Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
| STEFAN ROUSSEAU / PA VIA AP

Σιδηρά κυρία με τη βούλα

«Θέλω μια χώρα με μεγαλύτερη αξιοκρατία, όπου ο καθένας θα μπορεί να φτάσει όσο πιο μακριά του επιτρέπει το ταλέντο, η δουλειά και η καρδιά του». Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων η αρχηγός των Συντηρητικών Τερέζα Μέι, παρουσιάζοντας χθες το μανιφέστο του κόμματός της.

Για μια ακόμη φορά τάχτηκε υπέρ ενός «σκληρού» Brexit, υποσχέθηκε δραστική μείωση των μεταναστών, επιλεκτική παρέμβαση στην αγορά, αυστηρότερους κανόνες και μείωση κοινωνικών επιδομάτων.

Παράλληλα σκιαγράφησε τις πέντε πιο σημαντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την κυρία Μέι αυτές είναι: η ανάγκη για ενδυνάμωση της οικονομίας, οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. και οι εν γένει παγκόσμιες αλλαγές, η διεύρυνση του χάσματος των κοινωνικών στρωμάτων, το δημογραφικό πρόβλημα και η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας.

Μεταξύ των προτάσεων του μανιφέστου των Συντηρητικών συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

● Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός μέχρι το 2025

● Μείωση των μεταναστών σε δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο

● Αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις που απασχολούν μετανάστες εργαζόμενους

● Αύξηση του τέλους που πληρώνουν οι μετανάστες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη

● Το δημοψήφισμα για την Ανεξαρτησία της Σκοτίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

● Αύξηση της χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) μέχρι και 8 δισ. στερλίνες μέχρι το 2022

● Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης για όσους συνταξιούχους έχουν υψηλή σύνταξη

● Ελεύθερη ψηφοφορία στη Βουλή για την επαναφορά του κυνηγιού της αλεπούς.

Πάντως, στις δημοσκοπήσεις, αν και οι Εργατικοί φαίνεται ότι σιγά–σιγά κερδίζουν έδαφος, παρ’ όλα αυτά οι Συντηρητικοί εξακολουθούν να προηγούνται και μάλιστα με διαφορά 15 ποσοστιαίων μονάδων.

Αυτό τουλάχιστον δείχνει δημοσκόπηση της Ipsos MORI για λογαριασμό της εφημερίδα Evening Standard.

Σύμφωνα με αυτήν, στην πρόθεση ψήφου οι Εργατικοί καταγράφουν αύξηση οκτώ μονάδων φτάνοντας το 34%, ενώ οι Συντηρητικοί αγγίζουν το 49%. Χαμένοι φαίνονται οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι οποίοι έπεσαν από το 14% στο 7%.

Η «Εφ.Συν.» ζήτησε τη γνώμη δύο διακεκριμένων Ελλήνων πολιτικών αναλυτών που ζουν στη Βρετανία

AP PHOTO / JEROME DELAY

«Οι Συντηρητικοί εστίασαν στην αποδόμηση του μανιφέστου των Εργατικών»

Η δρ Χρύσα Λαμπρινάκου, ερευνήτρια - καθηγήτρια Βρετανικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, μας είπε:

«Το μανιφέστο των Συντηρητικών είναι πολύ σκληρό, τουλάχιστον όσον αφορά την κοινωνική πολιτική και ειδικότερα αυτή που αναφέρεται στους ηλικιωμένους. Κάτι το οποίο μπορεί να ήταν αναμενόμενο, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε ότι θα αποτελούσε και μια από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες των Τόρις. Εκτιμούσα, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι, ότι το Brexit θα μονοπωλούσε την καμπάνια τους. Μέχρι τώρα οι Συντηρητικοί έδειχναν ότι θέλουν η προεκλογική συζήτηση να κινηθεί γύρω από την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε.

»Γι’ αυτό άλλωστε, καθημερινά, επισημαίνουν ολοένα και περισσότερο τη δική τους υπεροχή στις διαπραγματεύσεις, τονίζοντας τις δυσκολίες των συνομιλιών και υπογραμμίζοντας το πόσο σημαντικό είναι από τις εκλογές αυτές να βγει μια ισχυρή κυβέρνηση. Φαίνεται, τελικά, όμως ότι αυτοί που σχεδίασαν την επικοινωνιακή τους στρατηγική στόχευσαν κυρίως στην αποδόμηση του μανιφέστου των Εργατικών, το οποίο εστιάζει στα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), την κοινωνική ανισότητα και της εργατικής τάξης γενικότερα.

»Επίσης, από το μανιφέστο των Συντηρητικών φαίνεται ότι σιγά - σιγά θέλουν να αλλάξουν τον χαρακτήρα του NHS. Θέλουν να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία και να δώσουν κάποιες υπηρεσίες του σε ιδιωτικές εταιρείες, οδηγώντας παράλληλα πολύ κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση. Αυτό είναι κάτι που μάλλον θα γίνει σταδιακά, σε βάθος χρόνου. Το NHS αποτελεί την “ιερή αγελάδα” για τους Βρετανούς, καθώς είναι παγκόσμιο πρότυπο και δύσκολα οι πολίτες της χώρας θα δέχονταν άμεσες ριζικές αλλαγές. Αλλωστε μην ξεχνάμε πως ούτε η Μάργκαρετ Θάτσερ τόλμησε να το αγγίξει».

«Σκληρό Brexit σημαίνει “σκούπα” στους μετανάστες»

Στο Brexit επικεντρώνει την προσοχή του και ο δρ Δημήτρης Γιαννουλόπουλος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου και ιδρυτής της δεξαμενής σκέψης «Η Βρετανία στην Ευρώπη»:

«Οσον αφορά την αποχώρηση από την Ε.Ε., το πολιτικό μανιφέστο των Συντηρητικών κινείται, σε ιδεολογικό επίπεδο, στον άξονα του δόγματος που με τόση επιτυχία ανέπτυξε η παράταξη του Brexit κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, δηλαδή της νομοθετικής -και όχι μόνο- ανεξαρτησίας της χώρας από τις Βρυξέλλες. Η Τερέζα Μέι ξεκαθάρισε ότι γι’ αυτήν το “σκληρό” Brexit αποτελεί τη μόνη επιλογή για τη “Μεγάλη Βρετανία”. Με τις χθεσινές της δηλώσεις επιβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην “κοινή αγορά”.

»Παράλληλα υιοθέτησε μια πολύ ανελαστική στάση στο θέμα της μετανάστευσης. Εθεσε ως στόχο τη μείωση των μεταναστών που παραμένουν στη χώρα στο τέλος κάθε έτους σε αριθμό μικρότερο από 100 χιλιάδες ανθρώπους. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσοι θα μεταναστεύσουν από την Ε.Ε. Στόχος δύσκολος που για να επιτευχθεί θα πρέπει να παρθούν πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Αρκεί να λάβει κανείς υπόψη του την περσινή καταμέτρηση, σύμφωνα με την οποία εισήλθαν στη χώρα και τελικά παρέμειναν 273.000 μετανάστες. Σε αυτούς μάλιστα δεν υπολογίζονται πολίτες που έρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε.

»Ακόμη πιο επισφαλής για το μέλλον της χώρας είναι η δέσμευση στο Μανιφέστο ότι δεν αποκλείεται η αποχώρηση από την Ε.Ε. ακόμη και χωρίς την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας, με βάση το νέο δόγμα ότι “καμία συμφωνία είναι καλύτερη από μία κακή συμφωνία” για τη Μεγάλη Βρετανία. Μπορεί κάποιοι να θεωρήσουν την επίδειξη τέτοιας αποφασιστικότητας από την πλευρά της Μέι χρήσιμο εργαλείο πίεσης έναντι των Ευρωπαίων στις διαπραγματεύσεις.

»Θα πρέπει να επισημανθεί, ωστόσο, ο σημαντικός κίνδυνος που εγκυμονεί μια τέτοια ακραία θέση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτούς ανήκουν φυσικά και οι χιλιάδες Ελληνες που ζουν και εργάζονται στη χώρα. Αποχώρηση από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία θα τους αφήσει “ξεκρέμαστους”, στο έλεος της οποιασδήποτε πολιτικής αποφασίσει το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθήσει στο μέλλον».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Σιδηρά κυρία με τη βούλα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας