Η Χουάνα Ρίβας «εξαφανίστηκε» μαζί με τα δυο παιδιά της. Κρύβεται από το δικαστήριο της Ανδαλουσίας που την διέταξε να παραδώσει τους ανήλικους γιους της στον Ιταλό πρώην σύντροφο της τον οποίο έχει καταγγείλει για κακοποίηση. Η ιστορία έχει ξεσηκώσει θύελλα στην Ισπανία με την εμπλοκή και πολιτικών στην διαμάχη- από τον πρωθυπουργό μέχρι τις τοπικές αρχές, Αίτημα υπέρ της στο διαδίκτυο έχει συγκεντρώσει πάνω από 200.000 υπογραφές από τις αρχές του χρόνου.
Η Χουάνα από την Μαρακένα της νότιας Ισπανίας ζούσε στην Ιταλία με τον σύντροφο της μέχρι πέρυσι τον Μάιο, όταν με την δικαιολογία ότι επιστρέφει στην Ισπανία για διακοπές πήρε τα παιδιά της - 3 και 11 ετών- και έφυγε για να μην επιστρέψει.
Ο πατέρας των παιδιών- που έχει ήδη καταδικαστεί μια φορά, το 2009, για κακοποίηση της Χουάνα- κατέθεσε μήνυση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας το οποίο επιβλέπει όλων των δικαστικών αρχών στην περιοχή, κατηγορώντας την για απαγωγή των παιδιών.
Η Χουάνα, με τη στήριξη των δημοτικών αρχών της πόλης της, απάντησε καταγγέλλοντάς τον με τη σειρά της για κακομεταχείριση και άρχισε έναν δικαστικό αγώνα για να παραμείνει στην χώρα της και την πόλη της με τα παιδιά της.
Οι προσφυγές της ωστόσο απορρίφθηκαν δυο φορές από τα δικαστήρια, καθώς εξαρτάται από τον δικαστή της τελευταίας κατοικίας των παιδιών (δηλαδή της Ιταλίας) να αποφασίσει.
Επιπλέον επιχείρημα ήταν ότι η ψυχολογική εξέταση του μεγαλύτερου αγοριού που ζήτησε ο δικαστής έδειξε ότι το παιδί ήθελε μεν να μείνει με την μητέρα του, αλλά είχε «καλές σχέσεις και με τον πατέρα του», επομένως δεν κρίθηκε από τον ειδικό ότι «βρίσκεται σε κίνδυνο» η σωματική η ψυχική του υγεία. Κατόπιν αυτού το δικαστήριο απεφάνθη ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στην Ιταλία.
Η Χουάνα άσκησε έφεση, έχασε όμως και αυτή τη φορά την μάχη και εκλήθη σύμφωνα με την απόφαση να παρουσιαστεί στο δικαστήριο την Τετάρτη 26 Ιουλίου μαζί με τους γιους της. Έκτοτε κρύβεται με το δικαστήριο στη Γρανάδα να έχει ορίσει νέα ημερομηνία παρουσίασης και των δυο πλευρών την 8η Αυγούστου, ζητώντας εν τω μεταξύ από την αστυνομία να ψάξει να την βρει- και αυτήν και τα παιδιά.
Η Χουάνα Ρίβας αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 4 έως 10 ετών για απαγωγή ανηλίκων.
«Εάν προσπαθήσουν να μου κλέψουν τα παιδιά μου, θα τα υπερασπιστώ μέχρι την τελευταία ανάσα μου» είπε κλαίγοντας σε δηλώσεις της πριν «εξαφανιστεί» η νεαρή γυναίκα πυροδοτώντας μια έκρηξη συμπαράστασης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Με τα hashtags: #JuanaRivasEstaenmiCasa (Η Χουάνα Ρίβας είναι στο σπίτι μου) και #YoSoyJuanaRivas (Είμαι η Χουάνα Ρίβας) χιλιάδες τάχθηκαν στο πλευρό της, ενώ την αλληλεγγύη τους διαδήλωσε και πλήθος γυναικών στην Γρανάδα και όχι μόνο, ρωτώντας μέσω των συνθημάτων τους :«Ενας πατέρας που κακοποιεί είναι καλός πατέρας;»
Η εκδοχή του Ιταλού, σύμφωνα με αυτά που ο ίδιος υποστήριξε στο πρακτορείο Ansa είναι βεβαίως διαφορετική.
Ο άνδρας, περίπου 50 ετών, υποστήριξε ότι το μόνο που θέλει είναι να αγκαλιάσει τα παιδιά του με τα οποία δεν έχει καταφέρει καν να μιλήσει από πέρσι τον Μάιο που έφυγαν από την Ιταλία, ενώ αρνείται όλες τις κατηγορίες περί κακοποίησης.
Ισχυρίζεται δε ότι η πρώην σύντροφος του έχει ξεκινήσει μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μια εκστρατεία δυσφήμισης του.
Κατανόηση...
... Αυτό ζήτησε ο Μαριάνο Ραχόι. «Θα πρέπει να βάλει κανείς τον εαυτό του στη θέση αυτής της μητέρας» είπε στους δημοσιογράφους ο Ισπανός πρωθυπουργός. «Επρεπε να πάει να ζήσει στην Ιταλία, κακοποιήθηκε δυο φορές και ο σύντροφος της καταδικάστηκε από δικαστήριο. Θα πρέπει να την προσέξουμε και να την φροντίσουμε», συμπλήρωσε ζητώντας στην ουσία «ευελιξία» στην εφαρμογή του νόμου, θέση με την οποία φαίνεται ότι συμφωνούν τα περισσότερα κόμματα στην Ισπανία.
Oι Podemos μάλιστα καταδίκασαν και την «θεσμική βία» στην περίπτωση της Χουάνα. «Παρά την πρόνοια των νόμων για την προστασία ατόμων που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις η Χουάνα έχει αναγκαστεί να κρύβεται και να αναζητά καταφύγιο σε φεμινιστικά δίκτυα» αναφέρει το κόμμα και ζητά εξηγήσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής της Αναδαλουσίας.
Η γραμματέας Ισότητας των Σοσιαλιστών ζήτησε να μην επιτραπεί ξανά σε πατέρα που έχει καταδικαστεί για την κακοποίηση της συζύγου ή συντρόφου του «να χαίρεται τα παιδιά του καθ'ιδιονδήποτε τρόπο», ενώ το κόμμα στην Ανδαλουσία προσέφερε νομική στήριξη
Μόλις την περασμένη εβδομάδα όλα τα κόμματα συνυπέγραψαν ένα «εθνικό σύμφωνο κατά της βίας» εναντίον γυναικών που θα οδηγήσει στην υιοθέτηση πιο αυστηρής νομοθεσίας και ενδεχομένως σε πιο περιοριστικά μέτρα όσον αφορά στην επιμέλεια και την επαφή με τα παιδιά για άνδρες που κακοποιούν τις συζύγους τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας