Στις 11 Οκτωβρίου θα γίνει η αρχή των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Βρετανίας σε ό,τι αφορά τις βρετανικές βάσεις μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.
Επικεφαλής των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί ο πρέσβης Μηνάς Χατζημιχαήλ.
Ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συμφωνήσει ότι δεν θα γίνει τίποτε χωρίς τη συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανέθεσε στην Κύπρο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις διμερείς.
Πρόκειται για τη μόνη εξαίρεση που γίνεται σε θέματα διμερούς διαπραγμάτευσης με τη Βρετανία, πάντοτε με διαβούλευση με τη διαπραγματευτική ομάδα του ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Όταν υπάρξει κατάληξη, η συμφωνία για τις βρετανικές βάσεις θα ενσωματωθεί στην Συνθήκη Αποχώρησης, ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη εκείνο το οποίο επιδιώκεται εδώ είναι η διασφάλιση των ιδίων δικαιωμάτων που είχαν οι Κύπριοι υπήκοοι επί του παρόντος καθεστώτος, όπου το κεκτημένο ίσχυε και μέσα στις βρετανικές βάσεις, διασφάλιση, η οποία διέπεται από το Πρωτόκολλο 3 που συνόδευε την Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην Ε.Ε.
Κύπριος βουλευτής των Εργατικών απαντά στον Τζακ Στρο
Την έκπληξή του για το άρθρο του Τζακ Στρο σε βρετανική εφημερίδα, με το οποίο υποστήριζε ότι μόνο η διχοτόμηση μπορεί να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού, εκφράζει με δήλωσή του ο κυπριακής καταγωγής βουλευτής της περιφέρειας του Enfield Southgate του βορείου Λονδίνου Πάμπος Χαραλάμπους.
Ο βουλευτής των Εργατικών σχολιάζει ότι το άρθρο προδίδει ανεπαρκή γνώση των καταστάσεων και σημειώνει ότι η άποψη του κ. Στρο, πρώην υπουργού Εξωτερικών επί Εργατικών κυβερνήσεων, δεν αντιπροσωπεύει τη θέση του κόμματος.
«Δεσμευθήκαμε στο (προεκλογικό) μανιφέστο μας να ‘παρέχουμε την ισχυρή στήριξή μας σε εκείνες τις χώρες που ήδη εργάζονται για να τερματίσουν δεκαετίες διαίρεσης, συμπεριλαμβανομένης (…) της Κύπρου’», επισημαίνει ο κ. Χαραλάμπους.
Προσθέτει ότι ο ηγέτης του κόμματος της βρετανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν «είναι εδώ και χρόνια φίλος της Κύπρου» και ότι η σκιώδης υπουργός Εξωτερικών Έμιλι Θόρνμπερι «κάνει εξαιρετική δουλειά ως προς την υποστήριξη της ειρήνης» στην Κύπρο.
Ο κ. Χαραλάμπους υπενθυμίζει επίσης με αφορμή τον ισχυρισμό του Τζακ Στρο ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ήταν «το χειρότερο στρατηγικό λάθος» ότι εκείνη την περίοδο βρισκόταν ο ίδιος στη θέση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας.
«Θα έπρεπε όλοι να εργαζόμαστε για μια ενοποιημένη Κύπρο με ισότιμο σεβασμό και υπόληψη για τα δικαιώματα όλων των πολιτών μίας ενωμένης Κύπρου», καταλήγει η δήλωση του Πάμπος Χαραλάμπους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας