Στη Βρετανία υπάρχουν μουσουλμάνοι που μας μισούν και θέλουν να «φτιάξουν μια πέμπτη φάλαγγα για να μας σκοτώσουν». Αυτό φαίνεται να δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε ντοκιμαντέρ του Channel 4 o αρχηγός τού άκρως ευρωσκεπτικιστικού και λαϊκιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), Νάιτζελ Φάρατζ. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως αν το κόμμα του έρθει στην εξουσία θα ακυρώσει τους περισσότερους νόμους για την καταπολέμηση των διακρίσεων, καθώς, όπως υποστηρίζει, η ύπαρξή τους «πιθανόν να είχε νόημα 40 χρόνια πριν». «Αν μιλούσα στα παιδιά μου για ρατσισμό, δεν θα ήξεραν για τι πράγμα τους μιλάω» λέει χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί πως τώρα πια δεν υπάρχουν ρατσιστικές συμπεριφορές στη Βρετανία. Σε ερώτηση για το αν το UKIP θα ψήφιζε ένα νόμο που θα ήταν κατά των διακρίσεων φυλής ή χρώματος, ο Νάιτζελ Φάρατζ απάντησε αρνητικά τονίζοντας σκωπτικά: «Εμείς στο UKIP δεν βλέπουμε χρώματα, έχουμε αχρωματοψία».
Αν και το ντοκιμαντέρ είναι προγραμματισμένο να προβληθεί την ερχόμενη Πέμπτη, παρ’ όλα αυτά οι διαρροές του περιεχομένου της συνέντευξης του Φάρατζ προς τον Τύπο έχουν προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις από το σύνολο των υπόλοιπων κομμάτων εδώ στη Βρετανία. Η Ντάουνινγκ Στριτ χαρακτήρισε «βαθιά ανησυχητικά» τα λεγόμενά του, ενώ οι Εργατικοί κάνουν λόγο για «σοκαριστικές» δηλώσεις. Συνδικαλιστικές οργανώσεις λένε πως πρόκειται για «πρωτοφανή άγνοια που κόβει την ανάσα. Αγνοια που είναι διχαστική και επικίνδυνη».
Ο ίδιος πάντως, μετά τις μαζικές αντιδράσεις, διευκρίνισε ότι η συνέντευξη αυτή δόθηκε το φθινόπωρο και προσπάθησε να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν. «Δεν αναφέρθηκα καθόλου στον ρατσισμό, αυτό που είπα είναι ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στους Βρετανούς εργοδότες να απασχολούν Βρετανούς πολίτες, σε αντίθεση με κάποιους από την Πολωνία». Ενώ, όπως τόνισε, δεν αναφέρθηκε καθόλου σε φυλετικά θέματα, καθώς «δεν αποτελούσαν μέρος της συνέντευξης».
Η εκπομπή του Channel 4 με τη σειρά της ξεκαθαρίζει ότι «ο κ. Φάρατζ ρωτήθηκε ευθέως αν πρέπει να υπάρχει νόμος εναντίον των διακρίσεων βάσει φυλής ή χρώματος και απάντησε “όχι”». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του UKIP προκαλεί με τις δηλώσεις του και στρέφεται εναντίον των μεταναστών και των μειονοτήτων εδώ στη Βρετανία. Στο παρελθόν π.χ. είχε ζητήσει να ψηφιστεί νόμος που θα απαγόρευε την είσοδο σε μετανάστες που είχαν AIDS, ενώ έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θα πρέπει να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των μεταναστών που έρχονται από χώρες της Ε.Ε. Αλλωστε μία από της βασικές θέσεις του κόμματός του είναι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ενωση. Μ’ αυτά και με τ’ άλλα όμως το κόμμα του βγήκε πρώτο στις τελευταίες ευρωεκλογές και δημοκοσπικά τουλάχιστον φαίνεται ότι θα πάρει περίπου 15% στις γενικές εκλογές του Μαΐου.
Ετσι, όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, «όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες οι αναφορές με ρατσιστικό περιεχόμενο του Φάρατζ θα δυναμώνουν, καθώς το μεταναστευτικό και η τρομοκρατία είναι δύο από τα βασικά θέματα που απασχολούν το εκλογικό σώμα».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας