Τις αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας προβάλλει ο Φρανσουά Ολάντ απέναντι στο κύμα αντιδράσεων «αντί Charlie», που συγκλόνισαν μουσουλμανικές χώρες μετά τη δημοσίευση μιας καρικατούρας του προφήτη Μωάμεθ στο πρωτοσέλιδο της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo. Υπενθυμίζει ότι «η Γαλλία έχει τις αξίες της», ιδίως την «ελευθερία έκφρασης», κρίνει ως «απαράδεκτες» πράξεις το να καίγεται η γαλλική σημαία ή να πυροδοτείται κλίμα έντασης από βίαιες συμπεριφορές.
Οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες ερευνούν για να βρουν στοιχεία που να επιτρέψουν τον εντοπισμό και την εξάρθρωση δικτύων εξτρεμιστών ισλαμιστών στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε δώδεκα άτομα, στο πλαίσιο της έρευνας που αφορά τις επιθέσεις των αδελφών Κουασί και του Αμεντίν Κουλιμπαλί. Η κράτηση παρατάθηκε επί 48ωρο για εννέα από τους υπόπτους. Οι αστυνομικές έρευνες επιδιώκουν να ανακαλύψουν αν κάποιοι βοήθησαν τους δολοφόνους, παρέχοντάς τους όπλα και υποστήριξη, ωστόσο υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία και ερωτήματα.
Σε ανώνυμο τάφο
Ο Κουλιμπαλί ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε διασύνδεση με τους αδελφούς Κουασί, οι οποίοι δεν έκαναν αναφορά σε «συνεργό» τους. Οι δράστες διεκδίκησαν τις τρομοκρατικές τους ενέργειες στο όνομα αντιμαχόμενων οργανώσεων. Ο Κουλιμπαλί δήλωσε ότι ενεργεί εξ ονόματος του Ισλαμικού Κράτους και οι Κουασί εξ ονόματος της Αλ Κάιντα.
Ενώ οι αστυνομικές έρευνες οδηγούν στην αποκάλυψη νέων στοιχείων για ταξίδια και διασυνδέσεις Γάλλων τζιχαντιστών με σεσημασμένους φονταμενταλιστές, το Σαββατοκύριακο έγινε η κηδεία των δύο αδελφών Κουασί με μεγάλη μυστικότητα και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο του Σερίφ Κουασί ετάφη σε νεκροταφείο του παρισινού προαστίου Ζενεβιλιέρ, σε ανώνυμο τάφο. Δεν παρέστη κανείς από τους συγγενείς του, γιατί, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του δήμου, σκοπός είναι να αποφευχθεί «να γίνει ο τάφος του τρομοκράτη τόπος λατρείας για τους τζιχαντιστές». Στην πόλη Ρεμς ενταφιάστηκε ο δεύτερος δράστης, Σαΐντ Κουασί, σε ανώνυμο επίσης τάφο. Οι συγγενείς του Αμεντίν Κουλιμπαλί, δράστη της επίθεσης στο εβραϊκό παντοπωλείο, δήλωσαν ότι ακόμη δεν έχουν αποφασίσει εάν θα τον κηδέψουν στο Γκρινί, όπου κατοικούν, ή στο Μάλι, απ’ όπου κατάγεται η οικογένεια.
Ρεκόρ σημειώνει η κυκλοφορία της Charlie Hebdo, με καθημερινές πωλήσεις 30.000-35.000 φύλλων για το τεύχος της 14ης Ιανουαρίου, το οποίο ανατυπώνεται για να κυκλοφορήσει συνολικά σε 7 εκατ. φύλλα.
Μία εβδομάδα μετά τη γιγαντιαία συγκέντρωση για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, που έδειξε ότι κυριαρχεί πνεύμα «εθνικής ενότητας» απέναντι στις απειλές της τρομοκρατίας, οι βίαιες αντιδράσεις σε μουσουλμανικές χώρες οδήγησαν σε διχασμό απόψεων. Η πλειονότητα των Γάλλων θέτουν ως απαράβατη αρχή την υπεράσπιση των αξιών της γαλλικής δημοκρατίας, «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα», τον «χωρισμό κράτους και θρησκείας», την προσήλωση στο «γαλλικό μοντέλο κοινωνίας», που επικεντρώνεται στο «λαϊκό κράτος», μέσα στο οποίο ενσωματώνονται οι «κοινότητες». Διατυπώνονται ωστόσο και διιστάμενες γνώμες, όπως η άποψη ότι «δεν πρέπει να ρίχνει κανείς λάδι στη φωτιά» σε εξαιρετικές περιστάσεις, όπως η έξαρση της τρομοκρατίας, καθώς πρωτεύει η εθνική ασφάλεια.
Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ifop, που δημοσίευσε η εφημερίδα Journal du Dimanche, στο ερώτημα αν «πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν πως ορισμένοι μουσουλμάνοι αισθάνονται προσβεβλημένοι από τις καρικατούρες για τον προφήτη Μωάμεθ», 57% απαντούν «όχι» και «να συνεχίσουν να δημοσιεύονται τέτοια σκίτσα». Ποσοστό 42% θεωρούν ότι «θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι αντιδράσεις και να αποφεύγεται η δημοσίευση», ενώ 1% δεν εξέφρασαν άποψη. Σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο, οι Γάλλοι εμφανίζονται διχασμένοι. Το 50% τάσσονται υπέρ του «περιορισμού» της, έναντι 49% που διαφωνούν, 1% δεν απάντησαν.
Ποσοστό 81% των ερωτηθέντων συμφωνούν να χάνουν τη γαλλική υπηκοότητα όσοι έχουν διπλή υπηκοότητα, εφόσον καταδικάστηκαν για τρομοκρατικές ενέργειες στη χώρα. Ποσοστό 68% θεωρούν ότι θα πρέπει «να απαγορεύεται να επιστρέψουν στη Γαλλία οι Γάλλοι πολίτες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι πήγαν να πολεμήσουν σε περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές ομάδες». Πάντως, σε ποσοστό 57% δεν επιθυμούν «άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία, την Υεμένη ή τη Λιβύη» και το 63% δεν θέλουν «να ενταθούν οι γαλλικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ».
Χθεσινή δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ΒVA δείχνει ότι η δημοτικότητα του προέδρου Ολάντ ανέβηκε θεαματικά, με ποσοστό 34% θετικών απόψεων. Ανοδος και για τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς, ο οποίος τοποθετείται στο 44%. Υψηλό ποσοστό Γάλλων (70%) εκφράζουν θετικές απόψεις για τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ και το 77% εκτιμούν ότι στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας