Μέρες του ’60 αρχίζουν να θυμίζουν αυτές τις μέρες πολλά αμερικανικά Πανεπιστήμια, έτσι τουλάχιστον όπως μας έχουν μεταφερθεί (σε όσους δεν τις ζήσαμε) από τα ντοκιμαντέρ της εποχής, τα βιβλία και τις ταινίες. Ο παραλληλισμός ίσως ακούγεται υπερβολικός, καθώς τότε οι φοιτητές διαδήλωναν κατά του πολέμου στο Βιετνάμ στον οποίο εμπλέκονταν άμεσα οι ΗΠΑ, στέλνοντας χιλιάδες Αμερικανόπουλα στο μέτωπο ως πρόβατα επί σφαγή. Σήμερα, κανένας Αμερικανός δεν πολεμά διά ζώσης στη Γάζα, στο πλευρό του Ισραήλ. Ομως, η τυφλή στήριξη της Ουάσινγκτον στον γενοκτονικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει ο Νετανιάχου και η εξόφθαλμη απόπειρα λογοκρισίας με όχημα την -πολιτικά υποκινούμενη- ταύτιση με τον αντισημιτισμό οποιασδήποτε εκδήλωσης συμπαράστασης προς τους Παλαιστίνιους, έχουν εξοργίσει χιλιάδες φοιτητές, ανάμεσά τους και Εβραίους, οι οποίοι δεν διστάζουν να έρθουν αντιμέτωποι με την αστυνομική καταστολή, ακόμα και με τη σύλληψη.
Πάνω από 130 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που διαδήλωναν κατά του πολέμου στη Γάζα, συνελήφθησαν το βράδυ της Δευτέρας και αργότερα αφέθησαν ελεύθεροι. Περίπου 45 συλλήψεις έγιναν τη Δευτέρα και στην Πανεπιστημιούπολη του Γέιλ, στο Κονέκτικατ, όπου πολλοί φοιτητές είχαν στήσει αντίσκηνα σε εξωτερικό χώρο, φώναζαν αντιπολεμικά συνθήματα και ζητούσαν να σταματήσει η συνεργασία του Πανεπιστημίου με ισραηλινές εταιρείες. Είχε προηγηθεί η διάλυση ανάλογης διαμαρτυρίας στο Κολούμπια προς τα τέλη της περασμένης εβδομάδας η οποία κατέληξε στη σύλληψη περίπου 100 φοιτητών. Η καταστολή, πάντως, όχι μόνο δεν φαίνεται να φοβίζει, αλλά αντίθετα εξοργίζει και ενδυναμώνει ακόμα περισσότερο τους φοιτητές, με τις διαμαρτυρίες να επεκτείνονται σε πολλά Πανεπιστήμια: Πρίνστον, Ταφτς, Μπράουν, Εμερσον, ΜΙΤ, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα...
Από τις 7 Οκτωβρίου και μετά, η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και ο πόλεμος στη Γάζα που ακολούθησε αμέσως μετά, έχει φέρει μεγάλες εντάσεις σε πολλά αμερικανικά Πανεπιστήμια: μεταξύ φοιτητών, φοιτητών με μέρος του διδακτικού προσωπικού και τις πρυτανικές αρχές και ευθείες πολιτικές παρεμβάσεις στη λειτουργία των σχολών. Πριν από λίγους μήνες, οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, του Χάρβαρντ και του ΜΙΤ κλήθηκαν να καταθέσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων με την κατηγορία ότι δεν κάνουν αρκετά για να καταπολεμήσουν τον αντισημιτισμό. Οι δυο πρώτες οδηγήθηκαν σε παραίτηση.
Ωστόσο, με τη συνέχιση του πολέμου, την ισοπέδωση της Γάζας και τις εκατόμβες των νεκρών οι αρχικά σποραδικές διαδηλώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί, με τις πρυτανικές αρχές να βρίσκονται αρκετά συχνά απέναντι στους φοιτητές. Αλγεινή εντύπωση, για παράδειγμα, προκάλεσε η πρύτανης του Κολούμπια Νέματ Μινούς Σαφίκ, η οποία κάλεσε η ίδια την αστυνομία για να διαλύσει τη διαδήλωση. Αλλά, η «νομοταγής» στάση της δεν την γλίτωσε από τα πολιτικά πυρά, καθώς ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές, αλλά κι ένας Δημοκρατικός, ζήτησαν την παραίτησή της επαναλαμβάνοντας τη γνωστή καραμέλα ότι «δεν κάνει αρκετά για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού».
«Σοκ και αποτροπιασμό» ένιωσε ο Μπασάμ Χαουάτζα, λέκτορας της νομικής σχολής του Κολούμπια, με την απόφαση της πρύτανη να καλέσει αμέσως την αστυνομία. «Ηταν μια ειρηνική από όλες τις απόψεις διαμαρτυρία», λέει στην Guardian. Κι ενώ η Σαφίκ ανακοίνωσε χθες ότι το Κολούμπια σταματά τα διά ζώσης μαθήματα και θα συνεχίσει διαδικτυακά ώς το τέλος του εξαμήνου, ο Χαουάτζα μαζί με εκατοντάδες άλλους συναδέλφους του, μέλη του διδακτικού προσωπικού, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία συμπαράστασης στους φοιτητές.
Ανάλογη στάση τήρησαν και οι διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Μετά την εξοργιστική μάλιστα απάντηση του εκπροσώπου της πρυτανείας Τζον Μπέκμαν ότι η αστυνομία κλήθηκε επειδή «ακούγονταν απειλητικά συνθήματα και σημειώθηκαν διάφορα αντισημιτικά περιστατικά», οι καθηγητές υπέγραψαν ανοιχτή επιστολή στην οποία διέψευδαν αυτούς τους ισχυρισμούς. «Ο σκοπός της διαμαρτυρίας», ανέφεραν στην επιστολή, «ήταν η έκφραση αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό της Γάζας και της Δυτικής Οχθης». Οι καθηγητές κατηγόρησαν μάλιστα το Πανεπιστήμιο για συνενοχή «στη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού» και επέκριναν «τις επενδύσεις του στον τομέα της βιομηχανίας όπλων που διευκολύνουν αυτή τη γενοκτονία».

Ποια είναι η στάση του Τζο Μπάιντεν απέναντι σε όλα αυτά; Οταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους την Δευτέρα απάντησε ότι καταδικάζει τόσο τις «αντισημιτικές διαδηλώσεις» όσο και «εκείνους που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με τους Παλαιστίνιους». Ασχολήθηκε, βέβαια, περισσότερο με τον αντισημιτισμό.
«Ακόμη και τις τελευταίες ημέρες έχουμε δει παρενοχλήσεις και εκκλήσεις για την άσκηση βίας εναντίον των Εβραίων», κατήγγειλε, προσθέτοντας ότι «αυτός ο ξεκάθαρος αντισημιτισμός είναι κατακριτέος και επικίνδυνος και δεν έχει απολύτως καμία θέση στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας».

Οι δηλώσεις του ενόχλησαν σφόδρα τους φοιτητές που οργάνωσαν τη διαμαρτυρία στο Κολούμπια επέκριναν την ανακοίνωση του Μπάιντεν. Σε ανακοίνωσή τους απάντησαν στον Αμερικανό πρόεδρο ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες είναι Εβραίοι και καταγγέλλοντας ότι τα μέσα ενημέρωσης έχουν επικεντρωθεί «σε ακραία άτομα που δεν μας εκπροσωπούν». «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά» συνέχισαν, «οποιαδήποτε μορφή μίσους ή μισαλλοδοξίας και αντιμετωπίζουμε με προσοχή μη φοιτητές που προσπαθούν να διαταράξουν την αλληλεγγύη που σχηματίζεται μεταξύ των φοιτητών –Παλαιστίνιων, μουσουλμάνων, Αράβων, Εβραίων, μαύρων και φιλοπαλαιστίνιων».

Ο Μπάιντεν ενδέχεται να πληρώσει ακριβά τη σημερινή του στάση τον Νοέμβριο. Αρκετές δημοσκοπήσεις το τελευταίο διάστημα δείχνουν πτώση της δημοτικότητάς του μεταξύ των νέων, μια τάση που επιβεβαιώνεται και από έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες. Παρόλο που ο Μπάιντεν εξακολουθεί να έχει γενναίο προβάδισμα έναντι του Τραμπ στην ηλικιακή ομάδα 18-29 (56% έναντι 37% μεταξύ των δυνητικών ψηφοφόρων), αυτό έχει μειωθεί κατά 4 μονάδες συγκριτικά με το 2020. Μια από τις βασικές αιτίες, σύμφωνα με την έρευνα, είναι η πολιτική του απέναντι στο Ισραήλ και τη Γάζα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας