Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.4° 14.6°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.3° 14.6°
3 BF
83%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
17.7° 15.0°
3 BF
79%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αίθριος καιρός
12°C
11.9° 11.9°
0 BF
87%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
87%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
2 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 14.9°
1 BF
74%
Ερμούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.0° 16.0°
1 BF
75%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
16.2° 16.2°
1 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
50%
Λάρισα
Σποραδικές νεφώσεις
14°C
13.9° 13.9°
0 BF
100%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
75%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
77%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.0° 13.8°
2 BF
76%
Καβάλα
Αίθριος καιρός
14°C
14.3° 14.3°
2 BF
82%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.8° 15.8°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.3° 11.3°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
| Lisa Powell/The Dayton Daily News via AP

Θερίζει θύελλες ο Τραμπ

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του Ντόλαντ Τραμπ, μία μέρα μετά εκείνα που ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών του και πολίτες που είναι αντίθετοι στη μισαλλόδοξη και εμπρηστική ρητορική του στο Σικάγο.

Αστυνομικοί των μυστικών υπηρεσιών όρμησαν χθες στην εξέδρα για να προστατέψουν τον ξενοφοβικό πολιτικό κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας του υποψηφίου για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων.

Ο 69χρονος μεγιστάνας έσκυψε στην εξέδρα και τα μέλη των μυστικών υπηρεσιών έτρεξαν γύρω του, όταν ένας άνδρας όρμησε στο πόντιουμ που είχε στηθεί στο διεθνές αεροδρόμιο Ντέιτον του Οχάιο. Οι αστυνομικοί έπιασαν τότε τον άνδρα, πριν αυτός φτάσει στο βήμα και τον μετέφεραν μακριά.

«Ήμουν έτοιμος. Δεν ξέρω αν θα τα κατάφερνα, αλλά θα ήμουν εκεί έξω να αγωνίζομαι», δήλωσε αργότερα σε άλλη προεκλογική συγκέντρωση ο ακροδεξιός πολιτικός, υποστηρίζοντας ότι ο άνδρας «επιδίωκε να βλάψει».

Με ανάρτηση του μάλιστα στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter κατηγόρησε αργότερα τον άνδρα και ισχυρίστηκε ότι έχει επαφές με το Ισλαμικό Κράτος, καλώντας στην σύλληψη του.

AP Photo/Tony Dejak

Παράλληλα χθες σε εκδήλωση στο Κάνσας Σίτι ο ακροδεξιός υποψήφιος κάλεσε την αστυνομία να συλλάβει τους παρευρισκόμενους που διέκοπταν την ομιλία του.

«Θα πρέπει να εξηγήσουνε στην μητέρα και τον πατέρα τους γιατί έχουν ποινικό μητρώο και γιατί δεν μπορούν να πιάσουν μια δουλειά. Και ξέρετε τι; Θα ξεκινήσω να μηνύω όλους αυτούς τους ανθρώπους και τότε δεν θα έχουμε πρόβλημα», δήλωσε ο Τραμπ, επευφημούμενος από το κοινό.

Έξω από το χώρο της συγκέντρωσης, οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν, κάνοντας χρήση σπρέι πιπεριού, για να αποτρέψουν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών του Τραμπ και διαδηλωτών που φώναζαν «Διακόψτε τη συγκέντρωση!»

Michael Henninger/Pittsburgh Post-Gazette via AP

Την Παρασκευή διαδηλωτές, πολλοί μεταξύ αυτών υποστηρικτές του γερουσιαστή του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς και ακτιβιστές του αντιρατσιστικού κινήματος Black Lives Matter είχαν καταφέρει να συγκεντρωθούν μέσα στον αθλητικό χώρο του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, στο Σικάγο, όπου ο Ταμπ επρόκειτο να μιλήσει.

Ξέσπασαν βίαια επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών του και αντιτιθέμενων σε αυτόν, που οδήγησαν στην ακύρωση της συγκέντρωσης.

Οι αντίπαλοι του Τραμπ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων τόνισαν πως ο ίδιος ο μεγιστάνας με την εμπρηστική ρητορική του προκάλεσε αυτή την νευρική ατμόσφαιρα που τώρα εξαπλώνεται σε όλη την κούρσα για το Λευκό Οίκο.

Ο γερουσιαστής της Φλόριντας Μάρκο Ρούμπιο δήλωσε πως η προεδρική κούρσα έχει «μετατραπεί σε ριάλιτι τηλεόραση», ενώ ο γερουσιαστής του Τέξας Τεντ Κρουζ χαρακτήρισε «θλιβερά» τα επεισόδια του Σικάγου.

Ricardo Brazziell/Austin American-Statesman via AP

Έκκληση προς τους υποψήφιους στις προκριματικές εκλογές να αφήσουν «τις βρισιές και τους χλευασμούς τύπου σχολικής αυλής» και να μην μην δημιουργούν «διχόνοιες με βάση τη φυλή ή την πίστη», απηύθηνε ο Μπαράκ Ομπάμα μετά την ακύρωση συγκέντρωσης του Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι «Αυτό στο οποίο οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην εκστρατεία για την προεδρία πρέπει να επικεντρωθούν είναι πώς μπορεί να γίνει για να τα πάει καλύτερα. Οχι βρισιές, όχι χλευασμοί τύπου σχολικής αυλής, όχι διχόνοιες με βάση τη φυλή ή την πίστη και, οπωσδήποτε, όχι βία κατά άλλων Αμερικανών».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Θερίζει θύελλες ο Τραμπ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας