Στόχος είναι το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει «μια χώρα πιο δυνατή, πιο δίκαιη, πιο εξωστρεφής. Μια πραγματικά Παγκόσμια Βρετανία».
Αυτό επεσήμανε χθες το μεσημέρι, μεταξύ άλλων, η Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, εδώ στο Λονδίνο.
Λίγα λεπτά νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο Βρετανός πρέσβης στην Ε.Ε., Τιμ Μπάροου, παρέδιδε στον Ντόναλντ Τουσκ εξασέλιδη επιστολή με την οποία η Βρετανία ζητούσε την ενεργοποίηση του άρθρου 50.
«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή. Οι επιλογές που θα κάνουμε τώρα θα διαμορφώσουν τον μελλοντικό χαρακτήρα του λαού μας» τόνισε επίσης η κ. Μέι, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι η έξοδος από την Ε.Ε. δεν σημαίνει και «έξοδο από την Ευρώπη».
Την ίδια στιγμή, υπογράμμιζε με νόημα ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα εκπροσωπεί κάθε άτομο του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Νέους και γέρους. Πλούσιους και φτωχούς... Αλλά και τους πολίτες της Ε.Ε. που έχουν κάνει αυτή τη χώρα σπίτι τους», όπως είπε χαρακτηριστικά και όσο πιο εμφαντικά μπορούσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη γραφειοκρατία και την παρεμβατικότητα της Ε.Ε., λέγοντας πως, όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία αποχώρησης, «οι νόμοι μας θα σχεδιάζονται από το Λονδίνο, το Εδιμβούργο και το Κάρντιφ και όχι από τις Βρυξέλλες».
Σε γενικές γραμμές η ομιλία της κυρίας Μέι ήταν πιο συγκαταβατική απ’ ό,τι αναμενόταν.
«Συμφιλιωτική» τη χαρακτήρισαν κάποιοι αναλυτές, καθώς φαίνεται ότι δεν επιθυμεί την κάθετη ρήξη με την Ενωση, αλλά μια λύση που θα οδηγήσει «σε μια νέα ειδική και βαθιά εταιρική σχέση», όπως η ίδια επεσήμανε.
Αλλωστε και ως «κίνηση συμβιβασμού» θεωρήθηκε από πολλούς το γεγονός ότι στην επιστολή του Brexit δεν αναφέρεται πουθενά μια καταληκτική ημερομηνία, όπου από εκεί και πέρα δεν θα ισχύουν τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. που έρχονται για να εργαστούν στη Βρετανία.
Κάτι που είχαν ζητήσει επιτακτικά πολλά μέλη των Συντηρητικών, ενώ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν διαμηνύσει ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να συναποφασιστεί.
Παρ’ όλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για την κ. Μέι ούτε στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ούτε ακόμη και στην ίδια της την κυβέρνηση.
Από τη μια, η Σκοτία ήδη έχει ψηφίσει υπέρ της διεξαγωγής ενός νέου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο και από την άλλη πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ακόμη και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Το όραμα του Κόρμπιν
Με τη σειρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, ναι μεν συμφώνησε ότι η Βρετανία μετά το Brexit θα αλλάξει, ωστόσο, όπως επεσήμανε, το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση.
«Οι Συντηρητικοί θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα σε φορολογικό παράδεισο. Οι Εργατικοί, όμως, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα ξαναχτίσουμε και θα μεταμορφώσουμε τη Βρετανία σε μια χώρα όπου κανείς και καμιά κοινότητα δεν θα μείνουν πίσω».
Εξάλλου, αίσθηση έχει προκαλέσει χθεσινή δημοσκόπηση για το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, όπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει χαρούμενο που ξεκινάει η διαδικασία του Brexit και μόλις το 36% λέει πως στενοχωριέται.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας