Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Πέμπτη διάταξη, η οποία επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να απαγορεύει την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση, όπως μετέδωσε σήμερα ο τουρκικός Τύπος.
Ενσωματωμένη σε ένα γενικότερο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς συζήτηση από το κυβερνών κόμμα, η διάταξη αυτή επιτρέπει στην τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB), ενεργώντας με εντολή του πρωθυπουργού ή του αρμόδιου υπουργείου, να απαγορεύσει προληπτικά την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, αρκεί να υπάρξουν υποψίες ότι το περιεχόμενό του «παραβιάζει την ιδιωτικότητα» ή είναι «προκατειλημμένο ή προσβλητικό».
Όπως ορίζει η διάταξη, οι πάροχοι πρόσβασης έχουν 4 ώρες προκειμένου να συμμορφωθούν με την εντολή του ΤΙΒ. Έπειτα εντός των επόμενων 24 ωρών κατατίθεται προσφυγή ενώπιον ενός δικαστή προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επικυρώσει ή θα ακυρώσει αυτό το μέτρο. Εάν το δικαστήριο δεν αποφασίσει μέσα σε 48 ώρες η απαγόρευση της πρόσβασης ανακαλείται αυτομάτως.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 το κοινοβούλιο είχε υπερψηφίσει νομοσχέδιο που προέβλεπε τις διατάξεις που εγκρίθηκαν σήμερα. Ωστόσο, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει αυτήν τη διάταξη, καθώς θεωρούσε ότι καταπατά τις ατομικές ελευθερίες.
Πέρυσι ο «μέγας λογοκριτής» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε τη διεθνή κατακραυγή, μετά την απόφασή του μπλοκάρει το Twitter και το YouTube, φορείς μετάδοσης των πληροφοριών σχετικά με την πληθώρα σκανδάλων στα οποία είναι μπλεγμένος.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας