«Το μεγαλύτερο συντονισμένο πλήγμα σε ρωσικά δίκτυα πληροφοριών στη Δύση από τον Ψυχρό Πόλεμο» χαρακτήριζε η βρετανική εφημερίδα Guardian τη χθεσινή απόφαση Ηνωμένων Πολιτειών, Καναδά, Ουκρανίας και 16 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να απελάσουν συνολικά πάνω από 100 Ρώσους διπλωμάτες ως έκφραση έμπρακτης «αλληλεγγύης» στη Βρετανία, που κατηγορεί τη Μόσχα για εμπλοκή στη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, με νευροπαραλυτικό παράγοντα.
Η ραγδαία κλιμάκωση της ψυχροπολεμικής έντασης ικανοποιεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση Μέι σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς πιέζεται ασφυκτικά εντός κι εκτός συνόρων λόγω των ανερμάτιστων χειρισμών της ενόψει Brexit, αλλά και της νέας διάστασης που λαμβάνει στη Βρετανία το σκάνδαλο παράνομης συγκέντρωσης και εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook από τη βρετανική εταιρεία Cambridge Analytica, που καταγγέλλεται πως συνεργαζόταν και με την εκστρατεία υπέρ της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα του 2016.
Τα περισσότερα κράτη υποστήριξαν πως οι Ρώσοι διπλωμάτες που απελαύνονται είναι ουσιαστικά κατάσκοποι. Τα πιο ηχηρά και μαζικά αντίποινα εκ μέρους δυτικών χωρών προήλθαν από τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ ανήγγειλε ότι δίνει διορία μιας εβδομάδας σε 60 Ρώσους διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Τους εγκαλεί ότι εργάζονταν ως πράκτορες υπό διπλωματική κάλυψη, προειδοποιώντας παράλληλα για ύπαρξη «απαράδεκτα υψηλού» αριθμού Ρώσων κατασκόπων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τους 60, οι 12 δούλευαν στη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στον ΟΗΕ, συμμετείχαν όμως σε «επιθετική συλλογή» πληροφοριών σε αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ανακοινώθηκε επίσης το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ. Σιγήν ιχθύος για τις απελάσεις τηρούσε ώς χθες βράδυ ο (συνήθως λαλίστατος στο Twitter) πρόεδρος Τραμπ, που αρνείται να ψέξει ανοιχτά τη Μόσχα για τον -υπό εισαγγελική διερεύνηση- ρωσικό «δάκτυλο» στην εκλογή του το 2016.
Απελάσεις 13 και 4 Ρώσων διπλωματών αντίστοιχα εξήγγειλαν επίσης Ουκρανία και Καναδάς. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ισχυρές δυνάμεις στις ΗΠΑ και στη Βρετανία βρίσκονται πίσω από την πρόκληση σε βρετανικό έδαφος» (σ.σ. την υπόθεση Σκριπάλ), αντέτεινε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Εν αναμονή ρωσικών αντιποίνων, ζήτησε ξανά να δημοσιοποιηθούν απτές αποδείξεις για ρωσική ευθύνη στην επίθεση κατά των Σκριπάλ και χαρακτήρισε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. «δέσμια» μιας «αντιρωσικής αλληλεγγύης» που τους επιβάλλει το Ηνωμένο Βασίλειο παρότι εγκαταλείπει την Ενωση.
Παράνομη χρηματοδότηση
Στο Λονδίνο πάντως, η Τερέζα Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με νέους μπελάδες. Με επιστολή τους στην πρωθυπουργό, μέλη οργάνωσης που τάσσεται κατά του Brexit ζητούν έρευνα για το τι γνώριζαν μέλη της κυβέρνησης και του γραφείου της σχετικά με την καταγγελλόμενη παράνομη χρηματοδότηση από την εκστρατεία «Vote Leave» υπέρ της βρετανικής εξόδου από την Ε.Ε. στην καναδική εταιρεία AggregateIQ, που έχει σχέσεις με την Cambridge Analytica.
Ο Σαμίρ Σάνι, εθελοντής και ταμίας του «BeLeave» -ένα νεολαιίστικο παρακλάδι της «Vote Leave»- κατήγγειλε στην εφημερίδα Observer πως δωρεά 625.000 λιρών διοχετεύτηκε μέσω της δικής του ομάδας στην AggregateIQ, προκειμένου να παρακαμφθεί ο εκλογικός νόμος που βάζει πλαφόν στις προεκλογικές χρηματοδοτήσεις. Ηγετικά στελέχη της «Vote Leave» υπήρξαν οι νυν υπουργοί Εξωτερικών και Περιβάλλοντος, Μπόρις Τζόνσον και Μάικλ Γκόουβ, ενώ για λογαριασμό της εργαζόταν και ο στενός συνεργάτης της Μέι, Στίβεν Πάρκινσον.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας