Η οικογένεια του 18χρονου Μάικλ Μπράουν, που σκοτώθηκε το καλοκαίρι από τις σφαίρες του λευκού αστυνομικού Ντάρεν Γουίλσον, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, σε συνέντευξη Τύπου κατηγόρησε το δικαστικό σύστημα της χώρας ότι έχει εγκαταλείψει τη νέα γενιά των αφροαμερικανών, μετά τις χειρότερες φυλετικές ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα εδώ και δεκαετίες, με αφορμή την απόφαση να μην απαγγελθούν κατηγορίες στον δολοφόνο του.
Οι δικηγόροι της οικογένειας χαρακτήρισαν την διαδικασία «διαβλητή». «Σε όλη την Αμερική, είτε είναι στην Νέα Υόρκη, είτε στο Λος Αντζελές και το Κλίβελαντ, νέοι έγχρωμοι σκοτώνονται από αστυνομικούς» είπε ο δικηγόρος Μπέντζαμιν Κράμπ, καθώς οι κάτοικοι του Φέργκιουσον μέτραγαν τις πληγές τους. «Οι ντόπιοι εισαγγελείς συγκρότησαν ένα σώμα ενόρκων, με τα ίδια αποτελέσματα...που είναι ο ορισμός της παράνοιας», τόνισε κατηγορώντας προσωπικά τον εισαγγελά του Σεν Λιούς για σύγκρουση συμφερόντων στην υπόθεσηαυτή και πλημμελή ανάκριση του αστυνομικού.
Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε την ώρα που εθνοφυλακή και αστυνομία ετοιμάζονταν για ένα πιθανό δεύτερο γύρο ταραχών, με λεηλασίες, βανδαλισμούς και πυρπολισμούς κτιρίων και αυτοκινήτων. Τουλάχιστον 60 άτομα συνελήφθησαν μετά τα επεισόδια της Δευτέρας, 14 τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ένα νεαρό άτομο βρέθηκε νεκρό, την Τρίτη το πρωί, μέσα σε ένα αυτοκίνητο, κοντά στο σημείο της δολοφονίας του Μπράουν. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της αστυνομίας απαιτούνται τουλάχιστον 10.000 ένστολοι για να αντιμετωπίσουν ταραχές αυτής της κλίμακας. Για το ενδεχόμενο επέκτασης των ταραχών και σε άλλες πόλεις προετοιμάζονται και οι ομοσπονδιακές αρχές.
Οι κάτοικοι των βορείων προαστείων του Σεν Λιούις βρέθηκαν αντιμέτωποι το πρωί με εικόνες πρωτοφανούς καταστροφής. Τα καμμένα συντρίμμια των κτιρίων ήταν ένδειξη ότι οι ταραχές είχαν επίκεντρο δυο περιοχές: τον δρόμο έξω από τον αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον και το κοντινό εμπορικό κέντρο, αλλά και τη γειτονιά κοντά στο σημείο δολοφονίας του νεαρού Μπράουν. Δύο περιπολικά πυρπολήθηκαν, βιτρίνες έσπασαν, ένα μεγάλο φαρμακείο λεηλατήθηκε, καθώς οι διαδηλωτές δέχονταν επίθεση με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες από τους αστυνομικούς που προσπάθησαν έτσι να ελέγξουν την οργή του πλήθους, μετά την ανακοίνωση της απόφασης. Και μέχρι να ξημερώσει, δεκάδες επιχειρήσεις είχαν παραδοθεί στις φλόγες και στους δρόμους ειδικές δυνάμεις με πλήρη εξάρτηση συνελάμβαναν διαδηλωτές με την απειλή των όπλων.
Μερικά χιλιόμετρα από το Φέργκιουσον, στο Σεν Λιους, άλλες ομάδες πολιτών συγκρούονταν με την αστυνομία. Μερικοί είπαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν σε καφε και έρριξαν μέσα δακρυγόνα για να βγάλουν έξω τον κόσμο. Η αστυνομία από την πλευρά της υποστήριξε ότι οι ζημιές ήταν τόσο εκτεταμένες, που δεν κατάφεραν να κάνουν απολογισμό των καταστροφών. Ο κυβερνήτης του Μιζούρι κάλεσε ενισχύσεις, έχοντας ήδη κηρύξει την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την περασμένη εβδομάδα.
Ο πατέρας του θύματος, είχε πολλές φορές προτρέψει τον κόσμο να διατηρήσει την ψυχραιμία του για να μην αμαυρωθεί το όνομα του παιδιού του, και την Τρίτη πρότεινε να υιοθετηθεί «ο νόμος του Μάικλ Μπράουν» που θα υποχρεώνει κάθε αστυνομικό να φοράει κάμερα για να μην είναι δυνατόν νστο εξής να αμφισβητούτναι τα γεγονότα και να επαφίενται οι αρχές σε αόριστες ή λανθασμένες μαρτυρίες, αλλά και «μυστικές συνεδριάσεις ενόρκων». Τόσο οι δικηγόροι όσο και η οικογένεια του 18χρονου έχουν επικεντρώσει τον θυμό τους στον εισαγγελέα του Σεν Λιούς, Μόμπ Μακ Κάλοχ, που επέβλεψε τις διαδικασίες συγκρότησης του σώματος των ενόρκων. Τον κατηγορούν ότι «ένιψε τας χείρας του» αρνούμενος να προτείνει την παραπομπή του αστυνομικού, όπως γίνεται συχνά σε αυτές τις υποθέσεις και αντίθετα πέταξε το μπαλάκι στο σώμα των 12 ενόρκων, παραδίδοντας τους χιλιάδες σελίδες καταθέσεων και αποδεικτικών στοιχείων. Περιμένοντας τα αποτελέσματα μιας ξεχωριστής ομοσπονδιακής έρευνας, η οικογένεια Μπράουν δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να μηνύσει τον αστυνομικό στα αστικά δικαστήρια.
Ο Ντάρεν Γουίλσον, στις 9 Αυγούστου, πυροβόλησε πολλές φορές κατά του άοπλου νεαρού, μετά από μια συμπλοκή μαζί του στο περιπολικό, όταν ο αστυνομικός σταμάτησε τον 18χρονο και ένα φίλο του επειδή περπατούσαν στον δρόμο και όχι στο πεζοδρόμιο. Μάρτυρες υποστήριξαν στα μέσα ενημέρωσης, ότι ο Μπράουν πυροβολήθηκε αφού παραδόθηκε. Ωστόσο ο εισαγγελέας τώρα είπε ότι αρκετοί από αυτούς τους μάρτυρες, άλλαξαν τις καταθέσεις τους ή παραδέχθηκαν ότι δεν είδαν ποτέ τι ακριβώς έγινε.
Το σκεπτικό των ενόρκων
Το ειδικό σώμα των ενόρκων- που αποτελούσαν εννέα λευκοί και τρεις αφροαμερικανοί άρχισε να συνεδριάζει στα τέλη Αυγούστου και άκουσε καταθέσεις από 60 μάρτυρες, μεταξύ αυτών και τριών ιατροδικαστών, αναφέροντας ότι πολλές εξ αυτών είναι αλληλοσυγκρουόμενες και δεν συνάδουν με τα φυσικά αποδεικτικά στοιχεία από το σημείο της δολοφονίας. Οι δικηγόροι της οικογένειας του θύματος υποστηρίζουν ότι ο νεαρός είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά και ήταν έτοιμος να παραδοθεί στους αστυνομικούς όταν δέχθηκε βροχή από σφαίρες από τον αστυνομικό, ενώ οι υποστηρικτές του αστυνομικού λένε ότι ο Γουίλσον φοβήθηκε για τη ζωή του και πυροβόλησε βρισκόμενος σε αυτοάμυνα. Οσο για τους μάρτυρες- είπε ο εισαγγελέας- άλλοι υποστήριξαν την μια εκδοχή και άλλοι την άλλη. Ο Γουίλσον πυροβόλησε 12 φορές και η τελευταία σφαίρα βρήκε τον νεαρό στο πάνω μέρος του κεφαλιού.
«Οι ένορκοι, λοιπόν, αποφάσισαν ότι δεν υπάρχει πιθανή αιτία για την παραπομπή σε δίκη του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον», ανακοίνωσε ο εισαγγελέας, ο οποίος δεν διευκρίνησε εάν η απόφαση ήταν ομόφωνη. Τουλάχιστον εννέα ένορκοι έπρεπε να συμφωνήσουν για να παραπεμφθεί ο Γουίλσον.
Τα μέλη της οικογένειας του 18χρονου Μάικλ Μπράουν δήλωσαν «βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού τους» δεν θα τιμωρηθεί. «Ενώ κατανοούμε ότι πολλοί συμμερίζονται τον πόνο μας, σας ζητάμε να διοχετεύσετε την απογοήτευσή σας με τρόπους που θα φέρουν θετικές αλλαγές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας του Μπράουν.
Μια ξεχωριστή ομοσπονδιακή αστυνομική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, οι ανακριτές δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμπεράσματα.
Διαδηλώσεις σε όλη την χώρα
Οι κινητοποιήσεις δεν περιοριορίστηκαν στο Μιζούρι. Διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους από το Σιάτλ μέχρι τη Νέα Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λος Αντζελες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι η Times Square της Νέας Υόρκης κατακλύστηκε από κόσμο που κρατούσε μαύρα πανό που έγραφαν «Ο ρατσισμός σκοτώνει», «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί».
«Χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φώναζε το πλήθος που μεγάλωνε καθώς περνούσε η ώρα, παραβάλλοντας την αστυνομία με την Κου Κλουξ Κλαν.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε πάνω από την περιοχή. Ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επέλεξε να μεταβεί αυτοπροσώπως στην Times Square, όπου κάποιος τού πέταξε κόκκινο υγρό στο πρόσωπο.
Αλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ, νοτιότερα στο Μανχάταν, ενώ μία τρίτη πορεία επρόκειτο να φθάσει πεζή μέσω της 7ης λεωφόρου στο Χάρλεμ πίσω από πανό που έγραφε «Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν».
Στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» και κρατώντας πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον ρατσισμό της αστυνομίας» και «Η ζωή των μαύρων μετράει». Το πλήθος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο.
Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Αντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Οκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας