Αθήνα, 17°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.6° 15.2°
2 BF
77%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.4°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 15.5°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
2 BF
88%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
0 BF
77%
Βέροια
Σποραδικές νεφώσεις
15°C
15.2° 15.2°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αραιές νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.5° 16.5°
2 BF
86%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.4° 15.5°
2 BF
93%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.1° 15.9°
1 BF
70%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.5° 16.5°
2 BF
69%
Σκόπελος
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.8° 16.8°
2 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
49%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
18°C
18.3° 16.2°
1 BF
65%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
5 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.6° 15.8°
0 BF
77%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
72%
Κατερίνη
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Ιστορικό γεγονός για τις ΗΠΑ η επιλογή της Χίλαρι Κλίντον, ως πρώτη γυναίκας υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ | AP Photo/Andrew Harnik

Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος

Το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ εξασφάλισε η Χίλαρι Κλίντον και είναι πλέον η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος στην ιστορία της χώρας.

Στη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στο συνέδριο των Δημοκρατικών στη Φιλαδέλφεια, η Χίλαρι Κλίντον κατόρθωσε να συγκεντρώσει τις 2.383 ψήφους που χρειαζόταν για το χρίσμα, αφότου κέρδισε και τις 15 ψήφους των εκπροσώπων της Πολιτείας Νότιας Ντακότα.

Στη συνέχεια, σε μια κίνηση κομματικής ενότητας, πριν ακόμη τελειώσει η ονομαστική ψηφοφορία, και αφού πλέον ήταν σαφές ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε κερδίσει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων, ο πρώην αντίπαλός της για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Μπέρνι Σάντερς, κάλεσε να ολοκληρωθεί η ψηφοφορία διά βοής.

Το προεδρείο του συνεδρίου δέχθηκε την παράκαμψη της υπόλοιπης διαδικασίας και με την ψήφο διά βοής επιβεβαιώθηκε η απονομή του χρίσματος.

Ιστορικό γεγονός

Η Μπάρμπαρα Μικούλσκι, γερουσιαστής του Μέριλαντ, υπέβαλλε το όνομα της Χίλαρι Κλίντον προς έγκριση στο συνέδριο και οι εκπρόσωποι επαναλάμβαναν ρυθμικά «Χίλαρι, Χίλαρι».

Η Μικούλσκι, τότε, τόνισε:

«Ναι, όντως σπάμε φραγμούς. Και εγώ έσπασα φραγμούς όταν έγινα η πρώτη Δημοκρατική γυναίκα που εκλέχθηκε στη γερουσία βάσει της δικής της δύναμης. Οπότε είναι με πολλή συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ σήμερα για να υποβάλλω το όνομα της Χίλαρι Κλίντον ως πρώτης γυναίκας προέδρου».

Οι αντιρρήσεις

Η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον δεν επετεύχθη πάντως εύκολα.

Οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται ότι η θητεία της στην Ουάσιγκτον δείχνει ότι έχει την αναγκαία εμπειρία για την προεδρία αυτή την δύσκολη εποχή, καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να αυξήσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάκαμψης, ενώ αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφάλειας στο εξωτερικό.

Ωστόσο, έχει ισχυρούς αντιπάλους εντός και εκτός κόμματος, οι οποίοι θεωρούν ότι διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με το κατεστημένο και ότι έχει βεβαρημένο παρελθόν, το οποίο ξεκινά από την αρχή της πρώτης προεδρικής θητείας του συζύγου της Μπιλ Κλίντον, την δεκαετία του '90.

AP Photo/Mark J. Terrill

Επιπλέον, οι υποστηρικτές του πρώην εσωκομματικού αντιπάλου της, Μπέρνι Σάντερς, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας απονομής του χρίσματος, εκδήλωσαν με έντονο τρόπο τη δυσαρέσκειά τους για την επιλογή της.

Σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου των Δημοκρατικών, χιλιάδες ακτιβιστές πραγματοποίησαν συλλαλητήρια στους δρόμους της Φιλαδέλφειας με σύνθημα «Μπέρνι ή τίποτα». Επίσης, κάποιο υποστήριξαν ακόμη και ότι το Δημοκρατικό Κόμμα κινδυνεύει με διάσπαση μετά την επιλογή της Χίλαρι Κλίντον.

Μάλιστα, απέρριψαν και την έκκληση Σάντερς για ενότητα, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία έξω από το συνεδριακό κέντρο.

Αμφίρροπη μάχη

Πλέον ξεκινά επισήμως η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, με Ντόναλντ Τραμπ και Χίλαρι Κλίντον να βρίσκονται πολύ κοντά στις δημοσκοπήσεις και τη μάχη να αναμένεται εξαιρετικά αμφίρροπη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNN στις 25 Ιουνίου, ο Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώνει ποσοστό 48% στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έναντι 45% για τη Χίλαρι Κλίντον, με το περιθώριο λάθους να ανέρχεται στο 3,5%.

AP Photo/Evan Vucci

Επιπλέον, όταν οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ και των υπόλοιπων υποψηφίων, η απόσταση μεταξύ του Τραμπ και της Κλίντον μεγάλωσε: ο  προκλητικός και ακραίος υποψήφιος των Ρεπουπλικάνων συγκέντρωσε ποσοστό 44%, έναντι 39% για την Κλίντον, με τον Φιλελεύθερο Γκάρι Τζόνσον να έχει 9% και την Τζιλ Στάιν των Πρασίνων 3%.

Σε δημοσκόπηση του CBS, την ίδια ημέρα, Κλίντον και Τραμπ είχαν το ίδιο ποσοστό (42%).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Χίλαρι Κλίντον, η πρώτη γυναίκα υποψήφια πρόεδρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας