Τελικά, ο Κιμ πάτησε το κουμπί. Κι από χθες, εξαιρετικά θορυβημένος ο υπόλοιπος κόσμος τρέχει και δεν φτάνει, για να αποσαφηνίσει, αν όντως το δικτατορικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησε για πρώτη φορά και «με απόλυτη επιτυχία» υπόγεια δοκιμή μιας «μικρογραφίας βόμβας υδρογόνου», όπως αποκαλείται, ή την τέταρτη δοκιμή συσκευής ατομικής σχάσης, όπως εικάζεται ότι είχε κάνει το 2013, το 2009 και το 2006, εντείνοντας τη διεθνή απομόνωσή του.
Η Πιονγιάνγκ ισχυρίστηκε ότι η δοκιμή αναβάθμισε στο επόμενο στάδιο την «πυρηνική ισχύ» της και πως θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της πρόγραμμα ως «μέτρο αυτοάμυνας ενός κυρίαρχου κράτους κατά της επιθετικότητας» των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή της διχοτομημένης χερσονήσου της Κορέας.
Κατά ριπάς
Η διεθνής κατακραυγή υπήρξε άμεση και καθολική. Κατά ριπάς, οι δριμύτατες καταδίκες για κατάφωρη παραβίαση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και σοβαρή απειλή στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής από Νότια Κορέα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ρωσία, Ε.Ε., ΝΑΤΟ και ΟΗΕ διαδέχονταν η μια την άλλη, μη εξαιρουμένης και της Κίνας –του πιο πιστού, ίσως και μοναδικού, συμμάχου της Βόρειας Κορέας– η οποία φέρεται εξοργισμένη από την άκρως προκλητική ενέργεια του απρόβλεπτου και μυστικοπαθούς Κιμ Γιονγκ Ουν, από το καθεστώς του οποίου το Πεκίνο έχει πάρει εδώ και καιρό αποστάσεις.
«Η Κίνα αντιτίθεται σφόδρα σε αυτή την ενέργεια και πιέζει σθεναρά για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», δήλωσε σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ. Η Πιονγιάνγκ εξάλλου ανακοίνωσε εντελώς αιφνίδια ότι πραγματοποίησε τη δοκιμή, χωρίς να έχει καν προηγηθεί ενημέρωση του Πεκίνου, όπως είχε συμβεί όλες τις προηγούμενες φορές.
Μήπως όχι;
Οι πρώτες ενδείξεις πάντως δεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς της Βόρειας Κορέας περί δοκιμής «βόμβας υδρογόνου».
Παρότι θα χρειαστεί καιρός μέχρι να αναλυθούν τα δεδομένα και να διευκρινιστεί η φύση της δοκιμής, μέχρι χθες δεν είχε καταγραφεί έκλυση ραδιενέργειας από την Ιαπωνία ή τη Νότια Κορέα, που έθεσε ωστόσο τον στρατό της σε αυξημένη επιφυλακή, ιδιαίτερα στην ευαίσθητη αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που τη συνδέει με τον βόρειο «εχθρό» της.
Παράλληλα το μέγεθος της σεισμικής δόνησης που προκλήθηκε και κυμαίνεται από 4,8 έως 5,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με διαφορετικές μετρήσεις) είναι ελαφρώς μικρότερο ή αντίστοιχο με το μέγεθος της δόνησης που προκάλεσε η προηγούμενη δοκιμή το 2013.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, τα στοιχεία από την προκαταρκτική ανάλυση της υπόγειας δραστηριότητας «δεν συνάδουν» με δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας υποστήριξαν ότι η ισχύς της έκρηξης είναι πολύ μικρότερη ακόμα κι από μια αποτυχημένη δοκιμή μιας τέτοιας πυρηνικής συσκευής.
«Θα βρούμε τι συνέβη, αφού κάνουμε ακριβείς αναλύσεις, αλλά αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι μια μικρή ποσότητα υδρογόνου μπορεί να είχε προστεθεί στον μηχανισμό που δοκιμάστηκε», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας στη Σεούλ, σύμφωνα με τον ιστότοπο MoneyToday.
Ομόφωνα
Με ομόφωνη ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που συνεδρίασε χθες εκτάκτως, χαρακτήρισε την ενέργεια της Πιονγιάνγκ «ξεκάθαρη παραβίαση» των τεσσάρων προηγούμενων ψηφισμάτων, που της επέβαλαν κυρώσεις, και «επομένως μια ξεκάθαρη απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια συνεχίζει να υφίσταται».
Δεσμεύτηκε επίσης να λάβει «περαιτέρω σοβαρά μέτρα» –μια κωδικοποιημένη προειδοποίηση για επιπλέον κυρώσεις– και να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες για ένα νέο σχετικό ψήφισμα, υπό το φως «της βαρύτητας αυτής της παραβίασης».
Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε πάντως πως χρειάζεται ψυχραιμία και «αναλογική απάντηση», τονίζοντας ότι θα ήταν «παρατραβηγμένος» ο ισχυρισμός ότι η Ρωσία υποστηρίζει την επιβολή νέων κυρώσεων.
Οσο για τους λόγους, για τους οποίους εικάζεται ότι ο αλλοπρόσαλλος Κιμ πάτησε το κουμπί; Αφενός αποδίδεται σε υπολογισμένη στρατηγική, ώστε να ανεβάσει τον πήχη σε τυχόν επανασυμμετοχή της χώρας του στις παγωμένες εδώ και καιρό διαπραγματεύσεις με Κίνα, Ρωσία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα για το πυρηνικό του πρόγραμμα.
Αφετέρου στην περιοδικότητα της πρόκλησης κρίσεων τις χρονιές των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, όπως έκαναν ο πατέρας και ο παππούς του, είτε ακόμα και στον αποπροσανατολισμό του πολύπαθου βορειοκορεατικού λαού από το εξαθλιωμένο βιοτικό του επίπεδο, την άγρια καταστολή και τις στυγερές δολοφονίες ακόμα και στενών συγγενών του, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των πολιτικών αντιπάλων του για να ενισχύσει περαιτέρω την εξουσία του.
Μεταξύ σοβαρού και αστείου πάντως, ορισμένοι απέδωσαν τη δοκιμή σε δώρο για τα 33α γενέθλιά του, που είναι αύριο...
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας