Ο διακαής του πόθος έγινε πραγματικότητα και σήμερα παραλαμβάνει επίσημα τα κλειδιά της Ντάουνινγκ Στριτ. Ο 55χρονος Αλεξάντερ Μπόρις ντε Φέφελ Τζόνσον -ή Μπόρις ο Τρομερός για φίλους και εχθρούς- εξέφραζε παιδιόθεν τη φιλοδοξία του να γίνει «βασιλιάς του κόσμου».
Προφανώς υπό κλίμακα τα κατάφερε, υπονομεύοντας συστηματικά την προκάτοχό του, Τερέζα Μέι. Η σημερινή επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του προκαλεί έκσταση από τη μια και… τρόμο από την άλλη στο Ηνωμένο Βασίλειο, που βλέπει μια διχαστική φιγούρα να διορίζεται πρωθυπουργός ερήμην του εκλογικού σώματος, χωρίς δηλαδή απευθείας εκλογή από τον λαό και μάλιστα σε μια συγκυρία-καμπή για το μέλλον της χώρας. Ο
ι υποστηρικτές του τον αποθεώνουν ως γνήσιο πατριώτη που δεν κωλώνει πουθενά, υποσχόμενος πάνω απ’ όλα να πραγματώσει το Brexit στις 31 Οκτωβρίου με «πράξη ή θάνατο» («do or die»). Οι αντίπαλοί του τον κατακεραυνώνουν ως δημαγωγό και υπερφίαλο «καραγκιόζη», επικίνδυνο -αν όχι ακατάλληλο ελλείψει σοβαρότητας- να κυβερνήσει.
Ανετη νίκη
Οπως και να ’χει, ο ελιτιστής απόφοιτος του οξφορδιανού Κολεγίου Ιτον, πρώην δημοσιογράφος, δήμαρχος του Λονδίνου και υπουργός Εξωτερικών, με τη συχνά σκανδαλώδη καριέρα, τον στομφώδη, αόριστο και ενίοτε ρατσιστικό λόγο και τη ροπή στις γκάφες και τα ψέματα, κέρδισε άνετα (66%) τον… ξενέρωτο και σαφώς μετριοπαθέστερο συνυποψήφιό του Τζέρεμι Χαντ (34%) στην εσωκομματική ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου ηγέτη των κυβερνώντων Τόρις, καθώς αρκετοί πιστεύουν πως συν τοις άλλοις είναι ο ικανότερος να αντιμετωπίσει την εκλογική απειλή του Εργατικού Τζέρεμι Κόρμπιν και του ακροδεξιού Νάιτζελ Φάρατζ.
Η πολιτική νομιμοποίησή του και ο σημερινός αυτόματος διορισμός του ως εντολοδόχου πρωθυπουργού από τη βασίλισσα Ελισάβετ βασίζονται τουτέστιν στις ψήφους μόλις 138.809 μελών των Τόρις που συμμετείχαν στη διαδικασία.
Ο ίδιος ο Τζόνσον μάλιστα, σε μια αποστροφή της επινίκιας ομιλίας του, αναγνώρισε πως oρισμένοι ψηφοφόροι του ίσως «αναρωτιούνται τι ακριβώς έκαναν»… Αφού επαίνεσε τη Μέι αλλά και τον Χαντ, λέγοντάς του μεταξύ σοβαρού και αστείου πως θα του κλέψει ιδέες, έδωσε το στίγμα των κυβερνητικών του προθέσεων, επαναλαμβάνοντας το βασικό προεκλογικό του σύνθημα: «Θα ολοκληρώσουμε το Brexit, θα ενώσουμε τη χώρα και θα νικήσουμε τον Τζέρεμι Κόρμπιν».
Ο νέος πρωθυπουργός ωστόσο κληρονομεί μια απαράλλαχτα ζόρικη κατάσταση, με την πόλωση για το Brexit στη χώρα, τη Βουλή και το κόμμα του να εξακολουθεί να χτυπάει κόκκινο. Τη δε πανηγυρική νίκη του αμαυρώνει το ντόμινο παραιτήσεων διαμαρτυρίας υπουργών της κυβέρνησης Μέι, στις οποίες χθες προστέθηκαν εκείνες του υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ και της υφυπουργού Παιδείας Αν Μίλτον, ενώ αναμένονται κι άλλες.
Εν μέσω δε του συνεχιζόμενου εμφυλίου στις τάξεις των Τόρις, παραιτηθέντες υπουργοί και επιμέρους βουλευτές φοβερίζουν να ρίξουν ουσιαστικά την κυβέρνηση Τζόνσον, αρνούμενοι να της δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αν όντως επιδιώξει ένα χαοτικό και οικονομικά καταστροφικό Brexit χωρίς συμφωνία - ενδεχόμενο στο οποίο αντιτίθεται και η πλειοψηφία του κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας πρόσφατα τροπολογία που καθιστά δυσκολότερη, πλην όχι ανέφικτη, αυτή την ακραία πιθανότητα.
Γενικές εκλογές;
«Το Brexit χωρίς συμφωνία του Τζόνσον θα σημάνει περικοπές θέσεων εργασίας, υψηλότερες τιμές στα καταστήματα και κίνδυνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας να ξεπουληθεί σε αμερικανικές εταιρείες μέσω μιας αγαπησιάρικης [εμπορικής] συμφωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο λαός της χώρας μας θα πρέπει να αποφασίζει ποιος γίνεται πρωθυπουργός σε γενικές εκλογές» τουίταρε δηκτικά ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Ενα σενάριο που δεν είναι απίθανο αν η κυβέρνηση Τζόνσον δεν λάβει τελικά ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.
Η σύνθεσή της αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, έστω εν μέρει, ενώ το χρονικό περιθώριο για τυχόν κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος της είναι εξαιρετικά στενό και περιορίζεται πρακτικά στην αυριανή και τελευταία μέρα κοινοβουλευτικών εργασιών προτού η Βουλή κλείσει για θερινές διακοπές μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη.
Ο Τζόνσον πάντως επανέλαβε πως δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, αν και κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν να πάρει τελικά το ρίσκο για να λάβει ισχυρή λαϊκή εντολή ούτως ώστε να προχωρήσει στα παράτολμα σχέδιά του.
Σύγκρυο, παρά τις διπλωματικές αβρότητες προς τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό, επικρατεί στην Ε.Ε., που διαμηνύει πάγια πως δεν επαναδιαπραγματεύεται τη συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με τη Μέι, όπως ονειρεύεται ο Τζόνσον.
Ενθουσιασμός επικρατεί ωστόσο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αδημονεί να αναλάβει ο «φίλος» του τα ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου, προσβλέποντας και σε μια διμερή (και δυνητικά επικερδή για τις ΗΠΑ) συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit.
«Θα είναι σπουδαίος!» ως πρωθυπουργός, τουίταρε ο Τραμπ, που έχει προκαλέσει έντονη δυσφορία στη χώρα εξαιτίας των χοντροκομμένων παρεμβάσεών του υπέρ του Brexit, του Τζόνσον αλλά και του Φάρατζ, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψή του. Σε χθεσινή ομιλία του μάλιστα κοκορεύτηκε πως ο νέος πρωθυπουργός είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο ως «ο Τραμπ της Βρετανίας. Τους αρέσω εκεί πέρα» (!), επιλέγοντας να λησμονήσει πως η σύγκριση με το πρόσωπό του μόνο φιλοφρόνηση δεν είναι…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας