

Νωρίτερα το Σάββατο, είχε πραγματοποιηθεί πορεία περίπου 15.000 ατόμων από την πόλη Εντάι στη γαλλική μεθόριο με την Ισπανία, μέχρι την ισπανική πόλη Ιρούν.

Η πορεία ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνική, αν και τη νύχτα της Παρασκευής απειλήθηκε σύρραξη στην Εντάι, όταν άγνωστοι τραυμάτισαν ελαφρά με αυτοσχέδια κροτίδα τέσσερις αστυνομικούς, που απάντησαν με 17 συλλήψεις.

Περιορισμένες διαδηλώσεις, με συμμετοχή λίγων εκατοντάδων διαδηλωτών, έγιναν στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις από τα «κίτρινα γιλέκα», που ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης, αλλά και Βάσκους αυτονομιστές.

Μετά τα βραδινά επεισόδια, πάντως, επικράτησε ηρεμία και το πρωί της Κυριακής πραγματοποιήθηκε στην Μπαγιόν η περίφημη «πορεία των πορτρέτων», όπου αντί για πανό και πλακάτ οι διαδηλωτές κρατούσαν ανάποδα τουλάχιστον 128 κάδρα με επίσημες, προεδρικές φωτογραφίες του Μακρόν: που εκλάπησαν επί τούτου τους τελευταίους έξι μήνες (!) από δημαρχικά μέγαρα σε ολόκληρη τη Γαλλία.

Ταυτόχρονα οργανώθηκαν άλλες επτά «ειρηνικές πορείες» στις γειτονικές πόλεις του Μπιαρίτς, για να «περικυκλώσουν» συμβολικά το G7. Τα συνθήματα που επικράτησαν ήταν «Κλίμα και κοινωνική δικαιοσύνη: Μακρόν παραιτήσου, ας τον κατεβάσουμε!» και «Κλίμα, κοινωνική δικαιοσύνη, πού είναι ο Μακρόν;».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
G7 Σύνοδος με ελάχιστα περιθώρια σύγκλισης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας