Χωρίς σοβαρά διαδικαστικά προβλήματα διεξαγόταν η ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στις ΗΠΑ μέχρι σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος). Ωστόσο, ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το φάντασμα της, λόγω και έργω, αμφισβήτησης του αποτελέσματος από τον ακροδεξιό Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ, αν οι κάλπες δείξουν ότι κερδίζει η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις.
Η αιματηρή εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021, στοιχειώνει την υπερατλαντική δημοκρατία. Οι εκλογές έγιναν με καχυποψία και με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Δρακόντεια μέτρα κατά της πολιτικής βίας ελήφθησαν παντού. Δύο Πολιτείες, η Ουάσιγκτον και η Νεβάδα, έθεσαν σε ύψιστη επιφυλακή την Εθνική Φρουρά, τον στρατό δηλαδή, σε περίπτωση που χρειαστεί να καταστείλουν έξαλλους τραμπιστές.
Ελεύθεροι σκοπευτές έχουν ακροβολιστεί με βάρδιες γύρω από κέντρα καταμέτρησης ψηφοδελτίων και επεξεργασίας δεδομένων. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) καταγράφουν ύποπτες κινήσεις στο έδαφος, ακόμη και κουμπιά πανικού (panic button) μοιράστηκαν σε δημόσιους υπάλληλους και εκλογικούς αντιπροσώπους. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αριζόνα, Αντριαν Φόντες, δήλωσε επιδεικτικά: «Φοράω το αλεξίσφαιρο γιλέκο μου».
Καθώς οι επτά αμφίρροπες Πολιτείες (swing states) κινούνται δημοσκοπικά επί δύο μήνες στα όρια του στατιστικού λάθους, οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Τα επίσημα αποτελέσματα θα αργήσουν, όχι γιατί γίνεται νοθεία, όπως καταγγέλλει ο Τραμπ, αλλά γιατί η καταμέτρηση εκατομμυρίων επιστολικών ψήφων γίνεται με το χέρι και οι ενστάσεις μπορεί να πέσουν βροχή.
Ανήσυχοι εισαγγελείς, μιντιακοί προφήτες
Τη διάχυτη ανησυχία καθρεφτίζει κοινή δήλωση 51 γενικών εισαγγελέων, που έχουν εκλεγεί και από τα δύο κόμματα, με την οποία καλούν τους Αμερικανούς να αποφύγουν την πολιτική βία. «Η ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», τονίζουν, «είναι κορυφαία απόδειξη κράτους δικαίου, θεμελιώδης παράδοση σταθερότητας του αμερικανικού έθνους. Θα επιβάλουμε τον νόμο έναντι πράξεων που απειλούν τη δημοκρατία μας».
«Θυμηθείτε τα λόγια μου. Το βράδυ των εκλογών, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ο Τραμπ θα βγει και θα πει: “Εγώ κέρδισα τις εκλογές! Κι αν έχασα σε κάποια Πολιτεία, έχασα γιατί έγινε νοθεία”. Αυτό θα πει, αυτό κάνουν οι δημαγωγοί. Ετσι κατευθύνουν ένα κράτος προς μια αυταρχική κοινωνία», προειδοποίησε ο αριστερός ακτιβιστής Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος στα 83 του επιδιώκει τέταρτη εξαετία θητείας στη Γερουσία.
Ολα τα μεγάλα μίντια, κανάλια όπως το CBS, το CNN, το NBC, το Fox και πρακτορεία όπως το Associated Press διαθέτουν ομάδες ειδικών (decision desks) που παραδοσιακά ανακοινώνουν το βράδυ των εκλογών ποιος πιστεύουν ότι θα νικήσει. Αδρά αμειβόμενοι αναλυτές, εκατομμύρια τηλεθεατές, πακτωλός εσόδων από διαφημίσεις.
Δεν λείπουν, πάντως, και όσοι διαβλέπουν αίσιο (μετ)εκλογικό σκηνικό. «Μικρή ποσοστιαία απόκλιση στη μία ή την άλλη πλευρά μπορεί να χαρίσει ακόμη και όλα τα swing states σε έναν υποψήφιο. Αν πέσουν έξω τα δημοσκοπικά μοντέλα για τη συμμετοχή, αν ψηφίσουν περισσότερες γυναίκες, περισσότεροι νέοι ή αγρότες, τα αποτελέσματα θα επηρεαστούν εντυπωσιακά», εκτιμά ο Αντονι Ζέρκερ, ανταποκριτής του BBC στην Ουάσινγκτον.
Ο επόμενος θα είναι ξενέρωτος...
Ρεσιτάλ ναρκισσισμού σε αμπαλάζ... μελό έδωσε ο Τραμπ, λέγοντας ότι όποιος κι αν κατέβει ξανά υποψήφιος πρόεδρος δεν θα ’χει τη δική του επιτυχία στις προεκλογικές συγκεντρώσεις.
«Ακούω ότι κάναμε 800, 900 συγκεντρώσεις. Ολες θαυμάσιες, θαυμάσιες! Δεν θα ξαναγίνουν ποτέ συγκεντρώσεις σαν αυτές. Σε τέσσερα χρόνια θα έρθει άλλος υποψήφιος, αλλά πραγματικά επιτυχημένος θα είναι αν μαζέψει 300 ή 400 άτομα σε τίποτα αίθουσες χορού», είπε συγκινημένος σε οπαδούς του στο Μίσιγκαν.
Βλέπει οράματα. Ηδη συγκρίνει τα «δικά του» πλήθη με εκείνα όποιου κατέβει για πρόεδρος το 2028.
Καταγγελίες για παρεμβάσεις από το εξωτερικό
Για τις δύο προηγούμενες προεδρικές εκλογές δεν υπήρχε αμφιβολία. Ειδικά το 2016, οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έστησαν μηχανισμό επιρροής Αμερικανών ψηφοφόρων, πλημμυρίζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρτήσεις που εξέθεταν τη Χίλαρι Κλίντον ή αποθέωναν τον Τραμπ. Ο ίδιος ο μεγιστάνας, κάποια στιγμή, αχαλίνωτος όπως είναι, ξιφουλκούσε κατά της Δημοκρατικής αντιπάλου του και ρώτησε: «Ρωσία, με ακούς;!».
Οσο κι αν το πάθημα έγινε (;) μάθημα και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν υψώσει φραγμούς στη διαδικτυακή παραπληροφόρηση από το εξωτερικό, το FBI ανακοίνωσε ότι υπάρχουν και φέτος κρούσματα ρωσικής παρέμβασης. Σε μία περίπτωση άγνωστος καταγγέλλει σε βίντεο ότι στην Αριζόνα «γίνεται νοθεία με πλαστές επιστολικές ψήφους υπέρ της Κάμαλα Χάρις». Σε άλλο βίντεο, γυρισμένο υποτίθεται στην Πενσιλβάνια, «καταστρέφονται επιστολικές ψήφοι οπαδών του Τραμπ». Και τα δύο, ισχυρίζονται οι Αμερικανοί, προέρχονται από μηχανισμούς διαδικτυακής παραπληροφόρησης στη Ρωσία.
Πιθανώς και το θεοκρατικό Ιράν επιχειρεί να...«ψηφίσει», αλλά υπέρ της Κάμαλα Χάρις. Το FBI αποκάλυψε ότι «Ιρανοί δρώντες» έστησαν πλαστά προφίλ και ειδησεογραφικά sites, ενώ απέστειλαν e-mail σε Αμερικανούς ψηφοφόρους -όλα με περιεχόμενο εναντίον του Τραμπ.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι «Κινέζοι δρώντες» αναζήτησαν διαβαθμισμένα στοιχεία για τις επικοινωνίες των επιτελείων των δύο προεδρικών υποψηφίων, καθώς και για εντολές αμερικανικών υπηρεσιών για νόμιμες τηλεφωνικές υποκλοπές.
Η Μόσχα, η Τεχεράνη και το Πεκίνο αρνούνται ότι έχουν μεθοδεύσει ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές των Ηνωμένων Πολιτειών ή σε εκλογές οποιουδήποτε ξένου κράτους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας