Αντιμέτωπος με την πρώτη σοβαρή διπλωματική κρίση-πρόκληση (εκτός φυσικά του δυσεπίλυτου γρίφου του Brexit) βρίσκεται ήδη ο Μπόρις Τζόνσον, δεχόμενος χθες συγχαρητήρια μετά προειδοποιήσεων από την Τεχεράνη, λίγο πριν διαβεί σήμερα την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Το Ιράν δεν επιδιώκει αντιπαράθεση», ανέφερε στο συγχαρητήριο μήνυμά του ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που ανήρτησε στο Twitter. «Ομως έχει 1.500 μίλια ακτογραμμής στον Περσικό Κόλπο. Αυτά είναι δικά μας ύδατα και θα τα προστατεύσουμε», επισήμανε, απηχώντας ανάλογες προχθεσινές δηλώσεις του Ιρανού προέδρου Ρουχανί. Με την ευκαιρία, δε, ανταπέδωσε στη Βρετανία τις κατηγορίες για «πειρατεία», μετά τις ένθεν κακείθεν κατασχέσεις τάνκερ.
Εμμέσως πλην σαφώς, ήταν μία προειδοποιητική ιρανική βολή κατά της πρότασης που είχε διατυπώσει προχθές ο Βρετανός (υπ’ ατμόν;) ΥΠΕΞ -και ατυχήσας εσωκομματικός αντίπαλος του Τζόνσον στην κούρσα για την ηγεσία των Τόρις-, Τζέρεμι Χαντ, περί συγκρότησης δύναμης κρούσης υπό ευρωπαϊκή ηγεσία (και όχι αμερικανική, όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ), με αποστολή τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.
«Τα σχέδια που αποκάλυψε ο Χαντ έπεσαν σε ταραγμένα νερά, καθώς τα απέρριψε το Ιράν, προκάλεσαν αντιδράσεις υποστηρικτών του Τζόνσον, ενώ Βρετανοί ειδικοί σε θέματα ναυτιλίας θεωρούν ότι δεν προσφέρουν μία βραχυπρόθεσμη λύση» στον Κόλπο, επισημαίνει ο διπλωματικός συντάκτης της Gurdian, Πάτρικ Γουίντουρ.
Οσο για τις αντιδράσεις εντός Ευρώπης; «Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν σε γενικές γραμμές το σχέδιο, αν και φαντάζει ειρωνικό το Ηνωμένο Βασίλειο να προτείνει μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ασφάλεια, την ώρα που σχεδιάζει να εγκαταλείψει την Ε.Ε.»...
Κυριακή (κυριολεκτικά) κοντή γιορτή, οι προθέσεις αλλά και η συνοχή των Ευρωπαίων αναμένεται να γίνουν πιο ξεκάθαρες κατά την έκτακτη συνάντηση που ορίστηκε στις 28 του μήνα στη Βιέννη μεταξύ των εναπομείναντων μερών της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA): ήτοι Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Κίνας και Ιράν.
Ζητούμενο είναι να περισώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί από την JCPOA, εν μέσω ιρανικών παραβιάσεων των όρων και τελεσιγράφων προς τους Ευρωπαίους για πιο ενεργό στήριξη της Τεχεράνης -κυρίως του πετρελαϊκού και τραπεζικού τομέα της- έναντι των κυρώσεων των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Ρώσοι δηλώνουν τώρα πρόθυμοι να συμμετάσχουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγών Instex, καλώντας όμως τις Βρυξέλλες να επεκτείνουν το πεδίο εφαρμογής του, ώστε να καλυφθούν και οι εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Αυτά, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η μεσολάβηση του Γάλλου προέδρου Μακρόν για άρση του αδιεξόδου. Πρωτοβουλία, την οποία στήριξε χθες δημόσια το Πεκίνο, ενόσω η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ καταδίκαζε ως «παράνομες» και «μπούλινγκ» τις δευτερογενείς κυρώσεις που επέβαλαν χθες οι ΗΠΑ σε βάρος κινεζικής εταιρείας, ένεκα εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας