Κάνοντας ένα βήμα πίσω από την προχθεσινή σκληρή στάση που διοχέτευσε στο πρακτορείο Reuters η γερμανική κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών της ηγέτιδας ευρωπαϊκής δύναμης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέγραψε τις διαφωνίες του με τον Ελληνα ομόλογό του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους χθες στο Βερολίνο.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη δική του πλευρά υποστήριξε ότι υπήρξε μια μίνιμουμ συμφωνία προκειμένου να ακολουθήσουν διαβουλεύσεις των εταίρων προς εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης.
Ωστόσο, η κυβέρνηση Μέρκελ βρίσκεται πλέον προ των ευθυνών της να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για μια ευρωπαϊ- κή Γερμανία και όχι για μια γερμανική Ευρώπη. Με τη μέγκενη του ναζιστικού παρελθόντος της να την κατατρέχει, η ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης καλείται να επιλέξει μεταξύ του συμβιβασμού με τη νέα αριστερή ελληνική κυβέρνηση και του επικείμενου κινδύνου να καταστήσει συνομιλητές της κόμματα του τύπου της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Βεβαίως ο κ. Σόιμπλε φρόντισε να τονίσει πως «δεν θέλουμε να γερμανοποιήσουμε την Ευρώπη, αλλά να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ανάπτυξη, να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα και να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις». Κατά πόσο έπεισε θα φανεί στις αποφάσεις του επικείμενου Eurogroup και της συνόδου κορυφής της 16ης Φεβρουαρίου.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης, θέλοντας να καταδείξει στον Γερμανό ομόλογό του ότι η συνεχιζόμενη λιτότητα έχει άμεσο πολιτικό αντίκτυπο την ανάδειξη του φαινομένου του ναζισμού και των ακροδεξιών κομμάτων στη γηραιά ήπειρο, του αντέταξε ότι μόνον ο γερμανικός λαός μπορεί να μας καταλάβει.
«Ο ναζισμός έχει ξεριζωθεί από τη Γερμανία. Χρειαζόμαστε τους Γερμανούς να μας βοηθήσουν να υπερασπιστούμε το νέο οικοδόμημα της Ευρώπης. Σήμερα θα γυρίσω στη χώρα μου και θα πάω στο Κοινοβούλιο, στο οποίο το τρίτο κόμμα είναι ένα ναζιστικό κόμμα», είπε ο Ελληνας υπουργός.
Η μοναδική στιγμή που ο Γερμανός τσάρος της Οικονομίας βρέθηκε σε εμφανώς δύσκολη θέση ήταν όταν ρωτήθηκε από την «Εφ.Συν.» «πώς μπορεί να μιλάει για διαφθορά αφού στο 90% των περιπτώσεων βρίσκεται από πίσω μια γερμανική εταιρεία και για ποιο λόγο ο Χριστοφοράκος κυκλοφορεί ελεύθερος»
Η αμήχανη απάντησή του ήταν «ο καθένας να κοιτάξει την πόρτα του» και επανέλαβε ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται. Ο Ελληνας υπουργός άδραξε την ευκαιρία και ανταπάντησε ότι ναι μεν ο καθένας είναι υπεύθυνος για το σπίτι του, «όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαφθορά είναι διασυνοριακή και στο πλαίσιο της συνεργασίας στην ενωμένη Ευρώπη, οφείλουν να φροντίζουν όλοι για την πάταξή της. Δεν μπορεί ο Χριστοφοράκος να βρίσκει καταφύγιο στη Γερμανία και να γλιτώνει από την Ελλάδα».
Τεράστιο ενδιαφέρον
Στην αίθουσα Τύπου, που είχε κατακλυστεί από περισσότερους από 400 δημοσιογράφους αλλά και εργαζομένους του υπουργείου Οικονομικών, το κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών μόνο θερμό δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, ενώ και οι δηλώσεις τους κινήθηκαν σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις.
Ο κ. Σόιμπλε επέμεινε επί της ουσίας ότι η τρόικα πρέπει να παραμείνει μέρος της ελληνικής πραγματικότητας, ενώ επανέλαβε ότι το θέμα του κουρέματος του χρέους δεν είναι της παρούσης.
Και ο κ. Βαρουφάκης όμως παραδέχθηκε ότι το θέμα του χρέους δεν συζητήθηκε, προσθέτοντας ωστόσο πως μπήκε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις. Ο Ελληνας υπουργός προκάλεσε εντύπωση αποδεχόμενος ότι σε ένα ποσοστό 60-70% οι ρυθμίσεις που υπήρχαν στο Μνημόνιο αφορούσαν αλλαγές που θα έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Πρόσθεσε πάντως ότι λείπουν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Τέλος, ο κ. Σόιμπλε είπε και μια καλή κουβέντα. Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα ανήκει στο ευρώ, αλλά βεβαίως προσέθεσε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας