Οι εκτελέσεις θανατοποινίτων φαίνεται να παίρνουν άλλη τροπή, αν αναλογιστεί κανείς και την πρόσφατη σοκαριστική δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Δικαιοσύνης ότι η κυβέρνηση Τραμπ «θα ζητάει την ποινή θανάτου κάθε φορά που είναι εφικτό».
Χθες, Παρασκευή ένας 42χρονος εκτελέστηκε δια τυφεκισμού στη Νότια Καρολίνα. Είχε προηγηθεί εκτέλεση με την ίδια μέθοδο στην ίδια αμερικανική πολιτεία πριν πέντε εβδομάδες, αυτή του Μπράντ Σίγκμον, που ήταν η πρώτη αυτού του είδους μετά το 2010.
Ο 42χρονος Μάικαλ Μάντι είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία το 2004 του Τζέιμς Μάγιερς, ενός 56χρονου αστυνομικού. Είχε ομολογήσει επίσης πως τρεις ημέρες νωρίτερα είχε σκοτώσει έναν υπάλληλο σε μίνι μάρκετ.
Η εκτέλεση διά τυφεκισμού έγινε από τριμελές απόσπασμα στις 6:01 το απόγευμα της Παρασκευής (τοπική ώρα, 01:01 ξημερώματα Σαββάτου στην Ελλάδα), σύμφωνα με την ανακοίνωση της σωφρονιστικής υπηρεσίας της Νότιας Καρολίνας.
Ο θανατοποινίτης ήταν δεμένος χειροπόδαρα σε καρέκλα, του φόρεσαν κουκούλα στο κεφάλι και είχε έναν χάρτινο στόχο τοποθετημένο στο σημείο της καρδιάς, αφηγήθηκαν σε συνέντευξη Τύπου δημοσιογράφοι που ήταν παρόντες στην εκτέλεση.
«Απόψε, η πολιτεία της Νότιας Καρολίνας τον εκτέλεσε διά τυφεκισμού, μια αποτρόπαια πράξη βγαλμένη από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια της Ιστορίας που δεν έχει θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία», δήλωσε ο Ντέιβιντ Βάις, ένας από τους δικηγόρους του Μάντι.
Στη νομοθεσία της Νότιας Καρολίνας η προεπιλεγμένη μέθοδος εκτέλεσης είναι η ηλεκτρική καρέκλα, αλλά επιτρέπεται στους θανατοποινίτες να «επιλέξουν» είτε τη θανατηφόρα ένεση είτε το εκτελεστικό απόσπασμα.
Το εκτελεστικό απόσπασμα επέλεξε ο Μάικαλ Μάντι, όπως έγινε και στην περίπτωση του θανατοποινίτη Μπραντ Σίγκμον στις 7 Μαρτίου.
Οι δικηγόροι του Μάντι είχαν ζητήσει μάταια από τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας να του απονείμει χάρη, κάτι που ο Χένρι ΜακΜάστερ δεν έχει κάνει ποτέ από το 2017 όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Από την αρχή του έτους έχουν γίνει μέχρι στιγμής 12 εκτελέσεις θανατοποινιτών στις ΗΠΑ: οκτώ με θανατηφόρες ενέσεις, δύο με εισπνοή αζώτου – αμφιλεγόμενη μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στον κόσμο στην Αλαμπάμα το 2024 – και δύο από εκτελεστικό απόσπασμα (αμφότερες στη Νότια Καρολίνα).
Η θανατική ποινή έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες έξι (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί) εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της, κατ’ εντολή των κυβερνητών τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας