Δώδεκα κυπριακές εταιρείες καταγράφονται στο κατηγορητήριο κατά των Μάναφορτ και Γκέιτς. Σύμφωνα με το Euronews, οι μισές εξ αυτών διαλύθηκαν την 11η Ιανουαρίου 2016, ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν ενεργές. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο μάλιστα αναφέρει ότι όλες ανεξαιρέτως χρησιμοποιούν συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία ως διαχειρίστρια, η οποία έχει καταγραφεί στο σκάνδαλο διαρροών των Panama Papers. Όπως καταγράφει το κατηγορητήριο έγγραφο, πρόκειται για τις Actinet Trading Ltd, Black Sea View Ltd, Bletilla Vemtures Ltd, Cavenari Investments Ltd, Global Highway Ltd, Leviathan Advisors, LOAV Advisors, Lucicle Consultants, Marziola Holdings, Olivenia Trading, Peranova Holdings και Serangon Holdings.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο λομπίστες διακινούσαν μαύρο χρήμα μέσω offshore εταιρειών σε Κύπρο, Σεϋχέλλες, Άγιο Βικέντιο και Γρεναδίνες.
Τα χρήματα αυτά, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια, προέρχονταν από πολιτικές δραστηριότητες στην Ουκρανία υπέρ του Βίκτορ Γιανούκοβιτς και δεν δηλώθηκαν ποτέ στις αμερικανικές Αρχές. Κατηγορούν μάλιστα τον Μάναφορτ ότι με αυτά διήγε πολυτελή ζωή καθώς τα δαπανούσε σε σπίτια, ρούχα, αντίκες και αυτοκίνητα.
Ξέπλυμα με σπίτια, ρούχα και αντίκες
Συνολικά $75 εκατ. φαίνεται να διακινήθηκαν μέσω υπεράκτιων λογαριασμών, ενώ από αυτά αναφέρεται πως $18 εκατ. χρησιμοποιήθηκαν για ξέπλυμα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο έγγραφο, μεταξύ του 2008 και 2014 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 200 συναλλαγές αξίας περίπου $10,4 εκατ., οι οποίες δεν δηλώθηκαν ποτέ στις αμερικανικές Αρχές. Όλες οι συναλλαγές αφορούν ανακαινίσεις σπιτιών, αγορά ρούχων και αυτοκινήτων. Επίσης, ποσό ύψους $6,4 εκατ. δαπανήθηκε για την αγορά σπιτιών σε Νέα Υόρκη και Βιρτζίνια - αποκλειστικά μέσω κυπριακών εταιρειών. Επίσης, ο Μάναφορτ φαίνεται ότι ήταν λάτρης των αντικών καθώς μέσω παράκτιων εταιρειών δαπάνησε σε κατάστημα με αντίκες στη Βιρτζίνια το ποσό των $934 χιλ. και άλλες $623 χιλ. σε αντικερί στη Νέα Υόρκη.
Οι ΗΠΑ ζήτησαν δικαστική συνδρομή της Κύπρου
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, δέχτηκε δύο αιτήματα δικαστικής συνδρομής τον περασμένο Ιούνιο. Αμέσως άρχισε να συλλέγει τα στοιχεία που του ζητήθηκαν, ενώ κάποια συνεχίζουν να εκκρεμούν καθώς οι κυπριακές αρχές τα αναζητούν. Η εκτέλεση των ενταλμάτων έγινε στη βάση της συμφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ, την οποία η Κύπρος κύρωσε το 2008. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Κεντρική Τράπεζα δεν ενεπλάκη στη διαδικασία καθώς δεν της ζητήθηκε να παραδώσει κάποια στοιχεία.
Όπως αναφέρει το Euronews, όταν η Τράπεζα Κύπρου εξαγόρασε τη Λαϊκή τον Μάρτιο του 2013, ανακάλυψε λογαριασμούς του Πολ Μάναφορτ με ύποπτη δραστηριότητα. Οι λογαριασμοί αυτοί ακυρώθηκαν το 2014, ένα χρόνο πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την Προεδρία των ΗΠΑ. Στην εν λόγω περίπτωση, η Τράπεζα της Κύπρου κατέθεσε όλα τα στοιχεία στις κυπριακές Αρχές.
Προστίθεται πως το 2012 και η Λαϊκή Τράπεζα είχε ακυρώσει λογαριασμούς που συνδέονταν με τον Μάναφορτ λόγω ύποπτης δραστηριότητας. Σε όλες τις περιπτώσεις είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τις τράπεζες στο πλαίσιο της διαδικασίας «γνώρισε τον πελάτη σου», γι’ αυτό και οι τελευταίες διέκοψαν τη συνεργασία μαζί του.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας