Και το όνομα αυτού Τζόνσον, Μπόρις Τζόνσον… Δεν μιλάμε φυσικά για τον κινηματογραφικό πράκτορα 007 της βρετανικής MI6 αλλά για τον σχεδόν σίγουρο επόμενο πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα μπορούσε κάλλιστα να διαδραματίσει ρόλο «πράκτορα του χάους» α λα Τραμπ, όχι μόνο σε σχέση με τον τραγέλαφο του Brexit αλλά συνολικά στη βρετανική εξωτερική πολιτική και ειδικά στη διαχείριση της κλιμακούμενης κρίσης με το Ιράν, που πέφτει σαν άλλη μια καυτή πατάτα στα χέρια του.
Ολα αυτά βέβαια υπό την απαρέγκλιτη προϋπόθεση ότι θα καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή των Κοινοτήτων για την κυβέρνηση μειοψηφίας του, την οποία απειλούν να καταψηφίσουν ακόμα και βουλευτές της συμπολίτευσης, αν εκείνος εμμείνει στη διακηρυγμένη πρόθεσή του να βγάλει τη χώρα από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία.
Αύριο στη βασίλισσα
Χωρίς ιδιαίτερη αγωνία, άπαντες αναμένουν λοιπόν την επαλήθευση του κοινού μυστικού για την (συντριπτική, όπως αναμένεται) επικράτηση του υπερφιλόδοξου Βρετανού πρώην υπουργού Εξωτερικών και σκληροπυρηνικού μπρεξιστή Μπόρις Τζόνσον έναντι του νυν ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ στην εσωκομματική ψηφοφορία για τον διάδοχο της Τερέζα Μέι στην ηγεσία των κυβερνώντων Συντηρητικών και την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου -ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε χθες και το αποτέλεσμά της ανακοινώνεται σήμερα.
Ανευ συγκλονιστικού απροόπτου, η θριαμβευτική νίκη του Τζόνσον θα τον φέρει αύριο ενώπιον της βασίλισσας Ελισάβετ που θα τον ορίσει εντολοδόχο πρωθυπουργό μετά την επίσημη παραίτηση της Μέι.
Η επικείμενη ανάληψη των πρωθυπουργικών καθηκόντων του όμως έχει ήδη προκαλέσει νέο κακό χαμό στους κόλπους των άκρως διχασμένων Συντηρητικών, που συνοδεύεται από βροχή υπουργικών παραιτήσεων, προμηνύοντας άλλη μια πολιτική θύελλα στη χώρα και το κόμμα.
Εκφράζοντας χωρίς περιστροφές την κάθετη αντίθεσή τους στα παράτολμα σχέδια του γκαφατζή και φιλο-τραμπικού Τζόνσον για Brexit χωρίς συμφωνία, ακόμα και με αντιδημοκρατική αναστολή της λειτουργίας της Βουλής, σειρά κορυφαίων μετριοπαθών υπουργών της κυβέρνησης Μέι αναγγέλλουν διαδοχικά τις παραιτήσεις διαμαρτυρίας τους, τις οποίες σκοπεύουν δηλωτικά να υποβάλουν λίγο πριν εκείνος διαβεί ως πρωθυπουργός πλέον την είσοδο της Ντάουνινγκ Στριτ.
Τον δικό τους… Ρουβίκωνα διέβησαν ήδη οι υπουργοί Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκάουκ και Πολιτισμού Μάργκοτ Τζέιμς, ενώ τα βρετανικά ΜΜΕ βοούν πως επίκεινται κι άλλες παραιτήσεις.
«Νούμερο για τσίρκο»
Πιο ηχηρά τα βρόντηξε πάντως ο υφυπουργός Εξωτερικών Αλαν Ντάνκαν, που είχε συνεργαστεί με τον Τζόνσον όσο ο τελευταίος διατελούσε ΥΠΕΞ, έχοντας χαρακτηρίσει στο παρελθόν τον τότε πολιτικό του προϊστάμενο ως «νούμερο για τσίρκο»!
Η οξεία κριτική του Ντάνκαν κορυφώθηκε, όταν κατηγόρησε τον Τζόνσον πως «πέταξε στα σκυλιά για να εξυπηρετήσει τα δικά του προσωπικά συμφέροντα» τον -πρόσφατα εξαναγκασθέντα σε παραίτηση- Βρετανό πρέσβη στην Ουάσινγκτον Κιμ Ντάροκ, αρνούμενος να τον υποστηρίξει στην κόντρα του με τον Ντόναλντ Τραμπ μετά τη διαρροή εμπιστευτικών υπομνημάτων του στον Τύπο, στα οποία ο διπλωμάτης περιέγραφε με πολύ μελανά χρώματα τη σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Ο Ντάνκαν μάλιστα αμφισβήτησε ευθέως κατά πόσον ο Τζόνσον θα μπορέσει πράγματι να κυβερνήσει, ζητώντας χθες ανεπιτυχώς να υπάρξει επείγουσα συζήτηση στο κοινοβούλιο (προτού σταματήσει τις εργασίες του για το καλοκαίρι μεθαύριο Πέμπτη), επιδιώκοντας ουσιαστικά να προκαλέσει μια άτυπη ψήφο εμπιστοσύνης, κατά την οποία οι βουλευτές θα αποσαφήνιζαν αν υποστηρίζουν την «επιθυμία σχηματισμού κυβέρνησης» του Τζόνσον…
Η κρίση στον Κόλπο
Πέρα από το εσωτερικό μέτωπο, όμως, οι εξελίξεις τρέχουν στην εύφλεκτη περιοχή του Περσικού Κόλπου και όλοι περιμένουν -με αγωνία αυτή τη φορά- να δουν κατά πόσον ο φανατικός ευρωσκεπτικιστής Τζόνσον θα απομακρυνθεί από την ευρωπαϊκή πολιτική για το Ιράν, γέρνοντας προς τη σκληρή αντι-ιρανική πολιτική του «φίλου» του Ντόναλντ Τραμπ.
Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της βρετανικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων COBRA, o (απερχόμενος;) ΥΠΕΞ Χαντ ενημέρωσε πάντως τη Βουλή πως το Λονδίνο θα επιδιώξει τη συγκρότηση μιας δύναμης ναυτικής προστασίας της ναυσιπλοΐας υπό ευρωπαϊκή ηγεσία, με στόχο την ασφάλεια πλοίων, πληρωμάτων και φορτιών από τις «ολοκληρωτικά παράνομες πράξεις κρατικής πειρατείας εκ μέρους του Ιράν», στις οποίες ενέταξε την πρόσφατη κατάσχεση βρετανικού τάνκερ στα στενά του Ορμούζ.
Η νέα αποστολή «δεν θα αποτελέσει μέρος της αμερικανικής πολιτικής άσκησης μέγιστης πίεσης στο Ιράν, επειδή παραμένουμε δεσμευμένοι στη διατήρηση της συμφωνίας για τα πυρηνικά» διευκρίνισε ο Χαντ, αποφεύγοντας να ανακοινώσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.
Σχετικά με τις εν εξελίξει προσπάθειες της Ουάσινγκτον για δημιουργία διεθνούς στρατιωτικής δύναμης με στόχο την ασφαλή ναυσιπλοΐα στον Κόλπο, ο Χαντ άφησε αιχμές για απροθυμία συμμετοχής άλλων ευρωπαϊκών χωρών στο αμερικανικό σχέδιο, εφόσον οι ΗΠΑ έχουν το γενικό πρόσταγμα της αποστολής…
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας